Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Sindicate
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
11435
De la 07 Ianuarie 2003
106259807

Varză murată în stil moldovenesc

  • 17 October 2007, 23:00
Un cititor, după ce-a aflat cum se pun harbujii la murat, şi-a manifestat curiozitatea de a şti şi cum se murează varza. Sunt mai multe moduri de a pune varza la murat, însă, mie, cel mai mult îmi place varza murată conform unor reţete moldoveneşti, păstrate din negura vremurilor, poate din acea perioadă tulbure când moldovenii se ascundeau în pădurile de nepătruns pentru străini, retrăgându-se din faţa hoardelor de tătari, ieşite la pradă.
Mai întâi, pentru ca varza să fie bună de pus la murat, trebuie să fie deasă la frunze, iar dacă a prins bruma de toamnă, este şi mai potrivită. De obicei se pune la murat varza culeasă toamna târziu, pe la începutul lui noiembrie sau chiar la sfârşit de lună. Fiecare căpăţână se curăţă de frunzele verzi încă, până ajungem la frunza albă şi deasă. Putem pune la murat căpăţâni întregi sau tăiate pe jumătate. Mai puteam scoate ciocanul sau îl putem lăsa pentru ca frunzele verzei să nu se desfacă. În butoiul în care punem varza, pe fundul lui, împrăştiem grăunţele de la vreo doi ştiuleţi de porumb. Grăunţele vor da verzei acea culoare galbenă, apetisantă dar va muia şi nervurii, făcând frunza bună pentru învelit sarmalele. Printre căpăţâni putem lăsa câte o frunză de foi de dafin. Îi va da o aromă aparte, mai ales dacă vom pregăti varză călită, cu afumătură de porc, sau cu carne de porc grasă: costiţă, ceafă, sau de pe burtă. Îi bună şi tăiată mărunt, amestecată cu ulei, recomandată a se consuma în Postul Crăciunului.
Când butoiul s-a umplut, punem saramura formată din apă de fântână sau izvor în care am pus sare grunjoasă, câte 30 g pentru fiecare litru de apă. Dacă butoiul este de plastic, îi putem pune capacul, înfiletându-l. Dacă butoiul este de lemn, îi suficient să punem la gură o cruce de lemn, bine fixată în doage, pentru a nu da voie verzelor să se ridice deasupra apei, iar pentru a nu da posibilitate să cadă ceva în butoi, deasupra punem şi capacul, fără a-l fixa însă.
Butoiul cu varză trebuie pus la murat într-un loc răcoros, cu temperatură cât mai constantă. În lipsa beciului, a boxei, se poate pune în balcon. În acest caz butoiul se va înfăşura în pături sau altceva potrivit, pentru a fi ferit de îngheţ. Poftă bună! (Lucullus)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Prefectul Sorescu nu ştie de glumă
deschiderea lucrărilor la magistrala de gaz, inaugurată de ministrul Vozganian
Nu vede justificată majorarea preţului apei
Estimări financiare optimiste pentru consiliile locale
Penegiştii prevăd eşecuri ale unor partide importante
Ţărăniştii promit să facă în viitor ce n-au făcut în trecut
Vineri va fi stabilit preşedintele BEJ
Prefectul Sorescu va mai avea de aşteptat
Furtună contestă viciile sistemului sanitar
Ţiprigan ţipă că nu a fost luată în seamă
dorinţa sa poate fi interpretată ca un amestec în treburile administrative
Conflictul financiar dintre primării şi profesori stă pe masa judecătorilor
Numărul elevilor moldoveni s-a redus la jumătate
Nu-i lupta noastră, îi răfuiala lor
Ioan Rotundu
Educatoarele au scăpat de povara grupelor aglomerate
Majoritatea agenţilor economici au înţeles mesajul
Au început plăţile în sectorul zootehnic
Au apărut falşii inspectori OJPC
Lucian Bute – “Meciul Vieţii”, în direct la PRO TV
Program TELE'M Botoşani, joi, 18 octombrie
Licitaţie cu strigare
Vrea un împrumut mai consistent, oferă dobândă
Anunţ important
Horoscop
Coarne
Românul şi naşul
Optaţi pentru acest fond de pensii private
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă