Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
19107
De la 07 Ianuarie 2003
118498333

Vor fi alesi primarii dintr-un sigur tur iar sefii de Consilii Judetene de catre consilieri?

  • Ce vrea sa faca PNL in Parlament
  • 10 March 2015, 23:00
PNL va sustine in Parlament ca primarii sa fie alesi din doua tururi de scrutin iar proiectul de lege privind alegerilor locale va fi modificat cand va exista o alta majoritate, a declarat pentru HotNews.ro, vicepresedintele partidului, Mihai Voicu. Aceasta lege a iesit din Comisia de Cod Electoral in forma impusa de PSD, cu alegeri intr-un singur tur, urmand sa fie dezbatuta in cele doua camere ale Parlamentului. Voicu mai spune ca in ce priveste alegerea sefilor de Consilii Judetene, PNL va opta pentru varianta alegerii indirecte de catre consilieri decat sa se ajunga la vot uninominal intr-un singur tur.
Vezi atasat proiectul de lege al alegerilor locale asa cum a iesit din Comisia de Cod Electoral. Proiectul a intrat in dezbaterea Senatului, camera decizionala urmand sa fie Camera Deputatilor.

Dan Tapalaga: Partidul dvs este criticat ca a cedat prea usor dorintei PSD de a-si maximiza sansele la localele de anul viitor. Cum le raspundeti?
Mihai Voicu: Nu a fost o prevedere care sa fie aprobata prin negocieri sau prin consens, ci prin vot majoritar din partea PSD-UNPR-PC. PNL a votat si va vota in continuare in plen votarea primarilor in doua tururi de scrutin. Aici gandesc in termeni de democratie si de reprezentare a cetatenilor.
Este nefiresc ca o comunitate mai mare sau mai mica sa fie reprezentata de cineva care obtine 20% din voturi si nu trebuie sa ne punem problema nici macar in termeni de costuri. Democratia costa, e un lucru important si vom milita in continuare pentru alegerea primarilor in doua tururi.
DT: Primarilor PNL le convine asa cum le convine si celor din PSD
MV: Este adevarat. Am purtat o discutie, nu cu toti primarii PNL, insa cu reprezentantii acestora in Asociatia municipiilor, comunelor sau oraselor dupa caz. Le-am adus argumente, le-am explicat ca pozitia partidului nu poate fi aceea a alegerii primarilor intr-un singur tur si au inteles argumentele noastre.
DT: Cum faceti mai departe in Parlament, nu aveti majoritate.
MV: Nu avem majoritate, cu atat mai putin nu avem majoritate in Camera Dputatilor, camera decizionala. Daca in Senat chestiunea majoritatii poate fi discutata si speram ca in curand aceasta majoritate poate fi intoarsa nu are importanta, camera decizionala este Camera Deputatilor. Acolo nu avem majoritate si singurul lucru pe care-l pot spune este ca vom modifica aceasta prevedere atunci cand vom avea aceasta posibilitate, respectiv cand vom avea majoritate.
DT: Cand veti avea majoritate? Puteti face estimari?
MV: Nu, nu cred ca acesta este un subiect care poate fi pus cu rosu in calendar, sa spunem incepand cu ziua de...vom avea majoritate. Si nu cred ca noi trebuie sa facem orice fel de compromis pentru a avea aceasta majoritate. Primarii vor fi alesi din nou in doua tururi de scrutin asa cum este normal atunci cand PNL va avea parghiile necesare. Daca se va intampla foarte curand la dezbaterea legii, cu atat mai bine. Daca nu, imediat ce vom putea - indiferent cand va fi imediat - vom reveni la alegerea in doua tururi.
DT: Asta inseamna ca luati in calcul sa intrati anul viitor in locale cu majoritatea de acum si alegeri pentru primar intr-un singur tur?
MV: Sincer nu prea iau in calcul aceasta posibilitate, ca PSD sa continue cu majoritate pana in iunie 2016. Spun doar ca nu pot indica o luna, o zi, care sa fie momentul schimbarii acestei majoritati.
