Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9421
De la 07 Ianuarie 2003
123143161
pnl

Venezuela nu mai are bani pentru a plati tiparirea de bancnote

  • 28 April 2016, 23:00
Venezuela, tara care dispune de cele mai mari rezerve de petrol din lume, a atins un nou prag al politicilor falimentare: nu mai are bani pentru a plati tiparirea de bancnote, care, la fel ca majoritatea produselor, sunt importate, scrie Bloomberg.
Pe fondul spiralei inflationiste care pare fara sfarsit, Venezuela este nevoita sa tipareasca noi si noi bancnote, pentru a tine pasul cu cresterea continua a preturilor.
Articolul Bloomberg este bazat pe discutii cu directori de companii, diplomati si fosti oficiali, precum si pe documente interne ale bancii centrale. Nimeni nu a vrut sa comenteze oficial iar banca centrala nu a raspuns numeroaselor solicitari de comentarii.
Povestea a inceput anul trecut, cand guvernul presedintelui Nicolas Maduro a incercat sa compenseze lipsa tot mai mare de bani prin plasarea unor comenzi in valoare de mai multe milioane de dolari la producatorii de bancnote, inaintea alegerilor din decembrie dar si a vacantei de sarbatori.
La un moment dat, banca centrala a convocat o reuniune de urgenta si a cerut companiilor sa produca cat de multe bancnote pot. Acestea au acceptat, dar au constatat intarzieri in plata comenzilor.
Luna trecuta, De La Rue, cel mai mare producator de bani din lume, a trimis o scrisoare bancii centrale in care se plange ca nu a incasat 71 de milioane de dolari si ca isi va informa actionarii, daca nu se iau masuri. Scrisoarea a fost obtinuta de un site de stiri venezuelan si a fost confirmata pentru Bloomberg News.
"Este un caz fara precedent in istoria cand o tara cu o inflatie atat de mare nu poate obtine noi bancnote", a spus Jose Guerra, parlamentar de opozitie si fost director de cercetari la banca centrala. La sfarsitul anului trecut, banca centrala a comandat peste 10 miliarde de bancnote, depasind comanda de 7,6 miliarde a Federal Reserve din SUA plasata in acest an.
Cea mai mare inflatie din lume
Criza monetara se suprapune pe caderea cotatiei petrolului iar inflatia este asteptata sa ajunga in acest an aproape de 500%, potrivit estimarilor Fondului Monetar International.
Primele semne ale crizei au inceput sa se vada in 2014, cand cetatenii petrecand ore intregi in fata bancomatelor si transportand adeseori sumele scoase cu rucsacul - suficiente pentru a plati o masa la restaurant.
Inaintea alegerilor parlamentare din 2015, banca centrala a contactat De La Rue (Marea Britanie), Oberthur Fiduciaire (Franta) si Giesecke & Devrient (Germania) pentru tiparirea a 2,6 miliarde de bancnote, potrivit unor documente bancare si unor surse familiare cu tranzactia. Inainte chiar de livrarea comenzii, banca a contactat companiile in cauza pentru o suplimentare.
De La Rue a castigat partea leului - 3 miliarde de bancnote - si a contactat canadienii de la Canadian Bank Note Company pentru a se asigura ca poate onora comanda pana la finele anului.
Lunetisti si avioane
Banii au ajuns in zeci de avioane 747 si curse charter. Sub supravegherea fortelor de securitate si ale lunetistilor, banii au fost transferat la banca centrala in miezul noptii.
La finele lui 2015, banca centrala si-a majorat de peste trei ori comanda initiala, solicitand in total 10,2 miliarde de bancnote, potrivit unor surse bine informate. Dar companiile care tiparesc acesti bani au devenit ingrijorate. Potrivit unor documente interne, De La Rue a inceput sa se confrunte cu intarzieri de plati inca din iunie. La fel au patit si Giesecke & Devrient si Oberthur Fiduciaire. Astfel incat guvernul nu a primit decat un angajament pentru tiparirea a 3,3 miliarde de bancnote.
"La inceput, faci ochii cat cepele", spune o persoana familiara cu evenimentele. "O comanda suficient de mare pentru a-ti umple fabrica pentru un an, dar vrei sa te expui total unei tari riscante ca Venezuela?".
Situatia este si mai complicata din cauza cantitatii enorme de bani pentru a-ti plati facturile de baza. Cu cea mai mare bancnota a tarii, 100 de bolivari, iti poti cumpara acum o tigara de la chiosc.
Roaba plina cu bani
Inca din 2013, banca centrala a comandat studii pentru bancnote de 200 si 500 de bolivari dar, in ciuda asigurarilor repetate, nicio astfel de masura nu a fost adoptata pana in prezent.
Iar companiile de print dau inapoi. Banca centrala negociaza acum cu alte companii, inclusiv rusii de la Goznack si are un contract cu compania din Boston Crane Currency.
Steve Hanke profesor de economie la Johns Hopkins University si care a studiat hiperinflatia decenii, arata ca, pentru a mentine increderea in moneda atunci cand preturile urca in spirala, guvernele adauga de multe ori zerouri la bancnote, in loc sa inunde pietele cu bani.
"E un semn foarte prost sa vezi oameni alergand cu roaba plina cu bani sa isi cumpere un hot dog. Chiar si economia pe baza de numerar incepe sa se destrame".
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Prognoza meteo pana duminica
Deputatii francezi invita Guvernul de la Paris sa ridice sanctiunile economice asupra Rusiei
Scandalul dezinfectantelor diluate folosite in spitale:
Hexi Pharma anunta ca a oprit productia in fabrica si ca va colabora cu autoritatile
Primul incident electoral la Sibiu.
PSD acuza PNL ca a sustras listele cu semnaturi
Emil Boc, Ilie Sarbu, Adriean Videanu, Gheorghe Pogea si Vasile Puscas, vizati de un nou dosar DNA
Proteste masive in Franta impotriva reformei legislatiei muncii:
Peste 120 de manifestanti retinuti si 24 de politisti raniti
Asocierile in participatiune in Noul Cod Fiscal
Candidatura lui Piedone, respinsa definitiv de justitie
PROGRAM DE CIRCULAŢIE A TRAMVAIELOR ÎN PERIOADA
30.04.2016 – 04.05.2016
Botoşani: Sfaturi pentru un Paşte fără incendii
Bancul zilei: Dorinţa unui preot înainte de moarte
Reţeta zilei: Friptură de miel de Paşti
Horoscopul zilei de 29.04.2016
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog