Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18945
De la 07 Ianuarie 2003
122879012
Victor Ponta:

Guvernul central are prea multe atribuţii care trebuie delegate catre regiuni

  • 2 April 2013, 23:00
Guvernul are in acest moment prea multe atributii, care trebuie delegate catre regiuni, a declarat premierul Victor Ponta, marti, aratand ca se confrunta zi de zi cu o "supercentralizare".
"Sunt unul dintre premierii care cred ca Guvernul central are prea multe atributii. Un guvern mai suplu, mai eficient, trebuie sa cedeze din aceste atributii catre regiuni, municipii, orase. O fac din convingere. (...) Ma confrunt zi de zi cu o supercentralizare. Ma confrunt cu aceasta zi de zi. O guvernare foarte centralizata nu este eficienta", a explicat premierul Ponta la o dezbatere vizand procesul de regionalizare, organizata la Academia Romana.
El a adaugat ca regionalizarea trebuie prevazuta in Constitutie, la revizuirea acesteia: "Sunt cateva argumente pe care incerc sa le transmit catre publicul larg. (...) Daca nu exista un suport al opiniei publice, nu vom putea face aceasta regionalizare (...). Tot efortul nostru de a gasi procedura depinde de primul pas - de a trece in Constitutie existenta regiunilor, competentele, dupa aceea sa convingem oamenii sa vina la referendum sa valideze."
Cele mai importante declaratii ale lui Victor Ponta:
Este necesar sa transmitem acest subiect catre publicul larg. daca nu exista o sustinere a opiniei publice nu putem face aceasta regionalizare.
Tot efortul nostru de a gasi formula cea mai corecta depinde de primul pas, acela de a trece revizuirea constitutiei, sa vina oamenii la referendum sa valideze prin votul lor o astfel de modificare.
Sunt unul dintre premierii care cred ca puterea centrala are prea multe atributii si ca un guvern mai suplu, mai flexibil, mai eficient trebuie sa cedeze o parte imp a acestor atributii catre regiuni, catre orase.
Eu ma confrunt zi de zi cu aceasta supercentralizare. O guvernare centrala supercentralizata nu este o guvernare suficient de eficienta si de responsabila. Ce inseamna o administratie eficienta? In primul rand inseamna costuri mai mici, eficienta mai mare.
Nu ne este ceruta regionalizare de catre CE sau UE, dar este salutata aceasta idee. Motivul e foarte simplu: capacitatea noastra instutitionala de a aborbi fonduri europene.
Cele mai eficiente institutii in Romania in absorbtia de bani europeni au fost administratiile locale.
Organizarea in regiuni va asigura o mai mare putere financiara. In acest moment problema oraselor, comunelor este slabiciunea financiara. Mereu sa vina guvernul sa aloce, sa dea din rezerve, sa acopere costuri.
Regiunile trebuie sa fie cu cu structurile imbunatatite in jurul actualelor autoritati de management regional.
Eu cred ca sistemul administrativ supercentralizat se regaseste si in justitie. Aproape toate procesele se termina la ICCJ. Este absolut alarmant si ineficient, ele ar trebui sa se termine la Curtile de Apel, iar aceste Curti de Apel sa acoperie fiecare cate o regiune. Acolo, la Curtea de Apel, trebuie sa se finalizeze marea majoritate a proceselor.
La Curtea Suprema a unui stat lucreaza in America noua judecatori, iar in Romania - 120 sau 130 si probabil ca trebuie sa fie si mai multi din moment ce fiecare judecator are zeci de dosare la care trebuie sa lucreze Cred ca organizarea justitiei trebuie sa mearga mana in mana cu regionalizarea. La nivel local Curtile de Apel trebuie sa finalizeze marea majoritate a procedurilor.
Spun lucrul acesta si in speranta ca mergand in aceasta directie vom avea un numar de procurori ai Curtilor de Apel si procurorul general al Romaniei va fi, ca in multe state europene, o functie intr-adevar onorata, dar care nu starneste atatea pasiuni si atatea discutii, cum se intampla in Romania.
In momentul in care procesele se termina la curtile de apel, in regiuni, poate ca pasiunea politica va fi mult redusa in acest domeniu
Dincolo de instrumentele fundamentale care apartin statului roman - politica interna, externa, justitie - toate celelalte pot fi realizate pentru cetateni mai bine de un consiliu regional, decat de unul central. In educatie, in sanatate - o guvernare mai apropiata de cetatean, mai eficienta.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Marele Bou Albastru
Gastronomie: Peşte la cuptor, în stil românesc
Câteva cuvinte despre situaţia din Cipru
SUA deplasează un distrugător în apele Peninsulei Coreene
Profitorii regionalizării
Ioan Rotundu
Botoşani: Tânăr primarul, prost gospodarul
Ioan Rotundu
Victor Ponta: Looserii domnului preşedinte îmi fac plângeri penale
aşa se coabitează
PNL va desemna azi un nou ministru al Justiţiei
acesta va face propunerile pentru procurorii-şefi
Pieţarii au intrat în malaxorul birocratic al celor din Primăria Botoşani
Interimarul Huţu se va confrunta cu Cătălina Lupaşcu
CJ se va implica şi pe viitor în organizarea olimpiadelor naţionale la Botoşani
ANL: 18 pricopsiţi pe banii publici sunt putrezi de datori
Ciofu, deputata colecţionară de funcţii
Azi, la Prefectura Botoşani, se discută despre fondurile europene
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog