Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
32003
De la 07 Ianuarie 2003
103175441

Varianta de lucru in PSD pentru codul de conduita

  • : "Membrii PSD inculpati in dosare de coruptie isi pierd de drept functiile de membru al Guvernului"
  • 27 October 2015, 23:00
PSD pregateste pentru sedinta Comitetului Executiv National de vineri un cod de conduita ce urmeaza sa fie dezbatut si votat. In acest sens, zilele acestea se elaboreaza, de catre o comisie din partid, mai multe variante de lucru, potrivit unor surse politice. Una dintre acestea, consultata de HotNews.ro, include o serie de criterii de integritate care, daca s-ar aplica, ar duce printre altele la pierderea functiilor din Guvern a membrilor care sunt inculpati pentru coruptie. Fragmente din document au fost publicate in premiera de site-ul BN24.
Presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat luni, la finalul sedintei Biroului Permanent National, ca vineri se va prezenta si vota de catre conducerea extinsa a partidului - Comitetul Executiv National - codul de conduita al partidului. Dragnea a mentionat inainte de Congresul partidului, dar si la Congres, ca nu isi doreste o "grila de integritate", ci niste principii care sa previna abateri, nu unele sa sanctioneze, si ca oricum fiecare caz in parte trebuie analizat de partid.
Pe de alta parte, Dragnea a spus foarte clar in discursul sau ca acele criterii de integritate votate in primavara "sunt foarte bune" si ar trebui aplicate, chiar daca acest lucru "i-ar dezamagi sau nedreptati pe unii".
"Nu vom putea recastiga increderea oamenilor daca nu vom inlatura stigmatul coruptiei. Am votat in primavara niste criterii de integritate care sunt foarte bune. Ar putea fi si foarte eficiente, daca ar fi aplicate. Si va spun asta cu inima stransa, constient de faptul ca aplicarea lor ii poate dezamagi sau ii poate nedreptati pe unii dintre noi, dar, pe de alta parte, va spun cu inima deschisa ca aplicarea lor este singura solutie pentru a incepe sa recastigam increderea oamenilor. In viziunea mea, criteriile de integritate au rolul sa previna, si nu sa pedepseasca. Acele criterii nu sunt incluse in statutul partidului acum. Vreau sa fiti de acord sa realizam un Cod de conduita care sa cuprinda mai mult decat acele criterii si pe care sa il supunem unei dezbateri serioase in partid in luna care urmeaza, apoi sa-l adoptam definitiv si sa-l aplicam fara exceptie" a spus Dragnea la congresul din 18 octombrie.
Amintim ca, pe 20 martie, Consiliul National al PSD a adoptat o rezolutie care prevedea cinci reguli de integritate si responsabilitate politica, in cazul aparitiei unor acuzatii de coruptie asupra membrilor PSD. Acestea nu au fost niciodata aplicate.
Draftul are cinci pagini si include 32 de reguli. Potrivit unor surse, exista variante de lucru si mai lungi de atat, de circa 8 pagini. Nu este clar deocamdata cum va arata varianta de cod care va ajunge vineri la membrii CEx.
Redam mai jos cele cinci prevederi incluse in draftul consultat de HotNews.ro care includ, practic, regulile votate in primavara:
1.Membrii PSD inculpati in dosare de coruptie sau in dosare de infractiuni grave contra vietii sau libertatii persoanelor isi pierd de drept, in momentul punerii in miscare a actiunii penale, functiile de membru al Guvernului sau din conducerea Parlamentului Romaniei, dupa caz.
2. Membrii PSD trimisi in judecata in cazuri de coruptie sau in dosare de infractiuni grave contra vietii sau libertatii persoanelor isi pierd, din acel moment, functia in care au fost numiti in cadrul PSD sau cu sprijinul PSD si sunt suspendati din functia politica in care au fost alesi.
3.Membrii PSD arestati preventiv in cazuri de coruptie sau in dosare de infractiuni grave contra vietii sau libertatii persoanelor isi pierd automat, din acel moment, functia politica in care au fost alesi in cadrul PSD.
4.Membrii PSD condamnati in prima instanta pentru fapte de coruptie sau in dosare de infractiuni grave contra vietii sau libertatii persoanelor isi pierd automat, din acel moment, functia din partid si sunt suspendati din calitatea de membru PSD.
5. Membrii PSD condamnati definitiv pentru fapte de coruptie sau in dosare de infractiuni grave contra vietii sau libertatii persoanelor isi pierd definitiv, din acel moment, calitatea de membru PSD.
Alte prevederi din acest draft:
Partidul are ca scop sa asigure sprijin pentru politica Guvernului PSD sau sustinut de PSD. Membrii PSD isi vor coordona activitatea in Parlament si Guvern, fiind permanent inter-conectati la procedurile administrative si guvernamentale. Ministrii vor fi responsabili pentru dezvoltarea si mentinerea unui dialog constructiv cu membrii PSD.
Membrul care a suferit condamnari penale definitive, a desfasurat activitati economice ilegale dovedite prin sentinte judecatoresti si nu a intervenit reabilitarea sau a colaborat cu fosta Securitate ca politie politica, nu este eligibil pentru functii de conducere in structurile partidului si nici pentru functii sau demnitati publice la nivel central sau local.
Lacasurile de cult si scolile nu vor fi folosite ca forumuri pentru propaganda electorala.
Membrilor PSD le este interzis sa transmita in afara partidului date sau informatii despre deciziile politice ce se intentioneaza a fi luate, despre activitatile, negocierile, strategiile partidului sau despre eventualele situatii tensionate interne. Niciun parlamentar, membru PSD, nu poate vota impotriva Guvernului PSD sau sustinut de PSD, in cadrul unei motiuni de cenzura.
Redam criteriile de integritate votate in primavara care insa nu au fost incluse in statut si nu au fost aplicate:
1. Membrii de partid care devin inculpati in dosare de coruptie (la punerea in miscare a actiunii penale) isi pierd, dupa caz, functia de membru al Guvernului sau de conducere din Parlamentului Romaniei
2. Membrii de partid arestati preventiv in cazuri de coruptie isi pierd, automat, functia politica din cadrul PSD
3. Membrii de partid trimisi in judecata in cazuri de coruptie isi pierd functia in care au fost numiti cu sprijinul PSD si sunt suspendati din functia politica in care au fost alesi
4. Membrii de partid condamnati in prima instanta pentru fapte de coruptie isi pierd, automat, functia din partid si sunt suspendati din calitatea de membru de partid
5. Membrii de partid condamnati definitiv pentru fapte de coruptie isi pierd definitiv calitatea de membru al Partidului Social Democrat
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Ruline ţigănească
Reţeta zilei: Pepenaşi verzi muraţi
Horoscopul zilei de 28.10.2015
Senatul adopta un proiect de lege prin care creditele ipotecare se pot stinge cu bunurile imobile ipotecate
Decizia finala, la deputati
Noi modificari la impozitul pentru microintreprinderi, adoptate de Guvern
Salaj: O femeie a fost ingropata de familie in curtea casei
dupa ce Biserica ortodoxa din localitate a cerut o taxa de 1.000 de lei pentru groapa de la cimitir
Victor Ponta, dupa intalnirea cu Klaus Iohannis
Deschidere totala pentru dialog, respect reciproc si colaborare pentru bunul mers al Romaniei
Elena Udrea, val de amenintari
Sunt lucruri pe care abia astept sa le povestesc procurorilor / Stiu foarte multe lucruri despre oamenii din SRI si DNA / Am inceput sa scriu o carte si acolo voi spune foarte multe lucruri
Masina lui Gabriel Oprea a efectuat 1.500 de misiuni de urgenta de la inceputul acestui an
Botoşani/Vorniceni: Crimă cu autori ştiuţi de tot satul numai de anchetatori nu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă