Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Administraţie
Ştiri agenţii
Umor
Religie
Pamflet
Remember
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12368
De la 07 Ianuarie 2003
122872435

Vlad Cubreacov s-a învrednicit de cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Basarabiei

  • 24 December 2008, 23:00
La 19 decembrie s-au implinit 16 ani de la emiterea Actului Patriarhal si Sinodal al Bisericii Ortodoxe Romane prin care s-a recunoscut reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Cu acest prilej, dupa Sfanta Liturghie, un sobor de preoti a oficiat la sediul Mitropoliei Basarabiei un Tedeum de multumire. De asemenea, in cadrul evenimentului, deputatul crestin-democrat Vlad Cubreacov a fost distins cu ordinul „Sfantul Gheorghe” pentru contributia pe care a avut-o la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, transmite Flux, preluat de Romanian Global News.
„Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ia act cu binecuvantare de reactivarea Mitropoliei Basarabiei si printr-un Act Patriarhal si Sinodal al Patriarhiei Romane recunoaste aceasta Mitropolie ca autonoma si de stil vechi, cu resedinta la Chisinau, facand parte integranta din trupul BOR”, se spune in document.Mitropolitul Basarabiei, IPS Petru, a remarcat ca e o zi deosebita, de pomenire a unui mare sfant si dascal al bisericii, Sfantul Nicolae, facator de minuni. „In 1992, a fost rezolvata aceasta problema a noastra, a tuturor, dureroasa pentru Biserica Ortodoxa Romana, dupa anul 1940, cand Mitropolia Basarabiei a fost inchisa abuziv. Multi ierarhi si preoti au fost dusi la inchisori, altii au plecat fortat peste Prut, dupa care Dumnezeu i-a chemat in Imparatia Sa”, a spus IPS Petru.
Cat despre tulburarile din vara trecuta, Mitropolitul Petru a spus: „Sa nu ne miram cand apar tulburarile. Asa e firea omului. Comportamentul celor care fac tulburari nu este insa adecvat pentru dreptatea pe care zic ei ca o cauta. Mitropolia trece prin multe greutati, dar se stie ca adevarul si dreptatea nu poate sa le surpe nimeni. Iar incercarile trebuie sa ne intareasca, punand inainte pe Dumnezeu, care este intarirea noastra.
Multumim lui Dumnezeu si Il rugam sa ne ajute sa le trecem si pe cele care vor veni. Sa fim incredintati ca Mantuitorul Hristos ne va ajuta. Multumim celor care au fost in jurul nostru”.IPS Petru a inmanat presedintelui Fundatiei pentru Democratie Crestina, Vlad Cubreacov, cea mai inalta distinctie a Mitropoliei Basarabiei - Ordinul „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe”, Purtatorul de Biruinta, fiind singurul mirean care a fost distins cu acest ordin. Vlad Cubreacov a evocat momentele din 19 decembrie 1992, cand in Sala Patriarhiei Romane, in prezenta regretatului Parinte Patriarh Teoctist, a fost dat citirii Actul Sinodal si Patriarhal. „Desi nu era o surpriza, pentru ca participasem la redactarea textului privind recunoasterea Mitropoliei Basarabiei, mi-au dat lacrimile – era bucuria implinirii unui vis”, a spus Cubreacov.
„Este o zi memorabila, cu adevarat. Acea mana de preoti si credinciosi vrednici ai Mitropoliei Basarabiei au primit binecuvantarea de reactivare a Mitropoliei. A fost un nou inceput, marcat de valente deosebite. Mitropolia a fost readusa la viata dupa mai multe suferinte si zbucium, dar mai ales dupa martiriul celor 56 de preoti ucisi in 1940. Dupa reactivare, a urmat o lupta framantata in dialogul cu stapanirea lumeasca”, a spus Cubreacov.El a precizat ca fiecare din datele importante din istoria Mitropoliei Basarabiei coincide cu sarbatorile semnificative pentru credinta crestinilor din Basarabia. Mitropolia Basarabiei a fost reactivata la 14 septembrie 1992 (de Inaltarea Sfintei Cruci), iar Actul Sinodal si Patriarhal a fost emis la 19 decembrie 1992.
A fost recunoscuta de catre stat (la 30 iulie 2002) dupa ce Mitropolia a castigat procesul la CEDO. Decizia Curtii Europene a fost pronuntata la 13 decembrie 2001, iar decizia definitiva - la 27 martie 2002. „Sunt cateva repere care ordoneaza istoria Mitropoliei Basarabiei, care este un asezamant sacru”, a mai spus Vlad Cubreacov
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cântec de stea
Hristos la nunta din Cana
Românul şi cuibul
Amurg - o alternativă la restaurantele româneşti tradiţionale
Revelion românesc şi pe coasta de est a SUA
Încă o petrecere românească de sfârşit de an în Canada
George Roca – un cavaler al poeziei
Salvarea umanităţii de homosexuali este la fel de importantă ca salvarea pădurii tropicale
L-au aşteptat prin pâcla nopţii, dar Moş Nicolae n-a venit
Farmacista şi prezervativele
Diferenţă între un puşti şi un poliţist
Remuşcarea doctorului
Dilema lui Ştrul
Magda Ţepoi fost condamnată la 10 ani şi opt luni închisoare
ea este nora lui Vladimir Ţepoi, preşedintele Tribunalului Judeţean Botoşani
Sorcova lui Boc
Lista membrilor Guvernului
Noul ministru al Mediului anunţă suspendarea plăţii taxei de poluare auto
Acţiuni banditeşti ale poliţiei comuniste de la Chişinău împotriva Primarului Dorin Chirtoacă
Băsescu: “Moldova rămâne marea noastră grijă”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog