Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
26992
De la 07 Ianuarie 2003
82033415

Victor Ponta prostit din nou după numai câteva zile de la întâlnirea cu primul ministru sârb

  • * Victor Ponta: România, ca vecin şi ca prieten, va sprijini integrarea europeană a Serbiei
  • 22 October 2013, 23:00
Acum cinci zile, pe 17 octombrie, Primul ministru sârb, Ivița Dacic, venea la București și în conferința de presă comună cu primul ministru Victor Ponta spunea că:
"În calitate de prieten sincer trebuie să discutăm deschis şi despre problemele care există şi să le soluţionăm, şi concret, şi practic, fără o doză exagerată de politizare pentru că acest lucru mai mult încurcă. Nu există niciun motiv ca românii care trăiesc în Serbia să reprezinte o problemă sau să încurce în vreun fel statul sârb. Noi suntem deschişi faţă de aceste probleme şi nu avem nevoie de Bruxelles sau orice instituţie de la Bruxelles pentru a rezolva aceste probleme."
Abia ajuns înapoi la Belgrad și Dacic a și început "în calitate de prieten sincer" să soluționeze problemele românilor din Timoc: a asmuțit securitatea sârbă împotriva credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române care participaseră la sfințirea unei troițe alături de preoții români/vlahi din zonă.
Securitatea sârbă din Bolievaț anchetează pe credincioșii români care au participat la slujba de ianugurare a troiței din Podgorț. Cel care se ocupă de anchetarea credincioșilor români se numește Zoran Dinic și este angajat al Securității sârbe din Bolievaț.
Oamenii sunt speriați și consideră un abuz împotriva dreptului liber la credință, iar în discuțiile cu corespondentul Romanian Global News au cerut Țării Mame să intervină în apărarea lor. Până în acest moment nici Ambasada României de la Belgrad și nici Ministerul de Externe de la București nu au reacționat. Nu trebuie să ne mire. După întâlnirea Băsescu-Tadic sau întâlnirea precedentă Ponta-Dacic de la Belgrad, autoritățile sârbe și-au încălcat cuvântul imediat, parcă voind să demonstreze că vorba politicienilor de la Belgrad valorează cât o ceapă degerată și că nu trebuie să te iei după ce promit aceștia.
Întregul parcurs al relațiilor sârbo-române este de fapt o permanentă încercare de păcălire a Bucureștiului de către Belgrad. Pe fondul trimiterii unor diplomați de toată jena în Serbia și a unor afaceri făcute cât mai puțin la vedere de către băieți cu ochi albaștri din Serbia și România, Bucureștiul a închis ochii ani de zile la problema grava a genocidului cultural pe care Serbia îl practica în Timoc.
Politicienii de la București, păcăliți de "notele" mincinoase ale băieților cu ochi albaștri trimiși "la post", de cele mai multe ori complici ai securității sârbe, găseau, ca și acum, tot felul de motive ca să nu ajute consistent pe românii/vlahii din Timoc care gâfâie sub cisma securității sârbe. Promisiuni multe și ajutor cât mai puțin! Este de înțeles și declarația lui Dacic care spune că: "Noi suntem deschişi faţă de aceste probleme şi nu avem nevoie de Bruxelles sau orice instituţie de la Bruxelles pentru a rezolva aceste probleme."
Evident că nu are nevoie de Bruxelles pentru că pe aceia sunt mai greu de mituit sau păcălit, așa cum a facut cu reprezentanții OSCE la alegerile pentru Consiliile Naționale.
El vrea ca lucrurile să se rezolve ca și până acum între securiștii din România și cei din Serbia. "Noi vă luăm căteva tone de sare și vă plătim câteva sute de tone, iar voi le spuneți politicienilor de la București să facă ciocu mic legat de Timoc", cam ăsta este gândul lui Dacic.
Întrebarea pe care este normal să o punem Guvernului de la București este aceea legată de trădare: este gata Guvernul de la București să trădeze interesele celor 300.000 de români/vlahi din Timoc și să sprijine necondiționat integrarea în UE a unui stat care încalcă flagrant cele mai elementare drepturi ale omului și culmea cei călcați în picioare fiind români?
Poate că avem politicieni suficient de ticăloși pentru care propriul Neam contează mai puțin decât pungile zornăitoare strecurate pe sub masă! Vom vedea!
Romanian Global News prezintă textul declarațiilor făcute de Ponta și Dacic la întâlnirea de la București
Victor Ponta: Bună seara! Aş dori să spun încă o dată bun venit vecinului şi prietenului nostru, domnul prim-ministru Dačić. Domnia sa participă, în calitate şi de ministru de interne la conferinţa miniştrilor de la Forumul Salzburg. Însă, bineînţeles, am profitat de prezenţa la Bucureşti pentru a avea discuţii, aşa cum avem de foarte multe ori, ca vecini şi prieteni.
De altfel, o să ne mai întâlnim cel puţin o dată în acest an şi anul viitor, la începutul anului viitor, în mod sigur, vom avea o şedinţă de guvern comună. Am afirmat încă o dată admiraţia şi laudele noastre pentru eforturile pe care Guvernul Serbiei le face în această perioadă şi sprijinul Guvernului României pentru eforturile de integrare europeană; îmi exprim speranţa ca la Consiliul European din decembrie, Uniunea Europeană să ia decizia pozitivă privind începerea negocierilor de aderare pentru Serbia.
Apreciez foarte mult pragmatismul, echilibrul şi inteligenţa cu care Guvernul Serbiei tratează problemele dificile, în mod special eforturile pe care domnul prim-ministru Dačić le-a făcut personal în relansarea şi progresul relaţiei între Belgrad şi Pristina. Ştiu că toţi prim-miniştrii în Europa au o viaţă dificilă, însă ştiu că domnul Dačić, în mod special, are confruntări importante şi apreciez curajul şi rezultatele pe care le obţine.
La nivel strict guvernamental avem un interes comun şi un efort comun în ceea priveşte Strategia Dunării, iar proiectele concrete le vom discuta fie în cadru bilateral, fie inclusiv cu Guvernul Bulgariei, într-un cadru trilateral, de asemenea, foarte multe proiecte economice, culturale, educaţionale pe care le desfăşurăm împreună şi, evident, preocuparea comună pentru asigurarea drepturilor minorităţii sârbe în România şi minorităţii vlahe în Serbia.
Vreau, însă să spun încă o dată că România, ca vecin şi ca prieten, va sprijini cu tot ceea ce poate integrarea europeană a Serbiei. Serbia poate învăţa atât din lucrurile bune, cât şi din greşelile făcute de România în procesul de integrare, dar locul Serbiei este în Uniunea Europeană şi pentru noi acest lucru va însemna o decizie istorică. Mulţumesc mult pentru vizită şi cât mai des ne vedem, cu atât mai bine este pentru colaborarea între guvernele şi ţările noastre.
Ivica Dačić: Am o mare satisfacţie pentru faptul că sunt din nou la Bucureşti, în vizită. Nu ştiu dacă trebuie să repet, dar voi face acest lucru pentru că sunt prezente mass-media aici; România şi Serbia sunt prieteni foarte buni. Vreau să mulţumesc României pentru sprijinul pe care ni-l acordă în drumul nostru de integrare europeană. Şi vreau să mulţumesc României pentru înţelegerea de care dă dovadă în ceea ce priveşte problemele noastre, inclusiv problemele dificile, inclusiv cele legate de Kosovo.
Noi dorim să ne întărim relaţiile, să fim prieteni mai buni şi să avem interese comune. De aceea, eu voi veni încă o dată în România luna viitoare, la întrunirea pe care o organizează colegul meu, Victor Ponta, şi premierul chinez.
Aşa cum ştiţi, noi avem şi relaţii economice foarte bune. România este printre principalii noştri parteneri comerciali. Este al treilea partener al nostru în cadrul Uniunii Europene, după Italia şi Germania. Doresc ca aceste relaţii economice să se dezvolte şi mai mult pe viitor, să meargă în ambele direcţii şi de aceea trebuie să întărim legăturile noastre. Aşa cum a spus şi Victor, noi la începutul anului viitor vom avea şedinţa comună a celor două guverne.
Eu sunt pregătit să particip şi la întâlnirea trilaterală, care are loc şi cu Bulgaria. Eu cred că regiunea noastră trebuie să se dezvolte foarte mult şi noi trebuie să articulăm relaţiile dintre noi. Doresc să mulţumesc colegului meu, domnului premier Ponta şi doresc ca relaţiile noastre să fie şi mai puternice pe viitor.
În calitate de prieten sincer trebuie să discutăm deschis şi despre problemele care există şi să le soluţionăm, şi concret, şi practic, fără o doză exagerată de politizare pentru că acest lucru mai mult încurcă. Nu există niciun motiv ca românii care trăiesc în Serbia să reprezinte o problemă sau să încurce în vreun fel statul sârb. Noi suntem deschişi faţă de aceste probleme şi nu avem nevoie de Bruxelles sau orice instituţie de la Bruxelles pentru a rezolva aceste probleme.
Mă bucur foarte mult că mă aflu în Bucureşti. Cu cât ne vedem mai des cu atât este bine şi relaţiile noastre se vor întări şi mai mult, atât între noi, personal, cât şi între popoarele noastre. Timpul trece atât de repede încât se creează impresia că au trecut câteva zile, dar noi am avut în urmă cu scurt timp am avut o întâlnire comună cu guvernul italian. Unul din proiectele pentru care eu am insistat foarte mult este un coridor multifuncţional care să pornească din Italia, să treacă peste Muntenegru, Serbia, să lege până la Timişoara.
Există o mulţime de probleme şi de proiecte care pot să fie comune, aşa cum este şi bogăţia energetică de care dispunem. Există multe intervenţii, există mult dorinţă să se discute despre o nouă hidrocentrală Porţile de Fier. Acestea sunt toate proiecte comune şi regionale şi aceste sunt interesele noastre comune.
Victor Ponta: În semn de prietenie, astă seară la baschet voi ţine cu Partizan contra Barcelonei.
În mod evident Premierul Ponta nu a observat sau nu a vrut să lămurească faptul că el a vorbit de "minoritatea vlahă" din Serbia interpretând corect noul amendament la Legea românilor de pretutindeni, iar Dacic vorbește de "românii care trăiesc în Serbia"....Or fi vorbit de aceeași oameni sau Ponta de unii, iar Dacic de altții.....
Romanian Globalk News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Reîncarnarea lui Ion
Gastronomie: Ardei umpluţi cu salată de varză pentru iarnă
Răzbunare cu foc la Vlăsineşti
Bărbat decedat în beciul casei, scos de pompieri
Ca să ţină pasul cu celelalte bţări europene, România are nevoie de o serie de reforme
Peste 300 de elefanţi au fost otrăviţi de braconieri cu cianură, în Zimbabwe
Ion Iliescu citează greşit din Eminescu, referindu-se la Roşia Montană
Brunei introduce Sharia, legea islamică, care se va aplica însă doar musulmanilor
CNA i-a închis pentru a treia oară OTV-ul lui Dan Diaconescu
Nu doar politicul este de vină pentru eşecul programului CEO privat la stat
Victor Ponta a jucat baschet cu Ghiţă Mureşan, in SUA
Gruia Stoiica va primi cele 30 milioane de euro de la Ministerul Transporturilor
Liviu Dragnea, speriat de spusele unui şef de serviciu secret, iese la atac
Preafericitul Daniel dă cu toiagul în Turism
Ioan Rotundu
Botoşani: Patronii ameninţaţi prin scrisori să dea bani la buget
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă