Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1130
De la 07 Ianuarie 2003
92364641
Victor Ponta:

Trebuie să dăm pe loc 10 milioane de euro pentru nava Rostock

  • hotărârea e definitivă şi irevocabila
  • 13 May 2013, 23:00
Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca Guvernul trebuie sa plateasca, pe loc, 10 milioane de euro pentru nava Rostock, esuata in 1991 pe canalul navigabil al Dunarii, ca urmare a unei hotarari definitive si irevocabile, transmite Mediafax. "Azi mi-a venit hotararea definitiva, irevocabila: trebuie sa dam 10 milioane de euro pentru nava Rostock. Eu uitasem de nava Rostock.
Am pierdut toate procesele, la fel cu Rompetrol am pierdut procesul. (...) Este o nava care s-a scufundat pe canalul navigabil, a fost scoasa, cu chiu cu vai, de o firma, nu mai stiu exact cand s-a intamplat, oricum acum multi ani cand nu eram eu prim-ministru, dar eu platesc", a spus Ponta.
El a spus ca plata trebuie facuta pe loc si ca va taia banii respectivi din alta parte, in urma unei discutii cu ministrul Bugetului.
"Dar eu platesc, ce sa fac? O sa tai (banii - n.r.) din alta parte. Ce sa facem? Nu stiu de unde. O sa discut cu ministrul Bugetului", a afirmat Ponta, potrivit Agerpres.
El a mai spus ca asemenea lucruri i se intampla zi de zi, fiind nevoit sa achite diverse datorii, dar nu toate se ridica la astfel de sume.
Pe 2 septembrie 1991, nava ucraineana "Rostock", fabricata in 1973, la Santierul naval Heztun Rostock, din fosta RDG, a esuat, la Mila 31 a Dunarii, pe partea cea mai ingusta a Canalului Sulina. Nava avea la bord 5.000 de tone de otel. Timp de un an, navigatia in zona a fost blocata in totalitate, iar apoi pe canalul Sulina circulatia navelor s-a desfasurat cu greutate, alte zeci de nave esuand de-a lungul anilor din cauza latimii mici a canalului. Autoritatile din zona au estimat ca, din aceasta cauza, pagubele inregistrate s-au ridicat la cateva zeci de milioane de dolari.
Autoritatile romane au incercat, in mai multe randuri, sa scoata epava de pe senalul navigabil, insa operatiunile au esuat.
Conform intelegerii dintre Administratia Fluviala a Dunarii de Jos (AFDJ) si consortiul "Rostock Wreck Removal", ramasitele epavei trebuiau inlaturate cel tarziu la 1 iulie 2005. Consortiul multinational nu a reusit sa scoata insa nava Rostock decat in ianuarie 2006. Considerand ca in perioada 1 iulie 2005 - 1 ianuarie 2006 a efectuat lucrari ce depasesc bugetul contractului, "Rostock Remover" a cerut AFDJ si, implicit, Romaniei achitarea unor despagubiri de 7,5 milioane de euro. "Rostock Wreck Removal" a inaintat o actiune de mediere la Curtea Internationala de Arbitraj.
Lucrarile de ranfluare (readucerea la suprafata si punerea in stare de plutire, n.r.) a epavei navei Rostock si de reamenajare a Canalului Sulina costa 76 milioane euro, 50% din valoare reprezentand un credit rambursabil oferit de Banca Europeana de Investitii (BEI), iar diferenta fiind acoperita de la bugetul de stat. Contractul de imprumut cu BEI, pentru cele 38 milioane euro, a fost semnat in martie 2002, ultimul termen de rambursare a creditului fiind prevazut pentru 15 septembrie 2026.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ministrul Agriculturii luat la întrebări de senatorul Federovici
Recursul in dosarul Zambaccian, amânat pentru 3 iunie
Preoţii vor informa comunităţile rurale despre fondurile europene pentru dezvoltarea agriculturii
Care-i mai ticălos?
Ioan Rotundu
Persoanele care hrănesc câinii fără stăpân ar putea fi amendate cu până la 5.000 de lei
FMI cere Guvernului să acopere efectul reducerii TVA la pâine
trebuie redistribuite 250 milioane lei
Horoscop
Bancul zilei: Sfatul tatei către fiică
Cu lumânarea lui Diogene prin Spitalul judeţean
Ioan Rotundu
Cotul Donului, o mare tragedie românească
Botoşani: Fragmente din strategia de ocupare a Staţiunii de cercetări Popăuţi
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă