Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
6707
De la 07 Ianuarie 2003
113036715

Valeriu Zgonea cere reluarea dezbaterilor privind Codul Penal si de Procedura Penala,

  • dupa criticile CE din raportul MCV
  • 31 January 2016, 23:00
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, propune, intr-o scrisoare deschisa, reluarea dezbaterilor pe tema modificarilor ce trebuie aduse Codului Penal si de Procedura Penala, ca urmare a criticilor din Raportul MCV la adresa Parlamentului, potrivit Mediafax.
In scrisoarea adresata presedintelui Comisiei Juridice, Bogdan Ciuca, Zgonea propune ''reluarea cu celeritate ¬ odata cu inceperea noii sesiuni parlamentare'', a dezbaterilor de pe marginea modificarilor care trebuie aduce Codului Penal si de Procedura Penala, ''cu participarea tuturor institutiilor cu atributii in domeniu ¬ Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie''
Valeriu Zgonea apreciaza in scrisoarea transmisa presedintelui Comisiei Juridice ca stablirea unui calendar ''in maximum zece zile, cu termene clare si ferme care sa fie prezentat in cadrul BP al Camerei Deputatilor si insusit de catre toate partidele politice parlamentare va contribui la accelerarea adoptarii unui pachet legislativ coerent, in consens cu toti actorii implicati si cu respectarea deciziilor Curtii Constitutionale''.
Presedintele Camerei Deputatilor reaminteste, potrivit sursei citate, ca modificarea Codului Penal si de Procedura Penala a fost ''angajamentul Comisiei juridice, de disciplina si imunitati inca din prima sesiune parlamentara a anului trecut, obiectiv care insa nu a mai fost pus in aplicare si a atras mai multe critici la adresa Parlamentului in ultimul raport MCV''.
Valeriu Zgonea s-a adresat si liderilor de grupuri parlamentare, tot prin intermediul unor scrisori, informandu-i pe acestia ca ''in ultimul raport MCV au fost formulate recomandari cu privire la corectarea anumitor deficiente semnalate la nivelul activitatii Parlamentului, iar una dintre situatiile care trebuie solutionate rapid se refera la modificarile ce trebuie aduse Codului Penal si Codului de Procedura Penala, ca urmare a unur decizii ale CCR si a nevoilor semnalate de catre institutiile cu atributii in domeniu''.
''Ar fi un semnal clar si puternic ca Parlamentul este pe deplin angajat in continuarea reformelor necesare sustinerii activitatii justitiei si indeplinirii obiectivului de ridicare, intr-un timp rezonabil, a monitorizarii CE la adresa Romaniei'', sustine Valeriu Zgonea.
Totodata, in scrisoarea adresata ministrului Justitiei, Raluca Pruna, Zgonea afirma ca ''avand in vedere ca acest pachet legislativ vizeaza in mod direct activitatea justitiei, este imperios necesara implicarea Ministerului Justitiei si a celorlalte institutii cu atributii in domeniu''.
Presedintele Camerei Deputatilor a transmis catre institutiile abilitate invitatia de a lua parte la viitoarele dezbateri care vor avea loc pe aceste subiecte, astfel incat punctele de vedere pe care le vor formula ''sa poata fi integrate intr-o maniera coerenta, in deplin acord cu opiniile autoritatilor judiciare''.
Ce spune raportul MCV
Romania a continuat sa obtina progrese pentru indeplinirea obiectivelor stabilite impreuna cu Uniunea Europeana, dar sunt necesare eforturi suplimentare in combaterea coruptiei la toate nivelurile si pentru asigurarea independentei justitiei, recomanda raportul CE elaborat prin instrumentul MCV.
In timp ce lupta anticoruptie este apreciata, Parlamentul continua sa fie criticat in raportul MCV. "In acelasi timp, faptul ca mai multe dintre recomandarile din raportul privind MCV din 2015 raman valabile arata ca reforma nu se bucura de consensul deplin necesar pentru asigurarea progresului durabil.
Independenta sistemului judiciar si respectarea hotararilor judecatoresti continua sa se confrunte cu provocari. Reforma codurilor penale este pusa sub semnul intrebarii in Parlament. Deciziile adoptate de Parlament cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmarire penala sa ii trateze pe parlamentari ca pe niste cetateni obisnuiti sunt in continuare lipsite de criterii obiective", arata raportul Comisiei Europene.
Potrivit aceleiasi surse, criticile la adresa magistratilor in presa si de catre politicieni raman frecvente in Romania, situatie care risca sa afecteze activitatea justitiei. "In cursul anului 2015 s-a observat o intensificare a solicitarilor de aparare a independentei justitiei in urma criticilor dure facute de catre presa si de politicieni, inclusiv de catre premierul (n.red. - Victor Ponta) si de catre presedintele Senatului (n.red. - Calin Popescu Tariceanu). De asemenea, inca exista cazuri de presiuni asupra judecatorilor Curtii Constitutionale", subliniaza raportul.
Potrivit acestuia, in 2015, Parlamentul a refuzat aproximativ o treime din cererile formulate de DNA de ridicare a imunitatii unor parlamentari. De asemenea, raspunsul Parlamentului la solicitarile DNA este lipsit de criterii obiective pe baza carora sa se furnizeze o justificare clara si consecventa in fiecare caz, in special pentru refuzuri, iar masurile intreprinse in aceasta privinta au fost luate mai degraba de unele partide politice decat de Parlament, potrivit sursei citate.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 30.01.2016
Reţeta zilei: Supă cremă de sparanghel
Bancul zilei: Starea de disperare
Gabriel Oprea: Procurorul general are rang de ministru; in anumite conditii, are anumite misiuni importante
Astronomii babilonieni, primii care au folosit "o geometrie foarte sofisticata"
Un comisar european sustine "taxa europeana pe benzina" propusa de
Germania pentru a acoperi finantele necesare crizei refugiatilor
Florin Piersic, dupa ce PSD s-ar fi aratat interesat sa il propuna candidat la parlamentare:
Nu ma intereseaza politica, la politicieni nici nu le spun multumesc, ca n-am de ce
Politia germana "ar trebui sa impuste imigranti", sustine lidera unui partid populist
Dacian Ciolos discut aazi cu liderii partidelor parlamentare despre modificarea legii alegerilor locale
CJ Botoşani: Raportul de activitate al consilierului judeţean Marius Bogdan
Botoşani: Mare bal mare organizat de baronul social-democrat de Hudeşti
„Jupânul” Marian Petrache vrea capul lui Flutur
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 29.01.2016
Lumea lu' Rotundu: Ziua Unirii la Darabani
Botoşani: Iulian Vlas, cel mai ales şi revocat viceprimar din judeţ
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă