Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
12104
De la 07 Ianuarie 2003
87713493

Verze murate, că fără ele fasolea rămâne vădană

  • 10 August 2011, 23:00
Verzele murate au cam început să dispară din obişnuinţa noastră, deşi o astfel de murătură este o delicatese fără de care fasolea făcăluită, cu afumătură sau slănină, rămâne vădană în farfurie. Sunt două variante de a pune verze la murat.
Prima constă în varza tăiată mărunt şi amestecată cu morcov dat prin răzătoare. Proporţia amestecului trebuie să fie trei sferturi varză şi un sfert morcov. Când varza şi morcovul sunt pregătite pentru amestec, se pune totul într-un lighean sau cazan mărişor, se presară sare grunjoasă şi, ceea ce este mai important şi care dă gustul de excepţie a acestei murături, presărăm seminţe de chimion. Trebuie avut grijă ca seminţele să nu fie în cantitate exagerată, atât cât să dea gustul de chimion.
Frecăm cu mâinile tot acest amestec, pentru a-l omogeniza şi săra. După ce-am realizat amestecul, punem totul în borcanul pregătit din timp. De obicei borcanul trebuie să fie de 3, 5 sau cel mult 10 litri. Amestecul se aşează în borcan presându-l bine, strat după strat, până ce borcanul se va umple.
Între straturi se poate pune câte o foaie de dafin. În timp ce presăm, amestecul va lăsa o zeamă proprie, de aceea nu va mai trebui să adăugăm saramură.
A doua variantă de verze murate este şi mai interesantă. Realizăm acelaşi amestec de varză, morcovi, seminţe de chimion şi sare. Cumpărăm ardei graşi, dacă se poate înroşiţi sau verzi în amestec cu cei roşii, ca să dea bine când vor fi puşi pe platou, pentru consum. Decupăm capacul ardeilor şi umplem interiorul cu amestecul realizat. Aşezăm ardeii umpluţi în borcanul care poate avea 10, 15 litri şi-i îndesăm bine. Ca saramură ne vom folosi de zeama lăsată de amestecul de varză şi morcovi, după ce-am frecat totul cu sare.
Nu uitaţi să vă formaţi un stoc rezonabil de fasole, fără de care munca dumneavoastră de a pune verze la murat va rămâne inutilă. Poftă bună!
(Lucullus)
JD 19.10.2007 – format electronic

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei
Caricatura zilei
Daria si Ioana din Botosani - colinda - video
Fatalitate!
Ioan Rotundu
Joc periculos
Ioan Rotundu
Bilderbergerii trădării naţionale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă