Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
13956
De la 07 Ianuarie 2003
122874023

Victor Ponta, întrebat de ce nu aprobă memorandumul cu Rompetrol şi proiectul Roşia Montana prin Hotărâri de Guvern

  • noi luăm decizii, după aceea noi răspundem pentru ele
  • 13 December 2013, 23:00
Premierul Victor Ponta da vina pe "bătălia politică" pentru faptul ca mari proiecte de investitii au esuat in Romania. Ponta a facut referire la legea privind aprobarea memorandumului cu Rompetrol si legea minelor, una fiind declarata
neconstitutionala, iar cealalta picand in Parlament din cauza voturilor insuficiente. Insa un lucru despre care se vorbeste mai putin este ca Executivul ar putea sa aprobe aceste proiecte prin Hotarari de Guvern. Intrebat de jurnalisti de ce nu ia in calcul aceasta posibilitate, Ponta a raspuns: Noi luăm decizii, după aceea noi răspundem pentru ele, ceea ce dvs aveţi marele beneficiu că nu răspundeţi pentru asta şi am făcut un proiect de lege care a fost aprobat de parlament.
Ponta a afirmat ca din cauza "bataliei politice" s-a ajuns in situatia in care a fost ratata o investitie de 1 miliard de dolari in cazul Rompetrol, compania riscand insolventa, ceea ce este "o mare prostie:. In cazul legii minelor, Ponta sustine ca este vorba de o "miopie politica". Pentru investitori, este un mesaj extrem de negativ, mai considera Ponta.
"Batălia politică şi deciziile politice au intrat mai brutal ca niciodată peste zona economică şi a investiţiilor. Şi vreau să spun, încă o dată, fără a fi niciun fel de polemică politică, ci doar o constatare: cred că, dintr-un motiv de bătălie politică, să ratezi posibilitatea unei investiţii de 1 miliard de dolari, din partea unei mari companii, cum este KazMunaiGaz, şi să rişti să bagi în insolvenţă unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul ţării, cred că este o mare prostie. Și cred că mesajul dat, în general, investitorilor, este un mesaj extrem de negativ.
Cred că, dintr-o miopie politică, să respingi o lege cum e legea minelor, care se referea nu numai la Roșia Montană, se referea la Remin Baia Mare, se referea la Cuprumin, la un potențial pe care România îl are și pe care nu îl folosește, da, cred că este o miopie politică și un mesaj foarte slab, foarte rău", a declarat premierul in cadrul ueni conferinte organizate la BNR.
Intrebat de jurnalisti de ce nu aproba cele doua proiecte prin Hotarari de Guvern, tocmai pentru a le feri de acea "batalie politica", Ponta a raspuns ca legea privind memorandumul cu Rompetrol a trecut de Parlament prin lege. "De ce dacă a fost aprobat de parlament, prin lege?"
"Iertaţi-mă, dar noi nu suntem între guvern şi dvs în poziţia de a face 'dar de ce, dar de ce'. Noi luăm decizii, după aceea noi răspundem pentru ele, ceea ce dvs aveţi marele beneficiu că nu răspundeţi pentru asta şi am făcut un proiect de lege, a fost aprobat de parlament. Nu ştiu nici până acum care este motivaţia Curţii Constituţionale şi constat cu neplăcere că şi la contestaţia privind legea referitoare la relaţiile europene s-a depăşit demult termenul în care Curtea Constituţională trebuia să publice explicaţia şi n-a făcut-o. La descentralizare n-avem decizie, depindem foarte mult în acest joc", a adaugat Ponta la insistentele jurnalistilor.
NOTA >?b>Trebuie precizat ca in cazul in care aceste proiecte ar fi aprobate prin Hotarari de Guvern, cei care ar purta intreaga responsabilitate asupra continutului actelor normative ar fi premierul si ministrii semnatari.
Reamintim ca legea privind memorandumul cu Rompetrol a fost atacata la Curtea Constitutionala de presedintele Traian Basescu, care a contestat faptul ca legea "are un caracter individual, ea fiind conceputa nu pentru aplicarea ei la un numar nedeterminat de cazuri concrete, ci intr-un singur caz prestabilit expres pentru realizarea tranzactiei cu The Rompetrol Group N.V., o societate cu sediul in Strawinskylaan 807, Amsterdam, Olanda".
Curtea Constitutionala a admis in luna noiembrie contestarea sefului statului, stabilind ca este neconstitutionala Legea privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group NV.
Presedintele Traian Basescu a criticat Guvernul pentru faptul ca a renuntat la 400 de milioane de dolari prin memorandumul agreat in privinta Rompetrol. Basescu a spus ca "fondul de un miliard de dolari nu exista, asa cum este scris in memorandum".
In replica, Victor Ponta a afirmat statul a "pierdut procesul in Romania cu cei de la Rompetrol", iar "faptul ca presedintele saboteaza toate proiectele importante pentru Romania de investitii, e decizia lui pe final de mandat". In realitate, statul a solicitat suspendarea procesului aflat pe rolul Curtii de Apel Constanta. Mai precis, prin memorandumul semnat pe 15 februarie, statul s-a angajat sa ceara suspendarea procesului la urmatorul termen de judecata, care era stabilit trei zile mai tarziu, pentru 18 februarie, lucru pe care l-a si facut.
Este adevarat totusi ca statul a pierdut in 2011 procesul cu Rompetrol in prima instanta, la Tribunalul Constanta. Procesul nu s-a oprit insa aici. Ministerul Finantelor a facut recurs si dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Constanta.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Marea mărturisire
Gastronomie: Jumări şi untură
Unchiul foarte influent al liderului Kim Jong-un a fost executat
Imigranţii din Marea Britanie vor fi supuşi unui test de 100 de întrebări pentru obţinerea de beneficii sociale
Directorul Institutului Elie Wiesel: Lucian Bolcaş a vehiculat valori ce îl situează la marginea valorilor democratice
Deputatul PSD, Marian Neacsu, trimis în judecată de Parchetul General pentru conflict de interese
Victor Ponta nu renunţă la susţinerea lui Lucian Bolcaş pentru CCR care va fi susţinut şi de liberali
Apreciez sinceritatea lui Traian Băsescu când a anunţat că s-a înţeles cu Antonescu să mă bage la închisoare
Germania alături de Rusia împotriva unirii celor doua state româneşti
Botoşani: Moş Crăciun le-a adus câte o condamnare şi confiscarea averii
Spitalul judeţean, mărul discordiei dintre Ţurcanu şi directorul CAS
Autoturism distrus parţial într-un incendiu
Locuinţă aprinsă de un jar căzut din sobă
Tineri fotografi în pelerinaj la mănăstiri
Daruri de la Comunitatea evreilor din București la Ștefănești
Poate vinul roşu să vindece cancerul şi să prelungească viaţa sau e doar un mit?
cât ar trebui sa bei pentru a obţine efectele scontate?
UE si SUA sunt democraţii care cred în puterea pieţelor deschise şi apîră ferm statul de drept
Inamicii si prietenii României
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog