În prezent, 90% din plata pe care o primeşte de la CAS medicul este dată de numărul de pacienţi de pe lista sa, în timp ce doar 10% din plată se face pe serviciu. Conducea CNAS şi cea a Ministerului Sănătăţii au decis ca în plata cabinetului o cotă mai însemnată să se constituie din serviciile medicale acordate de medic. Cu ale cuvinte, numărul de asiguraţi pe care îi are înscrişi medicul pe listă va conta mai puţin decât acum, în schimb medicii vor fi interesaţi să raporteze la CAS mai multe consultaţii sau alte servicii medicale oferite asiguraţilor, pentru a încasa mai mulţi bani de la instituţia de asigurări de sănătate.
Dacă în prezent plata „per capita” (pe asigurat înscris pe listă) este de 90 %, după semnarea noului contract cadru cu instituţia de asigurări de sănătate, doar 70% din banii încasaţi pe cabinet de la CAS vor reprezenta plata „per capita”, şi 30% va reprezenta plata pe serviciu medical.
„Asta se va implementa odată cu revizuirea pachetului de servicii medicale”, explică medicul Aurel Stanciu, care susţine totodată că noul contract cadru, aflat deocamdată în stadiu de proiect, „nu prea ne avantajează”. Reprezentanţii instituţiei de asigurări de sănătate motivează însă această modificare pe care vor să o aducă la plata cabinetelor de medicină de familie prin faptul că ar „creşte responsabilitatea în îngrijirea efectivă a înscrişilor şi cointeresează medicii de familie în acordarea serviciilor medicale în paralel cu dinamizarea activităţii de cabinet”. (Doina Marcu)