Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6147
De la 07 Ianuarie 2003
122891796

Victoria lui Băsescu si problema R. Moldova

  • 17 December 2009, 23:00
Curtea Constitutionala a validat mandatul de Presedinte a lui Traian Basescu. Victoria lui Basescu este deosebit de importanta pentru basarabeni pentru ca va pastra Romania activa pe dimensiunea R.Moldova. Nu stim cum ar fi fost Geoana Presedinte, insa PSD intotdeuna a jucat impreuna cu Rusia la o mina pe subiectul RM.
Sa ne aducem aminte anul 1991 cind Romania lui Iliescu a semnat un tratat de baza cu defuncta URSS recunoscind ocupatia Basarabiei. Noi atunci ne luptam sa ne desprindem de imperiul sovietic muribund iar Iliescu ne-a vindut pe la spate. Apoi Romania lui Iliescu a recunoscut prima independenta RM, iar in 1992 Romania s-a retras la presiunea Rusiei din formatul de negocieri privind conflictul transnistrean . In 2001 primul ministru Adrian Nastase a dat o ordonanta de urgenta prin care a fost modificata legea cetateniei care practic a inghetat pina in 2009 acordarea cetateniei romane basarabenilor. Sa nu uitam ca Geoana a fost de cel putin trei ori la Moskova in 2009 in vizite semisecrete si pina in ziua de azi nu a recunoscut cu cine si ce a negociat acolo.
Unele surse afirma ca acesta a avut intilniri secrete cu Premierul Putin si secretarul CS Patrusev, fost director al FSB unde ar fi promis printre altele si consultarea Rusiei in toate demersurile Romaniei pe tema RM. Tocmai de asta basarabenii cu cetatenie romana au votat masiv cu Basescu pentru ca acesta a demonstrat ca sustine Basarabia pe drumul integrari in UE in calitate de cel de-al doilea stat romanesc si nu-i este frica de administratia actuala din Rusia care doreste sa pastreze RM in CSI si alte structuri amorfe.
RM este grav avariata de guvernarile anterioare, in special de cea comunista care a mimat reformele si integrarea in UE si are nevoie de ajutorul Romaniei in calitate de principal avocat in privinta integrarii in UE in perspectiva medie de 10-15 ani si primirii statutului de tara asociata UE pe termen scurt in 2010. De asemenea asteptam de la Basescu intensificarea relatiilor economice, culturale, sociale, invatamint etc. Avem nevoie de un parteneriat real Romania-R.Moldova.
Ar fi bine ca fiecare minister de la Chisinau si Bucuresti sa aiba planuri comune de activitate pe domeniul de gestiune. Romania trebuie sa vegheze ca reglementarea conflictului transnistrean sa fie efectuata in interesele RM, ca sa nu se intimple ca vre-un demnitar moldovean la final de mandat sa incerce sa obtina profit cedind in fata Rusiei cum a facut Voronin care la 18 martie 2009 a semnat impreuna cu Medvedev si cu Smirnov o Declaratie rusinoasa prin care ii ofera dreptul Rusiei sa mentina trupe pe teritoriul RM pe termen nelimitat.
In timp de viitorii 5 ani de mandat Basescu moldovenii care vor detine si cetatenia romana pot ajunge la circa jumatate de milion, ceia ce va constitui o forta politica care va avea influenta atit in ce priveste procesele electorale din RM cit si din Romania. S-a vazut deja impactul a celor 12 mii de voturi ale basarabenilor la alegerile prezidentiale, cind Basescu a cistigat cu ajutorul voturilor diasporei.
In plan politic intern in viitorii ani datorita cresterii numarului de cetateni romani se va intari segmentul politic de centru-dreapta. Se poate intimpla schimbarea paradigmei electorale. Daca acum avem in Parlament 60 % de votanti pe stinga si centru-stinga PCRM 48 de mandate si PDM 13 mandate, pe cind partidele liberale si populare de centru-dreapta PLDM, PL, AMN impreuna 40 de mandate, atunci nu exclud ca la viitoarele alegeri parlamentare partidele de centru-dreapta toate impreuna vor acumula circa 60%.
Cetatenii RM nu mai trebuie sa sufere din cauza pactului Molotov Ribentrop si a impartelii postbelice dintre marile puteri, atunci cind Basarabia a revenit URSS. Intelegem ca unirea politica nu este posibila si atunci este important ca RM sa fie asistata in drumul spre UE iar fiecare basarabean sa poata beneficia de toate drepturile unui cetatean european.
http://romanmihaes.wordpress.com/
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Grup infracţional organiza
specializat în proxenetism, trafic de persoane şi minori, destructurat de poliţişti
Astăzi, „Deschide uşa, creştine” pentru Cheia Sol şi Filarmonica Botoşani
Ţâbuleac ia apărarea arhitectului şef al judeţului
consilierul judeţean Cristian Achiţei l-a acuzat de incompetenţă profesională
Primii colindători la Palatul Administrativ Botoşani au fost din Suceava
CJ consideră ilegală externalizarea a serviciilor Laboratorul de analize
de la Spitalul Judeţean „Mavromati”
Săraci la început, bogaţi după!
IŞJ se laudă cu un an bogat în inspecţii
Democrat – liberala Huţuleac detronată de la şefia CAS
Nicolau se pregăteşte s-o preia
Şicana mogulilor
Medicii de la Pediatrie vor musai salariu de merit
Românul şi betonul
L-a pregătit pentru reinvestire ca premier
Horoscop
Badea Gheo şi clitorisul
Tocăniţă de vită cu bere
O experienţă de viaţă pentru toţi
Bani europeni pentru elevii interesaţi să devină antrepenori şi oameni de afaceri
Invitaţie la spectacol
“Eroii nu mor niciodată”
si vor fi comemoraţi în toată ţara de Noii Golani
Stănculescu aduce KGB-ul în Revoluţia română
Fascismul roşu împotriva lui Filat şi Ghimpu
Traian Băsescu l-a nominalizat ca Prim ministru pe Emil Boc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog