Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
19646
De la 07 Ianuarie 2003
112744254

Wolfgang Schauble: Germania se opune unor noi planuri de relansare pentru economia mondiala

  • 26 February 2016, 23:00
Germania se opune ca tarile din grupul G20 sa se angajeze in planuri de relansare bugetara, bazate pe cheltuieli publice, pentru a stimula economia mondiala, a afirmat vineri ministrul de Finante Wolfgang Schauble, deschizand astfel calea unui posibil dezacord cu Statele Unite, scrie AFP.
Tentativele de a sustine activitatea economica printr-o relaxare suplimentara a politicilor monetare s-ar dovedi "contraproductive" avand in vedere ca relansarile bugetare "si-au pierdut eficienta", a avertizat Schauble, cu putin timp inainte de o reuniune, la Shanghai, a ministrilor de Finante din G20.
In conditiile in care conjunctura mondiala nu inceteaza sa se degradeze, Banca Centrala Europeana (BCE) pare pe punctul de a adopta actiuni mai viguroase, Federal Reserve (Fed, SUA) se arata mai prudenta dupa ce a majorat dobanzile la finele lui 2015 iar Banca Japoniei a introdus dobanzi negative cu speranta de a stimula creditarea.
Dar "a reflecta la noi planuri de relansare nu va reusi decat sa ne deturneze de la adevaratele sarcini la care trebuie sa ne inhamam", a avertizat ministrul german, evocand nevoile de reforme structurale.
"Politicile monetare sunt extrem de acomodante, la punctul in care pot deveni contraproductive, avand in vedere efectele lor negative", a spus el, in cadrul unui seminar al Institute of International Finance organizat in marja G20-Finances de la Shanghai.
La randul lor, politicile de relansare bugetara, prin care statele isi majoreaza cheltuielile publice pentru a sustine relansarea economica, "si-au atins limitele", a continuat Schauble.
Aceste comentarii sunt in contrast flagrant cu recentul apel al Washingtonului de a se recurge la politici monetare si bugetare.
"Instrumente puternice atunci cand sunt utilizate concomitent", a comentat in aceasta saptamana secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, care a reamintit ca relansarea mondiala nu poate depinde doar de Statele Unite.
"Este din ce in ce mai important (...) ca tarile care dispun de o marja bugetara sa o foloseasca pentru a sustine cererea interna", a afirmat un inalt oficial american.
Dar, pentru Wolfgang Schauble, "daca vreti intr-adevar ca economia sa se intareasca, nu exista scurtaturi fara reforme (structurale)".
Prioritatea pentru membrii G20 nu este majorarea deficitelor, ci, dimpotriva, sa inceapa "prudent" sa isi asaneze conturile publice, a sustinut ministrul german, fidel liniei germane a ortodoxiei bugetare.
"Modelul de crestere bazat pe indatorare isi atinge limitele", a subliniat el, invocand exemplul "companiilor zombie" care nu supravietuiesc decat gratie creditului.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 27.02.2016
Bancul zilei: Lecţia de zoologie
Reţeta zilei: Clătite cu bere şi portocale
Bugetul a inregistrat excedent de 0.6% din PIB dupa prima luna, dar urmeaza un an electoral
Dacian Ciolos: I-am cerut vicepremierului Dincu sa inventarieze cladirile nefolosite la nivel local
Dacian Ciolos a numit noi secretari de stat in educatie:
Monica Anisie este secretar de stat pe preuniversitar, iar Mihai Dima este noul sef al Cercetarii
200 de militari romani vor participa la un exercitiu romano-canadian la baza de la Mihail Kogalniceanu
Ambasadorul SUA avertizeaza ca pana in 2020 Rusia va domina regiunea Marii Negre
si cere Romaniei, Turciei si Bulgariei sa colaboreze militar
Botoşănenii invitaţi să fie alături de pompieri,
de Ziua Protecţiei Civile din România
Presa-n gura şu' Rotundu: Emisiunea din 26.02.2016
Lumea lu' Rotundu: Primarul ranchiunos
Botoşani: Narcis Dreţcanu, unsul infractorului-deputat lui Gireadă în funcţia de subprefect
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă