Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3168
De la 07 Ianuarie 2003
111178496

Vasile Dancu, atac voalat la PSD si Guvern:

  • Majoritatile obtuze nu au cum sa castige, isi creeaza dusmani imediat, se detoneaza fara sa vrea
  • 20 February 2017, 23:00
Fostul vicepremier Vasile Dancu vorbeste, intr-un editorial publicat in revista Sinteza si pe blogul sau, despre rezultatele celui mai recent sondaj IRES, analizand relatia dintre, ceea ce el numeste, "majoritatea obtuza" si "minoritatea disperata" care devine "turbulenta" si incercand sa explice fenomenul protestelor sociale din Romania care au devenit stire mondiala.
"Majoritatile pot fi majoritati obtuze, mai ales atunci cand sunt conduse de elite slabe, care nu inteleg ca logica majoritara este doar principiu fondator dar nu si unic, adica discretionar, principiu de functionare sau mecanism de management social. Majoritatea obtuza se poate aseza la putere dispretuind tot ce nu intra in sfera sa de interes imediat, mai ales dispretuind sensibilitatile colectiv", spune Vasile Dancu.
Fostul vicepremier considera ca "majoritatile obtuze pot dispretui dialogul, comunicarea si continua lupta surda din timpul care era destinat luptei pentru putere. Cand elita majoritatii cauta sa domneasca si sa sugrume, sa preseze si sa nu se uite la feedbackul social, atunci se formeaza minoritati disperate, care pot erupe in societate, cu sau chiar fara ajutorul unor organizatii de interese legitime sau ilegitime. In aceste cazuri, majoritatile obtuze se pot desira incet, deoarece se pierde pe drum puterea numarului".
"Elita majoritatilor, cand exista, deoarece putem avea si majoritati fara cap, trebuie sa treaca mai multe probe complicate. Prima este sa opreasca gloata castigatoare sa ia intreaga societate ca prada de razboi si sa devasteze arealul social. A doua este clarviziunea de a intelege ca o victorie in alegeri nu creste nivelul de inteligenta si intelepciunea celor care o compun, iar ceilalti, invinsii - sa spunem, nu devin dintr-o data mai prosti si mai inerti.
Cand reprezentantii majoritatii uita de responsabilitatea lor sociala si vor sa-si serveasca doar propria armata, pericolul de a pierde repede majoritatea este foarte mare, deoarece dincolo de modul in care definim minoritatea si majoritatea, unii fata de altii, sau ambele in reper cantitativ, ori ca distanta fata de un centru de putere, altceva este mai important, ceva de care majoritatile uita, este vorba de CRITERIUL fundamental: criteriul civilizatiei si respectul contractului social.
Cand elita majoritatii cauta sa domneasca si sa sugrume, sa preseze si sa nu se uite la feedbackul social, atunci se formeaza minoritati disperate, care pot erupe in societate, cu sau chiar fara ajutorul unor organizatii de interese legitime sau ilegitime", scrie Dancu.
Dancu avertizeaza ca "numai în barbaria trecutului indepărtat, învingătorul lua totul", iar in contextul actual "majoritatile obtuze nu au cum sa castige, isi creeaza dusmani imediat, se detoneaza fara sa vrea".
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 21.02.2017
Bancul zilei: Leac pentru logoreea nevestei
Distinctia dintre legalitate si oportunitate va fi definita in Parlament, "indiferent de presiuni"
Le Monde: Umorul, arma anti-coruptie in Romania
Tariceanu: Toata lumea in Romania face gargara cu coruptia, e o vanatoare de vrajitoare
Multi primari nevinovati au trecut prin anchete extrem de neplacute
Schimbare de strategie din partea corupţilor
Ioan Rotundu
Botoşani: Tot mai mulţi învăţători şi profesori bătăuşi
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă