Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
23062
De la 07 Ianuarie 2003
104608239
Vlad Mixich

Dimineata in care nu ma bucur ca fac parte din specia umana

  • 3 December 2015, 23:00
Sunt furios în dimineața asta. Și simt cum sunt cuprins de descurajare. Câțiva medici de la Spitalul de Arși au recunoscut în fața lui Cătălin Tolontan că cei din #Colectiv care au scăpat din foc "au fost omorîți de bacteriile care infectează spitalele și nimeni dintre șefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta". Iar acum mii de oameni sunt revoltați pe Facebook și la televizor de bombele microbiene din spitalele românești. Și am multă obidă strânsă între dinți.
Pentru că încă din 2013 am scris cu mare lux de amănunte (și pe HotNews și în Viața Medicală alături de colegii Dan Mihalache și Aurel Marin) cum România stă pe această bombă microbiană care ticăie. Am scris atunci despre cum spitalele românești falsifică aceste date, despre cum unii șefi de clinici făceau presiuni să nu mai scriem despre asta, despre cum unele laboratoare private falsificau rezultatele analizelor ca să mai câștige un ban, iar Ministerul Sănătății închidea ochii la toate. Rând pe rând, miniștrii Sănătății din ultimii patru ani au închis ochii.
Au îndrăznit atunci să vorbească public (ar face-o și acum și le mulțumesc) mai mulți medici de la Institutul Matei Balș. Înalți oficiali europeni au vorbit despre cât de gravă este situația din România. Ca jurnaliști ne așteptam ca povestea să stârnească o furtună. Dar nu s-a întâmplat.
Marile talkshow-uri ale telenațiunii erau ocupate pe atunci cu altele: Băsescu se războia cu Ponta, Udrea cu Gabi Firea, Dan Voiculescu lupta împotriva dictaturii. Trebuia să înțelegem că lucruri prea importante se petreceau, era agenda publică încărcată, cine mai avea timp de prostii din astea?
Dar pacienții români mureau din cauza acestor infecții intraspitalicești și atunci, înainte de #Colectiv. Pacienții cu arsuri aveau probleme majore și pe atunci, înainte de #Colectiv. Și nu doar ei, și cei cu alte patologii, mulți, mulți, pentru că suntem țara europeană cu cei mai rezistenți microbi la tratamente și cu cele mai puține spitale pregătite să controleze astfel de infecții.
A fost nevoie de o hecatombă tragică ca cea din Colectiv pentru ca "agenda publică" să se elibereze, în sfârșit. Să mă iertați, dar astăzi nu sunt mândru deloc că fac parte din specia umană. Să mă iertați că spun asta și să mă înțelegeți...

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comunicat de presă Fundaţia „Nicoar㔠Botoşani
Primii indicatori macroeconomici ai proiectului de buget pentru 2016:
Deficit ESA de 2,95%, crestere economica de 4,1%, investitii publice de 37,7
Eruptie spectaculoasa a vulcanului Momotombo din Nicaragua, dupa o pauza de 110 ani
Incendiul de la Colectiv: Trei pacienti de la Spitalul de Arsi au murit din cauza infectiilor
Marea împăcare din Postul Crăciunului
Ioan Rotundu
Adrian Curaj, ministrul Educatiei: Am decis sa revoc Consiliul National de Etica
Ministrul Finantelor, despre programul Prima Casa:
Poate nu ar fi oportun in aceleasi conditii, analizam toate posibilitatile
Scutul antiracheta de la Deveselu va deveni activ pe 18 decembrie - oficial american
Horoscopul zilei de 4.12.2015
Bancul zilei: Cofetarul în Iad
Reţeta zilei: Cum să păstrăm verdeaţa proaspătă la frigider?
Cum au ajuns maghiarii din Targu Secuiesc sa se solidarizeze cu un suspect de terorism
Povestea unei crize de incredere tot mai profunde
Botoşani: Cum Telekom îşi bate joc de vârstnicii cu handicap fizic
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă