Bacteriile care duc la apariţia infecţiilor pulmonare şi a bolilor de inimă pot fi distruse prin consumul moderat de vin roşu. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Illinois din Chicago au anunţat că atât vinul roşu cât şi resveratrolul - un polifenol din vinul roşu - pot fi agenţi de distrugere eficienţi în cazul unei bacterii din aer despre care se ştie că ar fi cauza infecţiilor pulmonare şi care contribuie şi la apariţia bolilor de inimă.
Bacteria "Chlamydia pneumoniae" poate determina apariţia pneumoniei, a bronşitei acute, cât şi a altor infecţii ale căilor respiratorii. Din ce în ce mai multe dovezi arată faptul că răspândirea bacteriilor de la plămâni la sânge poate cauza apariţia plăgilor la nivel arterial.
Conducătorul studiului, Gail Mahady, a precizat faptul că vinul sau resveratrolul pot ajuta la reducerea riscului bolilor de inimă prin eliminarea pneumoniei de tip C din sânge. Rezultatele descoperirilor au fost publicate în numărul dedicat aterosclerozei din decembrie 2003.
Cercetătorii au infectat celule preluate de la bovine cu pneumonia de tip C şi le-au supus unor condiţii asemănătoare cu cele din interiorul plămânilor umani. Timp de 72 de ore, celulele recoltate au fost puse în contact cu Pinot Noir, resveratrol, respectiv azitromicina, un antibiotic folosit pentru tratarea infecţiilor pulmonare.
Atât vinul roşu cât si resveratrolul au fost la fel de eficiente ca şi antibioticul folosit pentru distrugerea pneumoniei de tip C, au declarat cercetătorii, dar aceştia nu au specificat cantităţile folosite. "In vitro, vinul izolează bacteria, iar resveratrolul o distruge", a spus Mahady. "Până în acest moment, încă nu se cunosc reacţiile în cazul unor persoane cu boli de inimă deja instalate."