DT: De ce presedintele CJ, celebrul baron local, sa fie ales indirect, in urma unor trocuri intre consilieri?
MV: Prima noastra optiune a fost alegerea in doua tururi.
DT: Aici va contrazic putin, pentru ca in 2013 ati sustinut un proiect de lege ca presedintele de CJ sa fie ales de consilieri.
MV: Asa este, in 2013 PNL nu era un partid unificat in forma actuala. Nu mi se pare nimic in neregula ca ordinea de prioritati sa se mai modifice in timp. Atunci cand conjunctura politica ne-a dus in situatia de a alege doar intre alegerea indirecta si alegerea intr-un tur, intre acestea doua preferam alegerea indirecta. Prima noastra optiune e reprezentata de un intreg ansamblu. Primari si presedinte de CJ cu totii alesi in doua tururi. Daca vom putea face asta, o vom face si vom modifica legea in acest sens. In cazul in care dezbaterea parlamentara in actuala structura va duce la o alegere pentru presedintele de CJ intre cea indirecta si cea intr-un tur, vom opta pentru cea indirecta.
DT: Dar aici nu exista riscul ca functiile de presedinti de CJ sa fie pur si simplu tranzactionate de cei care dau mai mult si isi cumpara functia asta?
MV: Eu nu pot sa exclud niciuna dintre variante, dar nu trebuie sa generalizam. Romania a functionat pentru patru randuri de alegeri locale pana in 2004 cu acest tip de alegere, indirecta.
DT: Si cu baroni locali din ce in ce mai puternici.
MV: Nu, eu cred ca puterea acestora a crescut foarte mult atunci cand s-a trecut in 2008 la alegerea uninominala intr-un tur. Nu neaparat pentru ca au capatat mai multe aripi din cauza votului popular, ci pentru ca in situatia alegerii intr-un tur, procedura de demitere, de schimbare a acestora devine imposibila. Atunci cand exista alegere indirecta si nu performeaza sau incalca legea, procedura de schimbare este mai la indemana.
DT: Ce se mai intampla cu procesele deschisa de PNL dupa ce ordonanta care legaliza temporar migratia politica a cazut la CC?
MV: Sunt doua categorii de actiuni in instanta pe care PNL le-a pornit. Cele care solicita pierderea mandatelor pentru alesii locali care au trecut la alt partid ca urmare a invalidarii la CC a ordonantei. Nu au ajuns la termen aproape niciunul dintre aceste procese. Stiu ca exista situatii, nu pot spune unde, in care exista alesi locali care si-au pierdut mandatele in instanta, deocamdata in prima instanta, la o decizie definitiva nu s-a ajuns nicaieri. De asemenea, am atacat Guvernul pentru a solicita organizarea de alegeri locale partiale. Dincolo de zeci de comune, sunt trei municipii resedinta de judet -Sibiu, Targoviste si Ramnicu Valcea - si mai multe judete intregi - Cluj, Neamt, Valcea - unde cetatenii nu sunt reprezentati la nivel local.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Supă cremă de dovlecei
Bancul zilei: Căsătorită de 10 ori
Horoscopul zilei
Sustinem orice initiativa care va duce la confiscarea efectiva a bunurilor indisponibilizate
Sa ceri mila este cel mai rau lucru pe care il poti face. Este o prostie
Razboi hibrid: Ucraina nu va fi ultimul capitol
Toni Grebla a fost retinut de DNA
Pacientii, inghesuiti in portbagajul unei ambulante
Cat costa cornul si laptele pe care copilul le primeste zilnic la scoala?
Programul de care autoritatile romane fug
Anunțată ca sigură, deschiderea vămii Racovăț s-ar putea amâna spre toamnă
Să fie primiţi şi de această dată banii!
Ioan Rotundu
Botoşani: Grave ilegalităţi comise la nivel de ASAS ca Ionică Nechifor să rămână şef la Popăuţi
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă