Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8026 lei
1 USD = 4.4462 lei


Număr accesări
Astăzi:
72263
De la 07 Ianuarie 2003
73992668

Viaţă grea pentru taximetrie şi taximetrişti

  • 23 March 2008, 23:00
Noul regulament de taxi a fost aprobat la începutul lunii martie, oferind toate pârghiile legale autorităţilor să acţioneze pentru eliminarea celor care practică această activitate fără autorizaţie. Viceprimarul municipiului Botoşani, Florin Ghiorghiţă avertizează că după ce va fi finalizată activitatea de reautorizare se va putea trece la verificări. „Aşteptăm să finalizăm cu preschimbarea autorizaţiilor până la finele lunii. Deja am dat la tipărit bulinele pentru maşini şi vom trece la aplicarea noului regulament. Urmează normal şi verificările în vederea eliminării celor care practică taximetria ilegal. Amenzile sunt de la 25.000-50.000 lei în caz de practicare a activităţii de taximetrie fără autorizaţie şi la o repetare se poate ajunge şi la dosar penal”, a precizat viceprimarul Ghiorghiţă.
La ora actuală, la nivel de municipiu sunt 460 autorizaţii emise pentru agenţi economici şi persoane fizice. Norma prevăzută de lege este de maxim patru maşini la mia de locuitori. Asta ar însemna 480 de maşini. Dar în condiţiile în care în Botoşani este destul de aglomerat traficul, Consiliul Local a luat decizia de a păstra numărul de taximetre ce a fost aprobat acum patru ani de zile. „Iniţial au fost 420 autorizaţii şi s-a mărit la 460 după transformarea unor locuri de parcare ce erau pentru taxi de marfă. La ora actuală în oraş circulă în jur de 500 maşini, probabil 40 maşini din datele oferite de cei de la Camera Taximetristului sunt fie în perioada de autorizare, ori aşteaptă licitaţia sau fie chiar circulă ilegal în perioada asta”, spune Florin Ghiorghiţă.
Chiar dacă mulţi taximetrişti se plâng că nu au locuri de parcare în staţii, în prezent fiind 230-240 locuri, autorităţile sunt de o altă părere. Viceprimarul Ghiorghiţă susţine că, potrivit normelor tehnice 30 la sută din parcul auto, într-o zi, nu se află în trafic. Aici intră maşinile defecte, maşini lovite şi cele plecate în curse externe. Din cele 70 la sută rămase, cel puţin 20-30 la sută ar trebui să fie în trafic la un moment dat şi atunci numărul de locuri ar ajunge.
„Din păcate, la noi taximetriştii nu sunt la fel de înţelegători. Vin toţi unde cred ei că e vadul mai bun, în staţiile de la Teatru sau Piaţa Mare. Poate aşa este, dar avem staţii care stau goale şi altele sunt supraaglomerate”, a mai adăugat Florin Ghiorghiţă.
Dacă la taximetrele pentru persoane, solicitările de autorizare sunt mari, la cele de marfă nu se înghesuie nimeni. Deşi autorităţile bănuiesc că unii practică activitatea ilegal. „Pentru taximetrele de marfă am avut 50 locuri aprobate de 4 ani de zile şi nu a venit nimeni să se autorizeze. Cu toate că sunt câţiva care funcţionează ca taxi marfă. Fiindcă nu au fost solicitări s-a luat decizia să se lase doar 10 locuri, restul fiind repartizate la taxi de persoane. Au fost două intenţii de autorizare, dar până la urmă respectivii au renunţat”, a concluzionat viceprimarul municipiului Botoşani. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


PD-L că racolează candidaţi de primar persoane cercetate penal
partidele politice se bat de la candidaţiliberalii sunt ofticaţi că pedeliştii le suflă candidaţii
Comentariul comentariilor (LXXXI)
(Ioan Rotundu)
Madama Tiron s-a supărat pe prefectul Sorescu
dar drumurile naţionale tot nereparate au rămas
„Săpând” în trecutul dorohoian
Festival de dans popular la Vârfu Câmpului
Spitalul Săveni se sufocă sub neajunsuri
Locuinţe sociale cu miros electoral
Siturile naturale verificate de Garda de Mediu
LSI se transformă în agenţie de turism
Controversatul spaţiu verde
Şi-a lansat candidaţii pe ritmuri de vers şi cântec popular
Conţac polemizează cu comentatorii de pe blog
din Botoşani, cu drag
Veşnicia din casa soacrei
Horoscop
Vă invită, avantajos, la muncă în Grecia
Anunţ umanitar
Program TELE’M Botoşani, luni, 24 martie
Candidaţi după chipul şi asemănarea sa
Ioan Rotundu
Face legea în aprovizionarea elevilor cu alimente stricate
autorităţile sunt neputincioase
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă