Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24267
De la 07 Ianuarie 2003
122909916
Vitalie Nagacevschi:

Voronin nu mai este preşedinte în exerciţiu

  • 1 September 2009, 23:00
Vladimir Voronin nu mai este presedinte in exercitiu. In cazul in care acesta nu se va supune legii si va incerca sa ramana la putere prin instituirea starii de urgenta, va fi supus urmaririi penale pentru uzurparea puterii de stat, transmite Romanian Global News, sintetizand interviul pe care deputatul PLDM l-a dat Europei Libere.
E.L. In presa au aparut zvonuri ca ar exista idea introducerii starii de urgenta. Exista temeiuri legale pentru asa ceva ?
Vitalie Nagacevschi: Nu exista. De altfel, actualemente Voronin incearca sa gaseasca o solutie care l-ar ajuta sa se mentina la putere. Insa, dupa mine, o asemenea solutie la moment nu exista. Actualul presedinte in exercitiu care se pretinde a fi presedinte in exercitiu, domnul Voronin, de fapt nu mai este in exercitiu. Deoarece inca pe 22 mai curent el a intrat in situatia de incompatibilitate. Si conform legii cu privire la statutul deputatului in cazul in care un deputat este intr-o stare de incompatibilitate si nu isi prezinta cererea de suspendare sau demisie din functia incompatibila cu mandatul de deputat, in asemenea caz acea functie se suspenda de drept. Altfel spus, din 22 mai el nu mai putea fi considerat presedinte al Republicii Moldova si indeplinea aceasta functie conform constitutiei, adica avind in vedere ca el era presedinte al Parlamentului si astfel indeplinea interimatul de presedinte al republicii. Actualmente odata ce este ales noul presedinte al Parlamentului Republicii Moldova, acesta urmeaza sa preia interimatul de presedinte al Republicii Moldova pina la alegerea noului presedinte.
E.L. Cum aveti de gind sa il convingeti pe Vladimir Voronin ca anume asa stau lucrurille ?
Vitalie Nagacevschi: De altfel acest lucru a fost recunoscut si de catre domnul Turcan in emisiunea « In profunzime » la PRO TV. Nu cred ca este nevoie de a-l convinge, este nevoie de a adopta hotaririle si decretele de rigoare si ulterior de a le pune in aplicare. In cazul in care se va opune, atunci va risca sa fie supus urmaririi penale pentru uzurpare.
Alexandru Tanase vicepresedinte al PLDM confirma ca postul de Presedinte este vacant
Noul Parlament va constata vacanţa funcţiei de preşedinte al statului pentru a da legitimitate competenţelor pe care trebuie să le exercite preşedintele Parlamentului în perioada până la alegerea noului şef al statului, care poate dura până la 2 luni, a declarat vicepreşedintele PLDM, juristul Alexandru Tănase în cadrul emisiunii „Istoria în mişcare" de la postul de radio „Vocea Basarabiei", scrie jurnal de Chisininau, preluat de Romanian Global News.
Tănase a precizat că deputaţii din majoritatea parlamentară vor solicita un aviz Curţii Constituţionale, deoarece aşa prevede legea, să se expună asupra circumstanţelor care justifică interimatul. "Pe noi nu ne interesează ca Curtea să se expună asupra chestiunii vacanţei funcţiei, dar anume asupra circumstanţelor care justifică. Dar circumstanţele sunt următoarele: avem un nou parlament, avem un nou preşedinte de parlament, există o nouă majoritate, a expirat mandatul fostului şef al statului, începând cu data de 28 august", a precizat Tănase.
Potrivit articolului 90 al Constituţiei, alin1, "vacanţa funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova intervine în caz de expirare a mandatului, de demisie, de demitere, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces".
Mandatul preşedintelui lui Vladimir Voronin a expriat la 7 aprilie 2009. Însă în baza arti, 91 al Constituţiei acesta a exercitat interimatul funcţie de şef de stat, deoarece a fost ales preşedinte al Parlamentului după alegerile din 5 aprilie 2009. Articolul 91 al Constituţiei sună aşa: "Dacă funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova devine vacantă sau dacă preşedintele este demis ori dacă se află în imposibilitatea temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru".
Astfel, până la votarea lui Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al Parlamentului, Vladimir Voronin a exercitat interimatul funcţiei de preşedinte al ţăîrii. Însă din momentul alegerii noului speaker al Parlamentului, Vladimir Voronin a devenit un simplu deputat.
Alexandru Tănase a precizat că în perioada între intrarea noului Parlament în legalitate şi alegerea preşedintelui Parlamentului, interimatul preşedintelui a fost exercitat de premier, deoarece nu fusese ales încă speakerul legislativului. "Dar după alegerea lui Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al Parlamentului, el exercită atribuţiile de şef al statului", a spus Tănase. Totodată, alineatul 3 al articolului 80 din Constituţie spune că "Mandatul Preşedintelui Republicii Moldova poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă".
"Dacă se pretinde a fi părintele naţiunii, fapt despre care a declarat timp de 8 ani de zile la fiecare colţ de stradă, atunci trebuie să se obişnuiască şi să accepte să plece frumos din funcţia pe care a deţinut-o, dar să nu îl scoatem noi pe dânsul cu picioarele în faţă", a spus Tănase.
Totodată, preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu a declarat pentru "Europa Liberă" că nu există o altă cale decât transferul puterii pe cale paşnica. "Nu poate să fie o negociere între noi. Este decizia electoratului şi ei trebuie să se supuna aşa cum în 2001 am procedat noi, deşi am fost frapaţi de decizia electoratului care a adus în mod democratic comuniştii la putere. Atunci « am înghiţit » şi am aceptat acest lucru. La fel trebuie să înţeleagă şi ei acum că aceasta înseamnă democraţia, aceasta înseamnă că astfel a decis puterea supremă, măria sa electoratul", a spus Gimpu.
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Aspiraţii în 2008, realizări în 2009
Pentru elevii din Frumuşica, iarna poate începe şi mâine
Din viitorul guvern de la Chişinău vor face parte miniştrii ai PL, PLD, PD şi AMN
Două decenii în veşmântul fiinţei noastre
Festivalul jumărilor din Otlaca-Pusta
Responsabilitatea verificării instalaţiilor interioare de utilizare a gazelor naturale
comunicat de presă
Unde şi-au petrecut vacanţa Andra şi Cătălin Măruţă?
”Jugaru Shukaru” revine în forţă
Horoscop
Constantin Conţac va sprijini un candidat la preşedinţie
Prefectul Roman nu s-a lăsat prins în capcana raportului şefului Gărzii de Mediu
experienţa din lumea interlopă nu l-a ajutat pe Rotaru
Drumul de la Vorona presărat cu blesteme
Un poliţist comunitar riscă sancţiuni penale
el a condus în stare de ebrietate
Cancelaria Prefectului a renunţat la un angajat
Karaoke la Judecătorie
Şantaj
Geoană nu mai este spaima nimănui
Promite salarii de vis
Erou?! Nu, laş!
Ioan Rotundu
Directorul de la grupul şcolar Şendriceni a fost suspendat din funcţie
la IŞJ prezumţia de nevinovăţie nu există nici măcar nu se ştie pentru ce este anchetat
Cei din Sănătate par a se mulţumi cu promisiunile noii grile de salarizare
Elevii din clasele primare şi gimnaziale vor primi rechizite gratuite
Ciofu vrea sanatoriu special pentru medicii pensionari
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog