Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
5643
De la 07 Ianuarie 2003
87536321

Zero-dobanda lui Mario Draghi ii costa sute de miliarde de euro pe germani

  • 22 May 2017, 23:00
Economia germana e marele castigator al pariului cu Uniunea Europeana. Mai castiga statul german, ca si bancile care fac de la BCE imprumuturi fara dobanda, pentru a imprumuta, la randul lor, cu profit. Nu acelasi lucru se poate spune despre cetateanul econom din Germania, pe care politica zero-dobanzii lui Mario Draghi il face sa piarda bani. Multi bani.
E vorba de peste cinci mii de euro de persoana, cumulat peste 436 de miliarde de euro.
Prin translatie, toti cetatenii europeni sunt atinsi la depozitele bancare, caci dobanzile acordate nu tin pasul cu inflatia. Prin urmare, ai depus ceva bani in banca si te trezesti ca ai, valoric, mai putini. Potrivit unui calcul facut de banca Deutsche Zentral-Genossenschaftsbank (DZ Bank), cu sediul la Frankfurt am Main, si citat de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), intre anii 2010-2016, germanii au pierdut 344 de miliarde euro, din dobanzi la economiile din banca.
Daca se aduna si 92 de miliarde estimate pentru acest an, se ajunge la 436 miliarde euro, adica 5.317 euro pe cap de locuitor.
Calculul a fost facut luandu-se ca referinta deceniul 1998-2008, cand „dobanda era inca dobanda“, daca este sa o spunem pe sleau.
Desigur ca politica dobanzilor mici a BCE a facut si creditarea mai ieftina. Insa economia la creditare de care s-au bucurat cetatenii din Germania a fost evaluata in calculul DZ Bank doar la 188 miliarde de euro. Prin urmare, tot s-au pierdut 284 de miliarde euro, adica 3.024 euro pe cap de locuitor.
„Cetatenii cu economii din Germania platesc o felie groasa din factura pentru politica lejera a banului, practicata de BCE“, a spus Stefan Bielmaier, economist-sef la DZ Bank, pentru FAS.
Anul trecut, Banca Centrala Europeana a scazut dobanda de referinta la valoarea istorica de 0,0%, pentru a contracara, cu bani ieftini, inflatia si conjunctura financiara inca tributara crizei din 2008.
Prin urmare, bancile primesc bani proaspeti de la BCE cu zero dobanda, insa daca au capital excedentar, pe care vor sa il parcheze la BCE, platesc, in continuare, 0,4% penalitati.
Anul trecut in decembrie, inflatia in zona euro a crescut cu 1,1% fata de aceeasi luna din anul precedent (cea mai mare crestere din ultimii trei ani, in noiembrie 2016 ea situandu-se doar la 0,6%).
Presedintele BCE, Mario Draghi, nu s-a lasat induplecat sa ridice dobanda de referinta. Totusi, la inceputul anului, el a anuntat ca BCE va pompa in piata, incepand cu luna aprilie, doar 60 de miliarde euro lunar, in loc de 80 de miliarde, cum o facuse pana acum.
Multi economisti au considerat aceasta masura drept un semnal de revenire la normalitate a politicii Bancii Centrale Europene.
In caz ideal, banii multi si ieftini intaresc conjunctura economica si aduc dupa sine scumpiri. Preturile mici pe termen lung, sau preturile in scadere sunt considerate drept risc conjunctural: atat firmele, cat si consumatorii isi pot amana investitiile, in speranta unor preturi si mai mici. Acest lucru insa ar putea „sugruma“ cresterea economica.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Ecouri după Ouatu
Horoscopul zilei de 23.05.2017
Un important ziar de stat din China aplauda uciderea surselor CIA:
Poate fi considerata o victorie zdrobitoare
Politia indoneziana a arestat peste 140 de homosexuali.
Altii doi urmeaza sa fie biciuti pentru sodomie
Legislatie interpretabila, controale si dispute fiscale:
Cum ar putea autoritatile sa vina in sprijinul contribuabililor
Tudorel Toader: Arhiva SIPA - o pata pe obrazul justitiei romane!
Voi publica numele celor care au 'vizitat-o'
Teodosie ramane sub control judiciar.
Curtea de Apel Constanta a respins cererea DNA de punere sub arest la domiciliu
Isarescu, catre bancheri: Cultivati-va clientii,
iesiti din litigiile in instante si negociati!/ Educatia financiara trebuie sa inceapa
Dragnea va discuta cu Grindeanu si Tariceanu la finalul saptamanii despre activitatea Guvernului
Cultura umilită de religie şi politică
Ioan Rotundu
Morala creştin-ortodoxă a preotului Macovei şi arginţii lui Iuda
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă