Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Religie
Caricaturi
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
27315
De la 07 Ianuarie 2003
76777859

Vizita de propagandă a 10 etnici români din Kazahstan şi Kargastan la Bucuresti

  • 3 September 2008, 23:00
In loc sa ofere fonduri pentru construirea unui centru cultural romanesc si al uneia sau mai multor scoli pentru cei aproximativ 20.000 de romani din Kazahstan, Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe organizeaza vizite propagantistice aducand cativa din acei romani sa viziteze Romania, transmite Romanian Global News.
DRRP s-a evidentiat in special prin proiecte lipsite de substanta si care nu lasa mai nimic in urma lor. Cu mici exceptii, banii contribuabilului roman in loc sa fie utilizati pentru creearea de institutii care sa ajute la pastrarea si dezvoltarea identitatii romanesti a romanilor din afara frontierelor, sunt risipiti in actiuni de fatada care ar trebui sa faca imagine si eventual sa aduca voturi. La cat de prost sunt organizate nici macar acest lucru nu-l realizeaza.
In Kazahstan traiesc aproximativ 20.000 de etnici romani, majoritatea acestora provenind din regiunile istorice romanesti Basarabia, Nordul Bucovinei si Sudul Basarabiei. Acestia au ajuns in Kazahstan in mai multe etape: urmare a valurilor de deportari staliniste din anii 1940-1950 din Basarabia si Bucovina, trimisi in masa la munca fortata, sau prin repartitie la diverse obiective industriale care s-au construit in anii 1960 – 1970.
Trebuie remarcat faptul ca meritul principal in resuscitarea acestei indepartate comunitati romanesti a avut-o fostul ambasador roman in Kazahstan, Vasile Soare. Din pacate demersurile sale facute in centrala MAE si catre alte structuri ale statului roman de a intari aceasta comunitate prin infiintarea unui centru cultural, luand exemplul altor state care au comunitati in zona, a ramas fara ecou. Fara institutia scolii, a bisericii si a unui centru cultural, romanii de acolo se vor stinge asemeni istro-romanilor din Croatia.
"O figura marcanta a comunitatii romanesti din Karaganda este veteranul Simion Plamadeala (70 de ani), poet, absolvent al Colegiului Pedagogic din Chisinau in anii ’50, fost coleg de colegiu cu poetul Grigore Vieru si cu Mircea Druc, ex-premier al R.Moldova. Simion Plamadeala a ajuns in Kazahstan in anii ’50, ca multi conationali de-ai sai din Basarabia, la lucrarile de destelenire declansate de regimul sovietic al lui Nikita Hrusciov, pe motiv ca la absolvirea colegiului a refuzat sa predea limba rusa la o scoala romaneasca de pe malul Prutului. Poetul roman din Karaganda a lucrat peste 30 de ani in minele de carbuni din Karaganda, timp in care a scris sute de poezii in limbile romana si rusa prin care si-a exprimat suferinta indurata, nostalgia dupa locurile natale, a militat pentru limba si identitatea romaneasca a "moldovenilor". Astazi, poeziile lui Simion Plamadeala ii incanta pe cei mai tineri si sunt publicate periodic in presa locala."
(PREZENTA ROMANILOR IN KAZAHSTAN - ISTORIE SI DESTIN , de Vasile SOARE, Ambasadorul Romaniei in Kazahstan)
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CLXXXI)
(Ioan Rotundu)
MAE nu se luptă pentru intereselor românilor, ci pentru cele ale PETROM
mascarada procesului de la Haga
Cum îţi poţi pierde casa pentru ca nu ai plătit O ASPIRINĂ
specula bancară cu sănătatea romanilor
Profesorii de liceu vor preda de anul acesta istoria comunismului
Reabilitarea politicii externe şi marşului revizionismului rus
Comunicat de presă ADRNE
Pro Tv lansează producţii noi în toamna 2008
Poliţia Comunitară se bucură de tot mai multă încredere
Au fost furate microfoanele prezentatorului
Program Tele'M Botoşani joi, 4 septembrie
Horoscop
Treabă pur românească
Olguţa, privită pervers de...
Văcari în conformitate cu normele europene
(Ioan Rotundu)
Controalele gestapoviste ale Poliţiei de Frontieră, alungă turiştii
La Tudora, lucrare închinată Domnului
Festivalul folcloric “Serbările pădurii” devine tot mai internaţionalizat
Greva fermierilor a sunat a ameninţare
Hoţii au prădat apartamentul directorului Oprişanu
prada a fost bogată
A început epurarea directorilor de şcoli
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă