Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16739
De la 07 Ianuarie 2003
122876806
Vitoria Lipan de Cişmăneşti

Incompetenţa profesională a comisarului şef Şerbănoiu devine proverbială

  • Ioan Rotundu
  • 19 July 2020, 21:14
„N-a prins la viaţa lui măcar un hoţ de buzunare” este caracterizarea poliţiştilor profesionişti faţă de activitatea şefului lor Viorel Şerbănoiu, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani. „Mergi pă procedură” este singurul sfat pe care Şerbănoiu îl oferă celor care-l consultă în rezolvarea unor dosare. „Dacă-l întrebi care procedură, nu ştie să-ţi explice” este opinia unor poliţişti cu pregătire de specialitate în domeniu şi nu făcuţi ofiţeri de poliţie prin absorbţie din viaţa civilă, aşa cum a ajuns Viorel Şerbănoiu.
Un bilanţ al nenorocirilor care s-au abătut asupra judeţului Botoşani de când la comanda IJP se află Viorel Şerbănoiu este o cerinţă de ordin social pentru ca faptele sale aducătoare de grave necazuri unor cetăţeni să nu fie trecute uitării şi să devină lecţie de comportament profesional şi civic pentru cei din viitor. Un astfel de bilanţ îl voi prezenta la toamnă., când mandatul de şef al lui Viorel Şerbănoiu va expira iar el va fi ejectat din sistem pentru totdeauna.
Până la toamnă am să vă prezint un nou caz de pactizare a poliţiştilor cu hoţii şi infractorii, de solidarizare cu cei corupţi, acţiuni ale agenţilor de poliţie acceptate şi protejate chiar de Viorel Şerbănoiu în calitatea sa de şef al IJP Botoşani. Silviu-Liviu Bunduc, domiciliat în satul Cişmăneşti, comuna Dobârceni, se luptă de peste 9 ani de zile cu mafia din poliţia botoşăneană patronată cu succes de Viorel Şerbănoiu. În noaptea de 22 spre 23 iunie 2011 lui Bunduc i s-au furat de pe păşunea personală o iapă gestantă şi un mânz, păşune aflată în vatra satului Cişmăneşti în vecinătate cu satul Murguţe.
Omul s-a prezentat imediat la Poliţia Dobârceni şi a depus o plângere la agentul şef Mircea Enculescu. Mai mult chiar, Bunduc a efectuat cercetări pe cont propriu şi a realizat că furtul a fost comis de către doi săteni. Gabriel Adomnoaie şi Viorel Ghidic. Poliţistul Enculescu a tergiversat cercetările sub bagheta procurorului de caz Bogdan Alexoaie din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Săveni. Aşa a luat naştere dosarul penal nr. 705/P/2011, cercetări coordonate de procurorul Alexoaie, şi el fost poliţist de frontieră la Stânca, deci bun cunoscător al zonei şi mai ales a agenţilor de poliţie de la posturile de pe malul Prutului.
Poliţistul Enculescu trage de timp cu cercetările iar Bunduc îl reclamă la şeful de la Botoşani, adică la Şerbănoiu. Peste vreun an se deplasează în Dobârceni şeful Poliţiei Ştefăneşti, subcomisarul Dorin Popa. Cercetările acestuia sunt dirijate, susţine Bunduc, exact în protejarea hoţilor şi nu a prinderii lor.
Bunduc reclamă tergiversarea cercetărilor la procurorul Alexoaie dar acesta îi râde în nas şi-l asigură că dosarul nu va ajunge niciodată pe masa unui judecător. Alexoaie s-a ţinut de cuvânt şi a confirmat cercetările poliţiştilor cum că furtul este cu autori necunoscuţi, în ciuda faptului că tot satul ştia cine au fost hoţii. Încăpăţinat în a-i deconspira pe hoţi şi a-i vedea pedepsiţi, Bunduc o face pe Vitoria Lipan şi continuă cercetările pe cont propriu.
În 12 februarie 2016 norocul îi surâde. Aflat pe raza satului Unţeni, descoperă înhămată la un faeton iapa sa furată de pe păşunea de la Cişmăneşti. Proprietarul faetonului, un anume Victor Apopei, prins cu iapa fără a avea documente de provenienţă o predă imediat proprietarului, pe baza unui proces verbal încheiat de un poliţist, sperând ca astfel cercetările să se închidă.
Numai că Bunduc vrea ca cercetările să continue şi să se afle adevăraţii hoţi. El descoperă că Victor Apopei, în seara când i s-au furat caii, se afla în localitatea Cişmăneşti, fiind n contact cu cei doi suspecţi de hoţie, adică Gabriel Adomnoaie şi Viorel Ghidic.
În tot acest timp Bunduc a reclamat tergiversarea cercetărilor la Ministerul Justiţiei şi Parchetul de pe lângă ÎCCJ Bucureşti. O reclamaţie a sa ajunge să fie cercetată de către un procuror din cadrul Curţii de Apel Suceava. Prin ordonanţa din 20 aprilie 2018, primul procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava dispune reluarea cercetărilor din dosarul nr. 1093/P/2017 în care s-a stabilit că furtul are autori necunoscuţi.
Aşa s-a ajuns ca dosarul să fie luat de la Parchetul Săveni şi să fie cercetat de către ofiţeri din cadrul IJP Botoşani. În iunie 2018 Bunduc reclamă din nou la forurile centrale că tergiversarea cercetărilor continuă, de această dată la nivel de IJP Botoşani. În ianuarie 2020, Bunduc se prezintă în audienţă la comisarul şef Şerbănoiu. Acesta nu ştia, sau s-a făcut că nu ştie, nimic de un astfel de dosar. Până la urmă dosarul a fost descoperit că se află în cercetările la inspectorul Gheorghe, o poliţistă venită de prin Ardeal.
Bunduc nu vrea decât ca adevăraţii făptaşi să fie pede4psiţi conform legii, numai că dorinţa sa nu corespunde şi cu interesul profesional al poliţiştilor care fac cercetările şi nici cu stilul de muncă al comisarului şef Viorel Şerbănoiu. Desigur, cheia cercetărilor este Victor Apopei din Unţeni, cel la care s-a găsit iapa furată. El ştie de la cine a luat iapa dar poliţiştii nu-l întreabă aşa ceva. Nu-l întreabă nici de ce iapa are acum 2 cipuri care au serie unicat şi care ar putea conduce iarăşi la aflarea hoţilor.
Personal nu cred că Bunduc va putea rosti vreodată în public numele adevăraţilor hoţi pentru că furtul de animale are loc peste tot în judeţ şi pare a fi unul bine organizat şi protejat de cei care ar trebui să-i prindă pe hoţi. Un astfel de jaf organizat cu poliţişti l-am dejugat la Vorniceni. Ca pedeapsă, poliţiştii capi ai reţelei au fost aduşi de Şerbănoiu la un post de poliţie situat la marginea Botoşanilor. Retrăim vremurile Zodiei Cancerului sau ale lui Ducăi-Vodă.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Guvernul demontează afirmațiile lui Ciolacu: Legea carantinei are avizul Ministerului Justiției
OMS: Lumea nu va reveni la normalitate într-un ”viitor previzibil”
Mesaj dur al directorului Spitalului Victor Babeș din Timișoara pentru cei care nu cred în COVID-19:
Catren
Ioan Mamaische
Bancuri pentru vacanţă
Am obținut pentru România o sumă impresionantă - 80 de miliarde de euro
COMUNICAT PRESA CU PRIVIRE LA SERVICIUL DE UTILITATE PUBLICA DE DISTRIBUTIE A GAZELOR NATURALE
PSD, ALDE și UDMR pregătesc o nouă lovitură pentru Guvernul PNL
data alegerilor parlamentare să fie stabilită de Parlament
Decizia de achitare a lui Vasile Blaga a fost anulată
/ Procesul de corupție va fi rejudecat de la zero
COMUNICAT DE PRESA CU PRIVIRE LA ANUNTUL DE PARTICIPARE LA LICITATIE PUBLICA DESCHISA
– CONCESIUNE A SERVICIULUI DE UTILITATE PUBLICA DE DISTRIBUTIE A GAZELOR NATURALE
Gaşcă de bătăuşi aflată sub protecţia Poliţiei Rurale Vlăsâneşti
Ioan Rotundu
DIICOT redeschide ancheta în cazul șefilor Jandarmeriei. Soluția de clasare, infirmată
Ce subvenții a primit fiecare partid de la stat în prima decadă a lunii august:
PSD a primit jumătate din suma totală
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog