Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6143
De la 07 Ianuarie 2003
122578082

Vasele cucuteniene, un succes absolut la New York

  • urmează Oxford şi Atena
  • 20 April 2010, 23:00
După ce americanii au dovedit un interes deosebit pentru istoria antică din partea estică a Europei, „exploatând” la maximum prezenţa vaselor cucuteniene expuse la Institutului de Studii Preistorice din New York, obiectele din ceramică vor fi expuse şi la Oxford.
Potrivit datelor furnizate de către managerul Muzeului Judeţean Botoşani, Lucica Pârvan, luni, pe adresa instituţiei a sosit confirmarea că expoziţia care a triumfat până luna aceasta la New York va fi deschisă şi la Oxford, iar mai spre toamnă şi la Muzeul de Artă Cycladic din Atena. „Am primit luni confirmarea de la Muzeul Naţional de Istorie al României că expoziţia care a fost deschisă până anul acesta la New York, la care şi Muzeul Judeţean Botoşani a participat cu 17 piese de arheologie va fi deschisă pe data de 19 mai la Oxford, unde va sta până pe 15 august a.c., după care începând cu 6 octombrie va fi deschisă la Atena la Muzeul de Artă Cycladic”, a declarat directorul Lucica Pârvan.
Instituţia botoşăneană a participat cu piese aparţinând Culturii Cucuteni. Produsele acestei civilizaţii depăşesc realizările celorlalte culturi europene, reprezentând un vârf al civilizaţiei. Ceramica, domeniul în care genul cucutenian s-a manifestat în mod deosebit, constituie avangarda artei europene.
Datând de mai bine de 6.000 de ani, Cultura Cucuteni poate fi considerată drept un reper pe harta culturală a Europei. Vernisajul expoziţiei de la New York, „The Lost World of Old Europe” , organizată în cadrul Institutului de Studii Preistorice din New York, a avut loc în noiembrie, iar luna aceasta s-a încheiat, dovedindu-se un real succes, în jur de 250 de vizitatori pe zi. Muzeul Judeţean Botoşani nu a putut fi reprezentat la New Zork la deschiderea expoziţiei din cauza costurilor foarte mari pe care le implică deplasarea şi diurna aferentă.
„Sperăm ca măcar la Oxford şi la Atena să putem merge două persoane. Este pentru noi un lucru extrem de important şi îmbucurător, mai ales după succesul de care expoziţia s-a bucurat la New York, am înţeles că erau câte 250 de vizitatori pe zi. Contează mult că din ce în ce mai mulţi europeni iau cunoştinţă de lumea antică a estului Europei, prin aceste exponate şi că alături de alte muzee mari din România suntem şi noi prezenţi” a mai adăugat directorul Muzeului Judeţean. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Ţânţarul şi sexul
Criza economică ar putea intra într-o nouă fază
odată cu creşterea datoriei publice în ţările dezvoltate
Lecţia de Poloneză
Dacă nazismul e demon, comunismul e fratele său mai mare
Partidul independenţilor din Parlament, înregistrat la Tribunal
Bancnota de 500 de euro creste riscul terorismului si evaziunii fiscale
Mircea Geoană nu este supărat pentru că a lăsat datorii
ci pentru că s-a aflat despre ele
Natură moartă cu nepot obez
CAFEAUA DOMNULUI MINISTRU
Miluţă pofteşte la polemică… publică
Prins de două ori fără permis la volan
Start la verificarea certificatelor de producător
Gresia „regală” face victime
Expoziţie de ….găini
Vine să facă ordine în PDL Botoşani
Ioan Rotundu
Schimbări de directori de şcoli şi licee
Ada Macovei s-a instruit la Bucureşti
Vor participa sau nu profesorii botoşăneni la grevă?
Vaccinul contra TBC va fi adus din străinătate
Acţiune în forţă a celor de la Ricovery
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog