Dacă în urmă cu două săptămâni preşedintele ţărăniştilor botoşăneni Corneliu Furtună acuza majorarea preţului la pâine cu 30% acesta semnalează acum scumpirea cărnii. Corneliu Furtună subliniază că nu este normal ca aceste preţuri să fie majorate fără o supervizare din partea Autorităţii Naţionale de Tarife şi Preţuri. Chiar dacă se doreşte reducerea TVA-lui la anumite produse, liderul ţărănist este ferm convins că preţurile vor creşte.
„Prelucrătorii din industria alimentară găsesc tot timpul motive ca să crească preţul, fără nici un fel de justificare. Dar unde se găseşte ţăranul român în toată ecuaţia asta a scumpirilor? Se preconizează că se va scumpi carnea de porc. Dacă mergi în sat tot cu 3 lei kg de porc în viu îl cumperi. Am înţelege dacă ar creşte ţăranul preţul la 7 lei că într-adevăr e multă muncă în a creşte un animal, dar nu producătorul”, a precizat Corneliu Furtună. În opinia sa prelucrătorii nu au nici cel mai mic argument pentru a pune adaosuri la produse fiindcă nici la gaz, nici la curentul electric şi nici la euro cu care îşi achiziţionează utilităţile nu au intervenit majorări.
„Pentru ce să crească preţul? Adevăratul om care munceşte şi produce nu îşi îmbunătăţeşte viaţa cu nimic. Este un pretext găsit de prelucrători de a creşte în mod nejustificat preţul în ideea că acesta trebuie aliniat la nivel european. Cred că Guvernul ar trebui să pună piciorul în prag. Avem preţuri de vest, salarii de est şi calitatea produselor ca-n Africa”, a declarat preşedintele PNŢCD Botoşani. Problema ridicată de către Furtună, aceea ca o autoritate a stalului să limiteze preţurile la carne, este în totală contradicţie cu funcţionarea mecanismului pieţei libere. Limitarea preţurilor, sau reglarea lor prin mercurial, erau măsuri specifice economiei comuniste, fiind de natura protecţiei sociale realizată pe seama veniturilor agricultorilor şi crescătorilor de animale, sau procesatorilor produselor alimentare, cărora le era permis să lucreze cu pierderi planificate. (Bianca ALBU)