Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12916
De la 07 Ianuarie 2003
122872983
Victime ale mizeriei şi promiscuităţii

Drama celor trei copii din Flămânzi se complică

  • părinţii nu vor să le fie luaţi copiii…
  • 18 February 2008, 23:00
Duminică seara şi luni dimineaţa, toate televiziunile importante naţionale au transmis imaginea unui cunoscut preot din Flămânzi, Constantin Patacă, implicat în salvarea unor copii abandonaţi de familie şi găsiţi în stare de inconştienţă în “cartierul” Nicolae Bălcescu. La aşa zisa locuinţă a copiilor, de fapt o cameră îngheţată dintr-o casă dărăpănată în care vântul bate pătrunde fără probleme printre ferestrele acoperite, în loc de sticlă, cu folii de nailon, mizeria şi promiscuitatea sunt la ele acasă. Acolo trăiesc de-a valma, Ştefan Dumitraciuc, concubina sa Daniela Grădinaru şi soacra celei din urmă, Elena Dumitraciuc, toţi abrutizaţi de cantitatea de alcool consumată cu regularitate, fără a avea prea mare grijă de cei trei copii ai Danielei, fiecare având câte un alt tată. La sediul Poliţiei Flămânzi, instituţie care, după telefonul primit de la părintele Patacă, a preluat imediat cazul, am încercat să stăm de vorbă cu aşa zişii părinţi ai copiilor a căror situaţie a stupefiat o ţară întreagă, dar practic, deşi aceştia scriau declaraţii ilizibile, nu am avut cu cine discuta.
Am aflat însă cum s-au petrecut lucrurile şi ce tragedie putea să se întâmple dacă Constantin Patacă nu ar fi descoperit copii, ţepeni de frig, duminică dimineaţa. Vineri, în jurul orei 8:00, Daniela Grădinaru, de 28 de ani, a plecat la stâna la care lucra concubinul ei, pentru a-i duce, zice ea, haine de schimb şi pentru a-i mai încălzi, probabil, pentru o noapte, culcuşul improvizat. Unul dintre copii, cel mare, de 8 ani, a fost dus la mama sa, dar cei mai mici, Petru Ştefănel de numai 7 luni şi Alexandru Florin Lupu de aproape 6 ani, au fost lăsaţi în grija “soacrei”, Elena Dumitraciuc, o femeie cu faţa buhăită de alcool, care nici până în clipa de faţă nu realizează că din cauza inconştienţei sale cei doi minori au fost la un pas de moarte.
În timp ce aşa zisa mamă a copiilor se afla cu concubinul ei la stână – nouă, femeia ne-a spus că a vrut să plece de sâmbătă dimineaţa, dar că a fost oprită de Ştefan, fiindcă vremea era foarte rece şi afară viscolea puternic – bătrâna s-a deplasat la un vecin, alături de care a consumat alcool până a rămas în nesimţire. Practic, copii au rămas în “camera” lor, flămânzi, murdari, tremurând de frig în întuneric, aproape 48 de ore, până când prin intervenţia miraculoasă a părintelui Patacă, au fost descoperiţi şi trimişi în stare de semiconştienţă la Spitalul de Pediatrie "Sfânta Parascheva" din Botoşani pentru îngrijiri medicale.
Surprinzător este faptul că nici Daniela Grădinaru şi nici Ştefan Dumitraciuc nu conştientizează nici acum gravitatea neglijenţei lor, ultimul declarând: “Eu, dacă ştiam ce se întâmplă, îi luam la câmp, că acolo am condiţii, cresc 10-15 oi, am ce le da de mâncare. Indiferent ce se va întâmpla, copii nu-i dau la stat”. Că nu va fi aşa cum cred aceşti “părinţi”, care îşi neglijează copii doar pentru ca banii încasaţi pe alocaţii să ia drumul comercianţilor de alcool, ne-a confirmat-o şi subinspectorul Vasile Budeanu-Mihalache, adjunctul Poliţiei Flămânzi. “În momentul de faţă lucrătorii noştri împreună cu asistenta socială a primăriei fac demersurile necesare decăderii părinţilor din drepturile părinteşti şi pentru internarea celor doi copii, în regim de urgenţă, la Centrul de Plasament Botoşani, urmând ca instanţa să se pronunţe cu privire la cazul în speţă. În prezent, cu ajutorul colegilor noştri de la Poliţia de proximitate, continuăm cercetările, încercăm să stabilim încadrarea faptelor, urmând să dispunem măsuri procedurale în funcţie de rezultatul cercetărilor. Întâmpinăm deocamdată probleme deoarece, deşi nu are nici un fel de condiţii materiale pentru a-i creşte, mama refuză să încredinţeze autorităţilor copiii”, ne-a spus reprezentantul Poliţiei Flămânzi.
Alte amănunte am aflat de la Georgeta Brânză, referentul cu probleme sociale din cadrul Primăriei Flămânzi. Aceasta ne-a confirmat că respectivul caz “Era în evidenţa noastră de foarte mult timp, familia fiind monitorizată atât de noi cât şi de asistentul medical comunitar Adriana Răuţu, care cunoştea la rândul ei situaţia. La ora actuală copii, care conform declaraţiei părintelui au fost găsiţi îngheţaţi, se află internaţi în spital, sub supraveghere medicală. Urmează ca noi să declanşăm demersurile necesare luării unei măsuri de protecţie, urmând ca instanţa să stabilească punerea în aplicare a acesteia, întrucât părinţii nu sunt de acord cu măsura de protecţie socială”.
Întrebarea care se pune este: unde au fost aceste autorităţi până acum şi de ce nu au fost luate măsurile adecvate evitării unei tragedii care, până la urmă, avea şanse foarte mari ca să se producă? Părintele Patacă, referentul Brânză, asistenta Răuţu, cunoşteau cu toţii situaţia grea a copiilor în cauză, dar în afară de faptul că i-au “monitorizat”, nu au făcut practic nimic pentru ei. Dar dacă cei doi minori mureau de frig, pe cine pedepsea legea? Cine era considerat vinovatul moral? Sunt întrebări la care nu vom afla, probabil niciodată, răspunsul corect. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Averi scoase din ruine
O nadă prost aruncată
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (LIII)
Ioan Rotundu
Conţac crede că protopopul Leonte n-are Dumnezeu
el crede că ar trebui să ne întoarcem cu faţa la Vechiul Testament
Fotbalul ia şi anul acesta aproape toţi banii alocaţi din bugetul primăriei
Liderul PSD Botoşani este de acord cu revenirea lui Miron Mitrea
Pesediştii botoşăneni stau în expectativă
Asociaţiile de proprietari faţă în faţă cu furnizorii de servicii
Dosar penal pentru distrugere în dauna avutului privat
Consilierii PSD, care vor vota bugetul, vor plăti cu candidaturile
Noi concedieri colective
Tinerii din centrele de plasament vor primi alocaţii
Guvernul face un pas înapoi, iar elevii de 18 ani vor primi alocaţii
Aflaţi ce cadou face Gabi Jugaru victimelor sale
Sosiile lui Dan Bălan
Mihai Petre a mărturisit că se căsătoreşte în această vară
Tocaniţă de ţelină
Observaţie feminină
Horoscop
Pentru mireasă discretă şi elegantă
Criză de locuri de muncă în construcţii
O ultimă şansă
Încă două ambulanţe pentru Botoşani
Românul şi emancipata satului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog