Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
788
De la 07 Ianuarie 2003
125458176

Vitaminele îsi pierd calităţile, daca sunt ţinute în încăperi umede

  • precum baia sau bucătăria
  • 24 March 2010, 23:00
Umiditatea din baie si bucatarie degradeaza calitatea vitaminelor si suplimentelor alimentare pastrate in aceste incaperi, chiar daca ambalajele sunt bine acoperite. Lisa Mauer, profesor asociat la Universitatea Purdue, specialist in stiinte alimentare, atrage atentia ca substantele cristaline, inclusiv vitamina C, unele vitamine din complexul B si alte suplimente nutritive sunt predispuse la un fenomen numit de specialisti “delicvescenta”.
Delicvescenta este procesul prin care substantele solide, solubile in apa, se dizolva in mediu umed. Pastrarea in conditii lipsite de umiditate si caldura contribuie la asigurarea eficacitatii acestor produse. “Ati putea observa sarea de bucatarie sau zaharul cum se coaguleaza vara, cum se aduna in gramajoare. Acela este un semn de delicvescenta”, explica prof. Mauer, al carei studiu a fost publicat de Medical News Today. “Puteti obtine instabilitati chimice similare, care sunt insa un pic mai problematice, daca folositi suplimente nutritive cu vitamina C”.
“Totusi, in cazul sarii de bucatarie sau al zaharului, coagularea nu are alt efect decat acela ca produsele devin mai greu de cantarit, dar nu isi pierd calitatile. Modificarile chimice devin insa o adevarata pacoste in cazul vitaminelor si suplimentelor nutritive. (…) Ingredientele isi pierd din calitati, iar termenul de valabilitate si aportul de substante nutritive scad”.
“In functie de conditii si de continutul produsului, se poate intampla chiar ca, in unele cazuri, produsele sa isi piarda complet calitatile. Intr-un timp foarte scurt, o saptamana, este posibil sa se piarda tot continutul de vitamina C din produsele care fost supuse delicvescentei”. Astfel, baile si bucatariile nu sunt cel mai bun loc pentru depozitarea vitaminelor si suplimentelor alimentare, din cauza nivelului crescut de umiditate si caldura. In plus, prof. Mauer sustine ca, in foarte multe situatii, pastrarea produselor in ambalaje bine inchise cu capac nu este de mare ajutor.
“Deschiderea si inchiderea ambalajului va schimba atmosfera din interiorul recipientului. Daca deschideti capacul intr-o baie, dvs. adaugati un plus de umiditate de fiecare data cand desccoperiti recipientul. Umiditatea din baia sau bucataria dvs. poate fi destul de ridicata, depinzand de cat de lung a fost dusul pe care l-ati facut, de exemplu, putand atinge chiar nivelul de 98%”.
“Resolidificarea produsului nu va reface nicio modificare chimica sau degradare deja produsa. Nu puteti recupera continutul de vitamina C dintr-un produs daca este resolidificat sau mutat intr-o incapere mai putin umeda”. “Reactiile chimice pe care le-am studiat nu sunt reversibile”.
Cei care folosesc astfel de produse pot observa daca sunt degradate, fiind atenti daca in recipient se observa semne de umiditate. Un alt semn de deteriorare, a adaugat prof. Mauer, sunt petele maronii, prezente mai ales la vitaminele pentru copii. “Aceste produse nu sunt neaparat nesigure, dar de ce sa dam unui copil un produs, ca si vitamina, daca acesta nu are vitamine in continut? Este ca si cum i-am da copilului, in felul acesta, o bomboana cu continut ridicat de zahar”.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Replica prostituatei
Horoscop
O mască râde, o mască plânge …în fotbalul din zona Flămânzi
A gândit cu „cojones” şi-a lăsat gravidă o ţigăncuşă de …14 ani
Nepăsarea primarului Trofin frizează penalul
sau ce n-au ochi să vadă controlorii Curţii de Conturi
Comentariul comentariilor (L)
Ioan Rotundu
Cel mai inteligent om din lume a refuzat un premiu de un milion de dolari
Pe când un caz Voicu şi la Chişinău?
Manifestaţii de amploare sâmbătă 27 martie la Chişinău
în cinstea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă
„Zilele Basarabiei” la Bucureşti, Timişoara şi Chişinău
Comunicat de presă
Primarul Flutur a pus Parchetul să ia urma banilor dispăruţi în mod misterios
garanţia pentru bună execuţie depusă de Nova Construct pentru lucrarea de pe Bulevard a dispărut în mod misterios
În sfârşit, municipiul Botoşani are stemă şi hartă
Turul Ciclist al României trece din nou prin Botoşani
Spectacol la lumina lumânărilor
Municipalitatea botoşăneană s-a apucat de curăţenie
Cupluri de aur
printre sărbătoriţi s-a aflat şi un cuplu deosebit
Activităţi premergătoare sărbătoririi Zilei Jandarmeriei
Confiscare de alcool – Răuseni
Cinci poliţişti din Flămânzi şi Frumuşica au fost avansaţi în grad
Râdeţi cu „Vasilache”
Preşedintele Ţâbuleac va avea azi „urători” de la Protecţia Copilului
La Spitalul judeţean tichetele de masă devin o amintire
Coplata restricţionează accesul săracilor la serviciile medicale
Prea Înaltul Teofan va fi prezent azi în Botoşani
Cine va fi mai tare-n boaşe?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog