Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11180
De la 07 Ianuarie 2003
122896829
WikiLeaks/ Ambasada SUA in 2007:

Cazul Teo Peter risca să afecteze cooperarea dintre România şi SUA

  • 20 December 2010, 23:00
Diplomatii SUA la Bucuresti se temeau in 2007 de o "evolutie furtunoasa" a relatiilor cu Romania, dupa accidentul rutier, soldat cu moartea cantaretului Teo Peter. Taxiul in care se afla artistul a fost lovit de un angajat al ambasadei americane.
Mesajul diplomatic confidential, obtinut de WikiLeaks si publicat de editia online a ziarului britanic The Guardian, a fost trimis de ambasada SUA din Bucuresti spre sediul Departamentului de Stat american. "Iminenta oferta a Serviciului pentru revendicari straine din cadrul Armatei SUA, pentru familia fostului star rock roman Teofil Peter, mort in 2004 intr-un accident rutier implicandu-l pe fostul comandant de detasament al puscasilor marini de la ambasada din Bucuresti, pare sa aiba efecte semnificative, negative, asupra relatiei dintre SUA si Romania", preciza mesajul diplomatic american.
"In eventualitatea in care familia lui Teo Peter va face publica informatia ca Guvernul SUA a reactionat la solicitarea de compensatii in valoare de milioane de dolari printr-o oferta de doar 80.000 de dolari, formatorii romani de opinie vor reactiona puternic si emotional, aducand in discutie unele dintre principalele aspecte ale parteneriatului nostru bilateral.
Presedintele Basescu, premierul Tariceanu si alti politicieni de rang inalt in mod sigur vor fi de partea familiei, chiar daca, in culise, unii oficiali proamericani vor incerca sa calmeze furia publica. Polemicile publice in legatura cu ceea ce romanii vor considera a fi o oferta jignitor de mica pentru rudele lui Teo Peter vor conduce in special la apeluri publice, cu o potentiala sustinere populara mult mai mare, pentru retragerea rapida a trupelor romanesti din Irak. La fel, sustinerea in Parlamentul Romaniei si printre reprezentantii publici pentru noua prezenta americana la bazele militare romano-americane din apropierea Marii Negre va scadea, cel putin temporar", se arata in mesajul semnat de ambasadorul american Nicholas F. Taubman.
"Data de 21 noiembrie, cand urmeaza sa fie instiintati avocatii familiei Peter, se apropie si aproape ca va coincide cu aniversarea, pe 4 decembrie, a mortii lui Teo Peter, ocazie cu care, in trecut, au fost organizate manifestatii antiamericane in Romania.
Pe scurt, ne pregatim pentru un impact negativ furtunos asupra relatiei bilaterale.... Unele dintre efectele asupra popularitatii si intereselor americane in Romania ar putea fi de durata", mai avertiza ambasada SUA.
Teo Peter, unul dintre cei mai indragiti cantareti romani a fost accidentat mortal in 4 decembrie 2004, in Bucuresti de o masina apartinand ambasadei SUA, condusa de puscasul marin Christopher VanGoethem.:"multi romani au vazut plecarea sergentului Christopher Van Goethem inainte de a fi interogat de investigatorii romani si de a face testul alcoolemiei drept o palma peste fata si un gest de a-l feri pe puscasul marin de justitie", se arata in telegrama Ambasadei SUA la Bucuresti despre cazul mortii lui Teo Peter.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bariere birocratice în calea adevărului
Bancul zilei: Şmecherie evreiască
Expoziţie de pictură cu licitaţie
După ce a cucerit Aconcagua, alpinistul Dragos Veleanu a murit pe Transfagarasan
Bulgaria îşi reface brandul turistic
Senatorul Mircea Banias (PDL), pus sub acuzare de DNA
nu ştiu cum am fost băgat în toată această poveste
Ilie Năstase, amendat de CNCD pentru că ar fi trimis ţiganii în Harghita
Gratiela Iordache -fost secretar de stat in Ministerul Finanţelor- trimisă în judecată
într-un dosar de evaziune fiscală de 44 milioane euro
ICCJ: Generalii Ion Marian şi Ion Chirită, arestaţi
Urare inedită făcută de Gheorghe Vâzdoagă PDL-iştilor
S-a pus botniţ㠄hingherilor” HSR
Tineri cu probleme grave de sănătate ajutaţi de viceprimarul Ghiorghiţă
Spectacol cu fachiri în noaptea dintre ani
Lansare de proiect inedit pentru judeţul Botoşani
Botoşănenii vorbitori de engleză sunt aşteptaţi în Danemarca
La Botoşani, criza de sânge continuă
Secţia de hemodializă a fost supradimensionată
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog