Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
21367
De la 07 Ianuarie 2003
110941837

Vicepreşedintele CJ Bihor Alexandru Kiss, urmărit penal de DNA pentru luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani

  • prejudiciul - 8,6 milioane euro
  • 24 April 2014, 23:00
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie din Oradea au dispus urmarirea penala fata de Alexandru Kiss (UDMR), vicepresedintele Consiuliului Judetean Bihor, pentru luare de mita, abuz in serviciu si spalare de bani. Prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de catre acesta, in cadrul a doua proceduri de vanzare de terenuri, Consiliul Judetean Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro, se arata in comunicatul DNA.
Mai precis, potrivit comunicatului DNA, s-a inceput urmarirea penala fata de suspectii:
KISS ALEXANDRU-IOSIF-FRANCISC, vicepresedinte al Consiliului Judetean Bihor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
- luare de mita,
- abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenite,
- spalare a banilor (trei fapte);
MUDURA ALEXANDRU, administrator al grupului de societati LOTUS MARKET Oradea, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de:
- spalare a banilor (doua fapte);
BOJTOR VILMOS-LASZLO, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
- complicitate la luare de mita,
- spalare a banilor (trei fapte);
ROATIS GHEORGHE-IOAN, administrator al societatii MARTEX TRANS S.R.L. Oradea, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de:
- spalare a banilor;
RUS BENEAMIN, administrator al grupului de societati SELINA Oradea, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de:
- spalare a banilor (doua fapte);
MIKLOSSY FERENC, cetatean maghiar, administrator al societatii KEVIEP Kft Debretin, Ungaria, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de:
- spalare a banilor;
MIKLOSSY FERENC-LASZLO ¬ cetatean maghiar, administrator al societatii EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de:
- spalare a banilor;
Din ordonanta de efectuare a urmaririi penale rezulta urmatoarele:
1.Suspectii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo si Rus Beneamin au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati din Romania (SELINA S.R.L. Oradea si TRAMECO S.A. Oradea) si SUA (WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington), prin intermediul caruia, in perioada 2005 ¬ 2006, a fost disimulata plata sumei de aproximativ 600.000 euro.
Spalarea banilor a fost efectuata sub masca platii (de catre SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. le-a importat de la firme din Germania si Olanda, prin intermediul societatii WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington, controlata de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo. Desi societatile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani si olandezi, achizitia utilajelor a fost facuta prin intermediul societatii paravan WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington la preturi mult mai mari. Cei aproximativ 600.000 euro, spalati prin intermediul operatiunilor descrise mai sus, reprezinta foloase necuvenite pe care suspectul Rus Beneamin, in calitate de proprietar si administrator al grupului de societati SELINA Oradea, le-a platit suspectului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc (presedinte al Consiliului Judetean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta sa favorizeze societatea SELINA S.R.L. in cadrul procedurilor derulate de C.J. Bihor pentru vanzarea unor terenuri din municipiul Oradea.
Prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de catre suspectul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, in cadrul celor doua proceduri de vanzare de terenuri, Consiliul Judetean Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro.
2. Suspectii Kiss Alexandru-Iosif Francisc, Mudura Alexandru, Bojtor Vilmos-Laszlo, Roatis Gheorghe-Ioan, Miklossy Ferenc si Miklossy Ferenc-Laszlo au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati comerciale inregistrate in Romania (ECO BIHOR S.R.L. Oradea, EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, MARTEX TRANS S.R.L. Oradea), Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra) si Ungaria (KEVIEP Kft Debretin), prin intermediul caruia, in perioada 2003 ¬ 2004, a fost disimulata plata sumei de 300.000 euro.
Spalarea banilor a fost realizata sub masca platii unor livrari de utilaje si materiale pe care KEVIEP Kft Debretin le-a facut catre firma sa din Romania EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, folosind ca intermediari societatile ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlata de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo, respectiv MARTEX TRANS S.R.L. Oradea, administrata de suspectul Roatis Gheorghe-Ioan. In concret, KEVIEP Kft Debretin a livrat catre ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra utilaje si materiale in valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumparat dupa cateva zile, prin intermediul societatii EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, cu peste 500.000 euro.
Cei 300.000 euro, spalati prin intermediul operatiunilor descrise mai sus, reprezinta foloase necuvenite pe care suspectul Miklossy Ferenc, in calitate de asociat majoritar si administrator al societatii KEVIEP Kft Debretin, le-a platit suspectilor Kiss Alexandru-Iosif-Francisc si Mudura Alexandru pentru a-si exercita influenta asupra membrilor comisiei de negociere, constituita de Primaria Municipiului Oradea, pentru incheierea contractului de parteneriat public-privat avand ca obiect executia si exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea.
3. Suspectii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Mudura Alexandru, Bojtor Vilmos-Laszlo si Rus Beneamin au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati comerciale inregistrate in Romania (SELINA S.R.L. Oradea si TRAMECO S.A. Oradea) si Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra), prin intermediul caruia, in perioada 2003 ¬ 2004, a fost disimulata plata sumei de 100.000 euro. Spalarea banilor a fost efectuata sub masca platii (de catre SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. Oradea le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societatii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlata de suspectul Bojtor Vilmos-Laszlo. Desi societatile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani, achizitia utilajelor a fost facuta prin intermediul societatii paravan ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra la preturi cu circa 50% mai mari.
Cei 100.000 euro, spalati prin intermediul operatiunilor descrise mai sus, reprezinta foloase necuvenite pe care suspectul Rus Beneamin, in calitate de proprietar si administrator al grupului de societati SELINA Oradea, le-a platit suspectilor Kiss Alexandru-Iosif-Francisc si Mudura Alexandru pentru a-si exercita influenta asupra functionarilor implicati in derularea unor proceduri de achizitie publica, astfel incat acestea sa fie adjudecate de firmele din grupul SELINA.
In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul SRI, BCCO Oradea, precum si al autoritatilor judiciare din Ungaria, Germania si Olanda.
Alexandru Kiss are o declaratie de avere impresionanta: 18 terenuri, trei case, un cont de 70.000 de euro, actionar la 11 societati comerciale.
Si-a imprumutat societatile comerciale cu sume importante (peste 2 milioane lei in cazul SC Pro Idea SRL si alte 2 mil. pentru Biolact Bihor).
Are mai multe credite: peste un milion de euro, peste 764.000 euro, 372.000 lei si peste 1.245.000 franci elvetieni.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Borş călugăresc
Bancul zilei: Sinceritate în amor
Horoscopul zilei
Ce ascunde, totuşi, întâlnirea cordială dintre Băsescu şi Filat?
Dosarul Loteria I: George Copos a izbucnit în plâns la tribunal
Victor Ponta: Indiferent de cât de rău se va deteriora situaţia din Ucraina sau Europa
avem bani pentru pensii şi salarii
Victor Ponta va primi toţi oaspeţii externi la Ministerul Apărării
de teama că discuţiile cu aceştia să nu fie interceptate
Sila, dispreţul şi frica
„Vino să iei cadavrul de-aici că a început să pută”
Cum s-a derulat afacerea Puiul electoral de Damboviţa
Efective sporite de jandarmi la Zilele Orașului
,,Caravana lu` Axinte”, vine la Botoșani
Lucia Olaru Nenati a primit titlul de cetățean de onoare
Omul de afaceri dorohoian Mihai Anitulesei condamnat la închisoare
Programul festivităţilor dedicate Zilelor municipiului Botoşani
Botoşani: Oamenii au ieșit în stradă, sătui de abuzurile Nova Apaserv
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă