Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
14356
De la 07 Ianuarie 2003
77673183

Vama de la Rădăuţi Prut aruncă primăria în stradă

  • 12 July 2009, 23:00
Vama din Rădăuţi Prut lasă comuna fără primărie (foto). Asta este convingerea primarului localităţii, Viorel Nichiteanu care a fost informat de această posibilitate în discuţiile dese şi interminabile legate de demararea, într-un final, a lucrărilor la punctul vamal. În timp ce partea basarabeană a finalizat deja lucrările pentru vama ce urmează a fi dată în folosinţă, guvernul român se lasă aşteptat, la adăpostul unor justificări de genul altor priorităţi.
Întrerupte pentru o perioadă de timp din cauza inundaţiilor de vara trecută, demersurile pentru înfiinţarea unui punct vamal la Rădăuţi Prut au reînceput. Recent au fost reluate discuţiile privind deschiderea acestui punct de frontieră foarte important de altfel pentru România şi judeţul Botoşani implicit, fiindcă face legătura dintre Uniunea Europeană şi două ţări: Ucraina şi Republica Moldova.
De altfel, comuna Rădăuţi Prut este singura învecinată cu două state. De aceea, deschiderea punctului vamal ar putea duce şi la o relansare economică a zonei de est a ţării. Consiliul Judeţean încearcă să construiască vama de la Rădăuţi Prut - Lipcani din fonduri europene. După ce Guvernul a refuzat în repetate rânduri finanţarea obiectivului, conducerea Consiliului Judeţean intenţionează să facă rost de bani în cadrul unui parteneriat România - Ucraina - Republica Moldova. Acesta a fost lansat recent la nivelul Ministerului Dezvoltării şi Locuinţei, prin Programul Operaţional Comun.
Potrivit unor prime estimări, vama, cu toată infrastructura, ar costa 7 milioane de euro, dar finanţarea prin programul amintit ar reduce costurile la 3 milioane de euro. În consecinţă, conducerea Consiliului Judeţean va încerca divizarea proiectului iniţial în altele separate. „Ghidul solicitantului nu ne dă voie să depăşim per proiect 3 milioane de Euro, dar permite să depunem două proiecte pentru acelaşi obiectiv. Aici investiţia este complexă şi oricând putem încadra un proiect pentru amenajarea terenului şi asigurarea lui împotriva riscului de producere a inundaţiilor şi altul pentru realizarea efectivă a punctului vamal şi a utilităţilor aferente. Am cerut acordul Raionului Briceni care este limitrof cu punctul vamal şi l-am primit în două zile”, a spus preşedintele CJ Botoşani, Mihai Ţâbuleac.
Podul ce face legătura între Rădăuţi Prut şi Lipcani este deja executat, iar clădirile în care urmează să funcţioneze Vama există. Problema autorităţilor locale mai este doar să găsească sediu pentru cele trei instituţii.
Primarul comunei, Viorel Nichiteanu, speră totuşi că obiectivul va fi realizat anul acesta, chiar şi cu unele sacrificii. „Ar fi bine pentru noi să se deschidă acest punct vamal, de o importanţă strategică deosebită. Aşa s-ar dezvolta comuna. Să vedem însă ce condiţii o să fie fiindcă cei de la Centru vor să ne ia sediul Primăriei, şcoala şi cel al Poliţiei de Frontieră”, a precizat primarul Viorel Nichiteanu. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Să fi apărut la Botoşani o nouă formă de gripă?
Guvernul pregăteşte impozite speciale pentru cei cu pensii prea mari
Schimbări în rândul directorilor medicali de spitale
Deşi nu are bani, CJAS nu recunoaşte că-i afectată de criza economică
Criză de tehnicieni dentari
Comentariu la Marele Raport
Constantin Conţac
Capra vecinului n-a vrut să moară!
Şi-a dat cu părerea, fără a cunoaşte realităţile din PSD Botoşani
Încă un boschetar a scăpat de calvarul vieţii stradale
Controversatul Rotaru ales liderul tineretului PSD Botoşani
O fetiţă de 1 an şi 2 luni a murit din neatenţia părinţilor
E.ON Gaz Distribuţie investeşte în dezvoltarea reţelei de distribuţie a gazelor naturale
PROGRAM TELE' M BOTOŞANI LUNI 13 iulie
Gura bate curul, chiar şi la secretara Florica
Nume de bărbat…
E.ON Gaz Distribuţie investeşte în dezvoltarea reţelei de distribuţie a gazelor naturale
Dana Rogoz joaca in serialul “State de Romania”
Mai mulţi ţigani bolnavi şi fără venituri solicită primăriei locuri pentru case
Magazie nou㠄preparat㔠dintr-un vechi acoperiş
Românul şi vedetele televiziunii patriei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă