Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Alune americane
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18744
De la 07 Ianuarie 2003
122878811

Victor Ponta, catre ministrul Educatiei: Intr-o saptamana anuntati solutia in cazul claselor I si a II-a

  • 17 September 2014, 23:00
Victor Ponta i-a transmis ministrului Educatiei, Remus Pricopie, la inceputul sedintei de guvern ca trebuie sa gaseasca pana la inceputul saptamanii viitoare o solutie in ceea ce priveste manualele pentru clasele I si a II-a. "Pana saptamana viitoare trebuie sa gasiti solutia, chiar si temporara", a spus premierul. Acesta a declarat ca, in cazul in care procedurile aferente licitatiei nu se incheie pana saptamana viitoare, trebuie gasita o solutie, chiar daca asta "inseamna ca si anul acesta copiii sa invete dupa manualele vechi".
"Deci intr-o saptamana va rog sa anuntati. Ideea ca peste 2 saptamani copiii nu au manuale este inacceptabila", a continuat Ponta.
"Daca toate procedurile si daca toate contestatiile nu se rezolva, pana saptamana viitoare trebuie sa gasiti solutia, chiar si temporara. Inseamna ca si anul acesta copiii o sa invete dupa manualele vechi cum au facut-o si pana acum. Intr-o saptamana vreau sa informati guvernul: ori se termina, reusim sa terminam contestatiile, ori, daca nu, asta e pentru cei care au contestat si pentru cei din politica care ii sustin, probabil ca vom mai pierde inca cateva luni si mergem pe manualele vechi. Dar ideea ca peste doua saptamani n-au copiii manuale mi se pare inacceptabila si vreau saptamana viitoare sa ne spuneti exact care a fost solutia pe care ati gasit-o", a declarat premierul Victor Ponta, citat de Agerpres.
Amintim ca acesta este primul an in care scoala incepe fara niciun manual pentru elevii claselor I si a II-a. Ministerul Educatiei a lansat in luna aprilie o licitatie pentru realizarea de manuale scolare print si digital pentru aceste doua clase, care nu s-a finalizat cu incheierea unui contract nici pana in momentul de fata. Cu o zi inainte de 15 septembrie, ministrul Remus Pricopie le transmitea invatatoarelor, in cadrul unei emisiuni la TVR, ca la clasa I sa predea dupa "fise", iar la clasa a II-a dupa "manualele vechi".
HotNews.ro a relatat ca solutia "fiselor" este contestata de parte dintre invatatoare, care intreaba cine va plati pentru realizarea lor. "Va ganditi cati bani trebuie sa dau eu ca sa printez pentru fiecare copil o fisa, zilnic, si la Comunicare in limba romana, si la Matematica? Si luati in considerare ce salariu am, sa platesc si coli, si tusul", a declarat sub protectia anonimatului o invatatoare pentru HotNews.ro.
Numeroase clase au recurs la solutia "auxiliarelor" dupa care invatatoarele sa le predea elevilor, pana la aparitia manualelor. Este vorba despre caiete ale elevilor sau "culegeri" pe care le cumpara parintii, in conditiile in care legea educatiei prevede ca "elevii si profesorii din invatamantul de stat si din invatamantul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiaza de manuale scolare gratuite".
Aceleasi auxiliare despre care ministrul Remus Pricopie vorbea in urmatorii termeni, la inceputul anului: "o alta zona care are o dimensiune ilegala este vanzarea de carti, nu manuale, carti si auxiliare in scoli, vanzare care este sustinuta de unele edituri din Romania". "Profesorii nu au voie sa devina agenti pentru diferite edituri. Sunt parinte, dar cumpar din magazin, nu din scoala, si le cumpar cu factura", a adaugat ministrul. Detalii aici
Ministerul Educatiei a anuntat pe 4 august ca marii castigatori ai licitatiei pentru manuale digitale pentru clasele I si a II-a sunt CD PRESS SRL si SIVECO, iar mai multe edituri au anuntat ca au contestat rezultatul la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), la Consiliul Concurentei, la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) si la Directia Nationala Anticoruptie (DNA).
Pe 10 septembrie, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis, in urma analizarii contestatiilor, sa oblige Ministerul Educatiei sa reevalueze ofertele primite in cadrul licitatiei pentru manualele scolar de clasele I si a II-a, "pentru ca s-au gasit anumite nereguli". Aceasta reevaluare trebuie realizata in maximum 10 zile, iar rezultatul poate fi inclusiv la schimbarea castigatorilor, a explicat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului, Lehel Lorand Bogdan.
Ulterior, Ministerul Educatiei a anuntat ca a luat act de decizia Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) si ca "va face ajustarile necesare, acolo unde acest lucru s-a dispus". Precizam ca anul trecut a intrat in vigoare o programa noua pentru clasa I, dar manualele de la clasa au fost vechi, conform vechii programe. Anul acesta, au programa noua si elevii de clasa II-a, insa manualele realizate conform acestor programe nu au intrat in clase pentru ca nu s-a terminat licitatia lansata in acest sens de Ministerul Educatiei.

Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Aluzie ginecologică
Horoscopul zilei
ANI solicita din nou revocarea din functie a unui senator si a unui deputat
Un miliardar din Hong Kong a facut cea mai mare comanda din istoria Rolls Royce
O fabrica i-a daruit patriarhului Kirill, capul Bisericii Ortodoxe a Rusiei, un avion de lupta
Angajatii din sistemul public pot cumula din nou pensia cu salariul, a decis Camera Deputatilor
Suporterii unei echipe din Elvetia (liga a treia) au urinat in sticla portarului unei echipe rivale
Miliardarul Evgheni Evtusenkov, a 15-a mare avere din Rusia, a fost arestat la domiciliu.
analistii se tem de un nou caz Hodorkovski - Iukos
Contestatia companiei Grivco privind sechestrul din dosarul ICA, trimisa la Curtea Constitutionala
Romania, obligata de CEDO sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei
Ordonanta privind migratia primarilor nu a trecut de votul din Camera Deputatilor
Victor Ponta: Nu inteleg de ce in Parlament spun ca sunt contra, iar in teritoriu folosesc legea
Gigi Becali, liber timp de cinci zile. El a fost eliberat marti, in mare discretie
Invitaţie la vizitarea locurilor Sfinte de la Ierusalim
Biserica ar putea să excomunice curcubeul
Blogul lui Radu Herjeu
Primarul Portariuc şi cele două paiaţe pe post de viceprimari
Festivalul SeptemberFest, cântecul de lebădă al foștilor viceprimari
Lucrări pe străzile din Botoșani
Astăzi, ,,Prezențe botoșănene în marile muzee ale lumii” la Muzeul Județean
Anunţ Urban Serv
Botoşani: Gorbăneşti, comuna unde democraţia n-a pătruns încă
Cu agheasma malefică nu-i de glumit
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog