Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Aniversări
Comentarii
Religie
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
5909
De la 07 Ianuarie 2003
68430263

Vinerea Mare

  • 5 April 2007, 23:00
Vinerea Mare, numită şi Vinerea Patimilor, este ziua de doliu a creştinătăţii: atunci a fost răstignit Mântuitorul. De aceea, în această zi, în orice biserică creştină din lume, nu se oficiază slujba Liturghiei. Liturghia însăşi înseamnă jertfă şi se consideră că nu se pot aduce două jertfe în aceeaşi zi. De aceea, Vinerea Mare este zi aliturgică.
În schimb, vineri seara se oficiază Denia Prohodului. Mai întâi, tineri si bătrâni, în lanţ neîntrerupt, trec pe sub masa plină de flori, masă ce simbolizează catafalcul Domnului. Pe ea este aşternută o faţă de masă bogat pictată, cu punerea în Mormânt a Mântuitorului (Epitaf), precum si Evanghelia împreună cu Crucea. Apoi, preoţii, strana şi credincioşii cântă Prohodul Domnului.
În Vinerea Mare, se amenajează Sfântul Mormânt: sunt pregătite candelele, iar pe lespedea din interior sunt aşezate o candelă stinsă, o carte de rugăciuni şi patru mănunchiuri de lumânări. După slujba Prohodului, pentru a nu da loc la îndoieli, se controlează Sfântul Mormânt şi se sigilează.
Vinerea Mare, poartă şi numele de Vinerea Seacă, pentru că în această zi se ţine post negru. Se crede că cine nu mănâncă nimic în Vinerea Mare va fi sănătos, nu îl va durea niciodată capul şi va şti că moare cu trei zile înainte de a se întâmpla aceasta.
Este bine ca atunci când te scoli să calci pe o bucăţică de fier, pentru a fi ferit tot anul de lovituri. Se spune că cine se scaldă în râu înainte de a răsări soarele, nu va mai avea probleme cu oasele, iar în Bucovina, cine se scufundă de trei ori într-o apă rece va fi sănătos.
Femeile ţin în mod special la respectarea vinerilor în general şi cele 12 vineri {1. înainte de sărbătoarea celor 40 de mucenici (9 martie); 2. înainte de Buna Vestire (25 martie); 3. înaintea Sfintelor Paşti (oscilant); 4. înaintea Pogorârii Duhului Sfânt (7 iunie); 5. înaintea Naşterii sf. Ioan Botezătorul (24 iunie); 6. înaintea Sfinţilor Petru şi Pavel (29 iunie); 7. înaintea Adormirii Maicii Domnului (15 august); 8. înaintea Tăierii capului Sf. Ioan Botezătorul (29 august); 9. înaintea sărbătorii Sfintei Cruci (14 septembrie); 10. după Înălţarea Sfintei Cruci; 11. înainte sărbătorii Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil (8 noiembrie); 12. După Naşterea Domnului (25 decembrie)} de peste an în special, în credinţa că Sf. Vineri le-ar aduce un mare necaz dacă ar coase, ar ţese, ar toarce sau ar albi cămăşi în cursul acestei zile. Nu se coace pâine, nu se ară, nu se seamănă şi nu se sădesc pomi, întrucât nu ar rodi. Se crede că dacă plouă în Vinerea Seacă anul va fi mănos, iar dacă nu plouă, anul va fi neroditor.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (1)]


Căjvăneanu iniţiază elevii în tainele protecţiei consumatorului
Cabliştii ne fură pe faţă, iar OJP nu poate face nimic
Munca la negru pedepsită de ITM
17 deţinuţi vor petrece sărbătorile în familie
Muncitor căzut de la opt metri înălţime
Bebeluşul de patru luni a murit asfixiat
Incendiu provocat din joacă
Bărbatul e tot bărbat
Încăierarea jurstiţiarilor
Ioan Rotundu
Comentariu la comentarii (LXX)
(Ioan Rotundu)
Marea Britanie III
Cauţi o casă? Poate o găseşti aici.
Felicitare Prefectura Botoşani
Elevii cu rezultate notabile pot ajunge pe litoral
Crucea Roşie a sprijinit nevoiaşi din şapte localităţi
Furtună vrea ca maxi-taxiurile să circule mai repede
Semnăturile pentru europarlamentare, bătute de campania lui Ghiorghiţă
Un consilier din Unţeni riscă să ajungă în instanţă
Medicii de familie se mută la Fisc
Normele Uniunii Europene dau o palmă tradiţiei de Paşti
Horoscop
Felicitare CLM şi Primăria Botoşani
Felicitare Grup firme Xandor
Felicitare Direcţia Judeţeană de Tineret
Legenda ouălor roşii
Drob de miel II
Medicul Marius Bogdan acuză autorităţile de sabotaj
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă