Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10114
De la 07 Ianuarie 2003
85137830
Vlad Mixich

Cum poate ajunge Victor Ponta un erou. Fara sa demisioneze

  • 2 April 2015, 23:00
Victor Ponta susţine, într-o postare pe Facebook, că "în primele 3 luni din 2015 avem încasări suplimentare de 1 miliard de euro la buget". Cum nu putem să-l verificăm, trebuie să-l credem pe cuvânt, deşi uşurinţa cu care minte actualul prim-ministru al României este de notorietate.
Dar dacă acest miliard suplimentar într-adevăr există, şi nu este doar un artificiu demagogic pe o hârtie, atunci premierul Victor Ponta are şansa unică de a se transforma din plagiator într-un erou reformator. Fără să fie nevoie să demisioneze.
Un miliard de euro în doar 3 luni sunt bani mulţi. Atât de mulţi încât cu această sumă pot fi mărite până la 1500 de Euro pe lună salariile tuturor medicilor români: cei 39.000 de medici plini plus cei 13.000 de rezidenţi. Dincolo de câştigarea simpatiei unei bresle foarte influente în societate (vine un nou an electoral, domnule Ponta), aţi avea şansa să rezolvaţi dintr-o semnătură mai multe probleme care ne macină pe toţi.
În primul rând veţi stopa exodul, astăzi de nestăvilit, al creierelor medicale dinspre România spre vestul Europei. Ştiu mulţi medici care dacă ar câştiga lunar 1500 de Euro, bani albi!, nu ar pleca din ţară. Puţini sunt medicii excelenţi care pleacă afară special pentru a face performanţă. Dacă li s-ar oferi condiţii onorabile, majoritatea ar prefera să rămână în ţară.
Pentru a atinge această onorabilitate, spune un studiu recent*, într-o ţară ca România este nevoie ca salariul unui medic debutant să fie de două ori mai mare decât salariul mediu pe economie. Constatarea e veche; încă din 1993 un raport al Băncii Mondiale despre sănătatea românească menţiona această cifră.
Măriţi domnule Ponta salariile medicilor cu miliardul cu care vă lăudaţi şi veţi rezolva o altă problemă gravă: lipsa medicilor de la sate. Din cauza felului mizerabil în care sunt plătiţi, medicii români fug astăzi de sate ca dracul de tămâie. Toţi se înghesuie în marile centre universitare, acolo unde pot câştiga onorabil.
Doar în Bucureşti lucrează peste un sfert din medicii României (conform datelor Colegiului Medicilor Bucureşti), de două ori mai mulţi decât oriunde altundeva în ţară. Marea problemă a României nu este absenţa medicilor din oraşele mari, ci lipsa lor din oraşele mici şi în special de la sate.
Lăsaţi demagogia domnule Ponta şi măriţi salariile medicilor din miliardul colectat. Veţi stopa fenomenul şpăgilor în spitale fără să mai fie nevoie de procurori. Iar medicul care va îndrăzni să mai ceară şpagă, având 1500 de Euro salariul lunar, va putea fi vârât la zdup în uralele mulţimii.
V-aţi întâlnit, domnule Ponta, cu preşedintele turc Erdogan. Nu cred că l-aţi întrebat ceva despre bătăile aplicate din ordinul lui protestatarilor din piaţa Taksim. Dar sper că l-aţi întrebat măcar de ce a dublat, imediat după ce a ajuns premier, salariile medicilor turci.
În medie, un medic turc câştigă astăzi 4500 de euro, salariul minim fiind de 1750 de Euro. Efectul, la zece ani de la aplicarea acestei măsuri: şpăgile, înainte la fel de frecvente într-un spital din Istanbul ca şi într-unul din Bucureşti, s-au diminuat considerabil, iar satisfacţia turcilor faţă de sistemul lor medical public a crescut până la 79%. Ştiţi câţi români sunt satisfăcuţi de medicina de la noi? Doar un sfert - cel mai mic procent din Europa.
Mai simplu explicat, căci e evident că nu vă pricepeţi deloc la sistemul medical şi nici consilier pe sănătate nu aveţi de multe luni: orice om care-şi simte munca respectată şi apreciată vine cu drag la serviciu. E mai bine-dispus, se poartă mai frumos cu clienţii şi e mai performant. Ştiu că vă e dificil să înţelegeţi acest concept, după o carieră îndelungată în cel mai corupt partid din cea mai coruptă ţară europeană, dar sunteţi încă tânăr şi poate învăţaţi şi altceva decât tupeu şi machiarverlâcuri.
Aşadar, lăsaţi gargara domnule Ponta şi măriţi salariile tuturor medicilor. Aţi rămâne în istorie ca salvatorul medicinei româneşti. E o alternativă preferabilă celei de a rămâne în istorie sub formă de "prim-ministru plagiator care a condus România la începutul secolului 21".
Faceţi ceva inteligent, domnule Ponta, cu acel miliard de Euro cu care vă lăudaţi. Asta desigur, dacă miliardul chiar există.
PS. Logica de mai sus se poate aplica şi Educaţiei, un alt domeniu pe care, alături de Sănătate, îl tot declaraţi prioritar de trei ani dar pentru care, domnule Ponta, nu aţi făcut nimic.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Ciorbă de miel cu cartofi
Bancul zilei: Pe autostradă
Horoscopul zilei
Rusia ar fi amenintat ca e dispusa sa foloseasca forta nucleara
pentru a apara anexarea Crimeei si ca in tarile baltice apar conditii similare cu cele care au determinat-o sa intervina in Ucraina
"Unchiul Tom", cel aducător de nenorociri
Ioan Rotundu
Traian Basescu va primi cetatenia Republicii Moldova
DNA a extins urmarirea penala pe numele presedintelui CNA Laura Georgescu
pentru abuz in serviciu si instigare la fals
Radu Mazare a fost arestat preventiv
Darius Valcov, arestat preventiv pentru 23 de zile
Incursiune prin putreziciunea CNAS
Ioan Rotundu
Sentinte finale in dosarul Mita la PSD
Ioan Niculae, cel mai bogat roman - doi ani si sase luni de inchisoare cu executare, Bunea Stanciu - trei ani
ANAF vinde proprietatile unde functioneaza companiile GRIVCO, Intact Media Group si televiziunile Antena 3, Antena 1
Voiculescu se intereseaza din inchisoare daca au fost evaluate
Botoşani: Liberalul Calistru a încălcat Legea Omertei impusă de Ţurcanu
oan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă