Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Social
Horoscop
Umor
Comentarii
Poşta redacţiei
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8086 lei
1 USD = 4.3072 lei


Număr accesări
Astăzi:
8782
De la 07 Ianuarie 2003
74784483
Veşti bune şi rele despre drumurile judeţene

Minciuna stă la masă cu preşedintele Costică Macaleţi

  • Ioan Rotundu
  • 3 October 2019, 20:30
Joi, am trecut din nou în revistă drumurile judeţene promise de preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Costică Macaleţi, că vor fi modernizate în acest an. Am început cu drumul judeţean ce leagă Vorona de Coşula prin satul Oneaga. Dacă în urmă cu vreo 3 luni se putea vedea pe lungimea drumului depozitate din loc în loc tuburile necesare traversării drumului de către cursurile de apă şi depozitele de piatră, acum am putut constata montarea tuburilor. La ieşirea din pădure, deasupra satului oOneaga, am putut constata lărgirea drumului la dimensiunea de drum judeţean, operaţiune care s-a oprit la intrarea în pădure.
Satul Oneaga este aşezat pe o pantă abruptă de deal. Uliţa principală a satului care este un segment din drumul judeţean, ca altitudine, este mai joasă decât curţile caselor. S-a procedat la lărgire prin tăierea malurilor până sub gardul oamenilor, în unele locuri zidul creat având înălţimea de peste un metru (foto). Pentru că s-a tăiat malul până sub gard, unele garduri s-au prăbuşit, inclusiv o fântână. Altele stau a se prăbuşi la prima ploaie care va muia pământul.
În afară că pe segmentul de drum de la limita cu Coşula şi până la intrarea în pădure care a fost pietruit şi pregătit pentru stratul de asfalt, nu sunt alte operaţiuni executate. În primăvară şi în vară preşedintele Macaleţi e promitea asfaltarea drumului până în toamnă. O minciună gogonată, aşa cum sunt obişnuiţi demnitarii PSD-ului.
Realitatea este una crudă. Lucrarea o execută firma patronată de Constantin Conţac. Am stat de vorbă cu acesta şi am aflat că lucrările la drum s-au stopat din mai multe cauze. În primul rând că nu s-a obţinut avizul de la Ministerul Pădurilor pentru lărgirea drumului pe zona pădurii. Trebuie tăiaţi peste 20 mii arbori dar şi din malurile care străjuieşte drumul. „Nu cred că se va obţine acest aviz nici la anul, nu în acest an” – mi-a explicat Conţac.
Referitor la lărgirea uliţei satului Oneaga, Conţac susţine că treaba lui este să asfalteze drumul. Operaţiunea de lărgire şi consolidare a malurilor ca să nu se prăbuşească gardurile şi curţile oamenilor aparţine Consiliului Judeţean Botoşani.
„Eu am oprit lucrările pentru că nu au bani să mă plătească. Apoi, Guvernul Dăncilă m-a obligat să majorez salariile la angajaţi fără ca primăriile, consiliile judeţene care au deja lucrări în derulare să poată indexa valoarea lucrărilor cu costul suplimentar al salariilor. Nu s-a indexat valoarea lucrării nici cu scumpirea de două, trei ori a bitumului. Costul iniţial stabilit nu poate fi respectat. Ştiu şi ei acest lucru dar n-au bani şi nici voie să indexeze lucrările. Pur şi simpli totul este blocat” – susţine Conţac.
Aşadar, acest drum nu numai că nu va fi modernizat în acest an dar nici la anul nu va putea fi pentru că visteria Consiliului Judeţean Botoşani este goală iar cu vorbele preşedintelui Macaleţi nu se poate asfalta un drum.
Am trecut şi pe drumul strategic al preşedintelui Macaleţi ce are lungimea de 106 km şi despre care spunea că din acest an vor începe lucrările de modernizare. Tot minciuni a îndrugat şi pe seama acestui drum pentru că nu s-a făcut nimic în plus faţă de vorbele repetate cu stăruinţă. Nu sunt bani. Dacă iniţial s-a apreciat că modernizarea drumului va costa 40 milioane euro, apoi s-a ridicat stacheta la 65 milioane, în realitate este nevoie de cel puţin 90 milioane de euro. Singura posibilitate de finanţare ar fi banii europeni dar pentru a fi obţinuţi trebuie întocmită documentaţia necesară, aflată şi ea la stadiu de vorbe.
„Am plombat acest drum pe segmentele Răuseni – Talpa şi Todireni – Truşeşti. Plombele vor rezista până prin primăvara viitoare, după care drumul va deveni din nou greu de circulat” – a fost părerea avizată a lui Constantin Conţac.
Nici drumul strategic nu va fi supus modernizării în acest an, nici în anii următori. El există doar în imaginaţia mincinoasă a celor de la PSD puşi să conducă judeţul. Mai declara în vară preşedintele Macaleţi că va asfalta până în toamnă segmentul de drum judeţean Şoldăneşti – Ionăşeni – Măşcăteni, drum care străpunge pădurea Ionăşeni. S-a lucrat doar la consolidarea terenului în punctul Şoldăneşti. Despre asfaltare nu poate fi vorba pentru că nu sunt bani.
Blocate sunt şi lucrările la drumul judeţean Coţuşca – Ghireni. S-a adus piatra în toamna anului trecut şi aşa au îngheţat lucrările. Şi la acest drum, aflat sub nivelul terenurilor agricole care-l străjuieşte, trebuie executate lucrări de lărgire prin tăiere în maluri, lucrări care n-au început. Drumul stă pustiu!
Un lucru extrem de benefic este acoperirea cu un nou covor de asfalt a drumului judeţean Flămânzi – Prăjeni, lucrare executată tot de firma lui Constantin Conţac. S-a mai asfaltat şi segmentul de drum judeţean Mileanca – Darabani, lucrare efectuată de firma lui Liviu Conţac. S-au încheiat lucrările de modernizare şi pe segmentul de drum judeţean Manoleasa – Zahoreni – Borolea..
Dacă poetul şi scriitorul Alexandru Vlahuţă a aşezat Minciuna să stea cu Regele la masă, pe meleagurile botoşănene PSD-ul a aranjat ca Minciunea să stea la masă cu Macaleţi. Numai că, având picioarele scurte, Minciuna iese la iveală dându-i de gol pe cei din PSD

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Presa`n gura lu` Rotundu Emisiunea din 27.09.2019
Horoscopul săptămânii 30.09 - 6.10.2019
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii: Pedagog de şcoală veche la elevi noi
Cum impietează Rădăşanu bunul simţ al comunităţii botoşănene
Ioan Rotundu
Diaspora ia atitudine. Corespondenţă de la Madrid
Fudula de Videle, prostia şi ruşinea adusă României
Ioan Rotundu
Tranca – fleanca, mere – acre şi alegerile prezidenţiale
Ioan Rotundu
Fata de sub gardul bisericii
Ioan Rotundu
Corolea, săvineanul ce-şi îmbibă cu alcool „buretele” uscat din cutia craniană
Ioan Rotundu
Presa`n gura lu` Rotundu 4 octombrie 2019
Socrul Arpinte sare în apărarea ginerului Rădăşanu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă