Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Umor
Gastronomie
Mediu
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11848
De la 07 Ianuarie 2003
122897497

Zile de sărbătoare pentru românii de pretutindeni

  • 30 November 2011, 23:00
30 noiembrie şi 1 decembrie sunt intrate deja în conştiinţa publică ca zile de sărbătoare naţională. Prima se referă la Sărbătoarea Sfântului Andrei, Creştinătorul şi ocrotitorul românilor şi României, dată la care, teoretic, din 2007, conform legii 299, Legea de sprijin pentru Romanii de Pretutindeni, această zi este denumită şi Ziua Românilor de Pretutindeni. Ea vine să preceadă Ziua Naţională a României care este sărbătorită în toate colţurile lumii, aşa cum se cuvine.
Dacă la începutul parcursului democratic al României doar misiunile diplomatice ale României organizau, după putinţă, mici ceremonii de marcare a acestui eveniment, pe măsură ce emigraţia a crescut ca număr iar comunităţile româneşti s-au dezvoltat, luând fiinţă şi asociaţii ale românilor stabiliţi în diferite părţi de lume, serbările de 1 Decembrie au devenit polul de coeziune al acestora şi evenimentul mult aşteptat. Însemnătatea celor două evenimente este de netagăduit însă nu putem să ne abţinem să nu remarcăm că din ce în ce mai mulţi români aleg calea dureroasă a plecării din ţară după un trai mai bun.
Statistic vorbind unii din ei ajung să întâlnească fericirea în locurile unde se stabilesc însă din aceste statistici un număr mai mare de conaţionali îşi găsesc nefericirea, şi, cel mai rău, sfârşitul.
Gândul nostru zboară la aceştia din urmă şi prin simplul fapt că au fost victimele unui sistem care nu îi poate proteja împotriva disperării, nu îi poate informa suficient de bine în aşa fel încât să ştie ce caută atunci când părăsesc ţara, nu îi educă suficient pentru a-şi cunoaşte drepturile şi obligaţiile.
Spunem că sistemul e de vină pentru că bazele educaţiei fiecărui cetăţean sunt puse atât de familie cât şi de instituţiile de învăţământ. Acolo aflăm cine suntem, ca Neam, ce traseu avem în această lume, cum să ne purtăm în lume, şi ce vrem de la viaţă.
Un sistem la baza unei societăţi care primeşte din ce în ce mai puţine fonduri pentru a performa sau chiar a exista nu va putea să crească, de acum încolo, cetăţeni ai acestui stat care să ştie cine sunt, care le sunt valorile, care le sunt nevoile spirituale, în ce credinţă au fost botezaţi.
Suntem pe cale să rămânem descoperiţi în faţa aşa zisului “sat global” care ne va ingera încetul cu încetul dacă nu ne vom proteja noi înşine.
Valori precum iubirea de neam, de credinţă, de aproape, ne sunt date şi de familie dar în mod special de instituţiile de educaţie care în aceste vremuri suferă şi din cauza resurselor umane slab pregătite să facă faţă tavălugului de informaţii cu care sunt bombardaţi micii viitori cetăţeni, cărora, mai nou, li se insuflă ideea că sunt cetăţeni europeni înainte de a fi români, că tradiţiile româneşti sunt retrograde, că poporul român s-a purtat în opinici până aproape de secolul XX şi câte şi mai câte bazaconii menite să le tulbure şi dramul de simţ de apartenenţă la acest neam, cu care vin de-acasă.
În contextul celor două sărbători pe care le sărbătorim, fiecare în propria viziune, ne dorim pentru acest NEAM, să fie în continuare ocrotit de Sfântul Andrei şi să rămână Grădina Maicii Domnului, să aprecieze şi să valorizeze munca înaintaşilor care au făurit acte istorice, precum cel de la 27 martie si 1 Decembrie 1918 si să lupte pentru a readuce Basarabia acasa. Să nu uite că Dumnezeu ne va judeca după ce am facut pentru Neamul în care ne-am născut şi nu după satul global în care ne stabilim vremelnic, de aceea oriune ati fi, luptati pentru a ramane Români!
La Mulţi Ani Români !La Multi Ani România!
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura nzilei
Bancul zilei: Sughiţul călugăriţei
Reţeta zilei: Tort de lenţ
Vf. Câmpului: “NEAMUL ROMÂNESC ÎNTREG”
Botoşaniul literar- lumini şi umbre...
De la agonie la extaz. O fereastră deschisă culturii.
Alocare bugetara 2012 pentru reabilitarea drumului Botoşani – Suceava
Botoşani: Biblioteca “Mihai Eminescu”, la ceas aniversar
Olli Rehn: Următoarele 10 zile sunt cruciale pentru salvarea zonei euro
Germania subestimează pericolele
FMI nu are de unde să obţină resursele pentru a sprijini Italia
Rata şomajului din Germania a scăzut la 6,4% in noiembrie
cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani
CSM a cerut Inspecţiei Judiciare sa verifice protocolul încheiat de Asociaţia Procurorilor şi PSD
CEDO salvează onoarea judecătoarei Bârsan
DNA a violat imunitatea soţilor Bârsan
Botoşani: Eveniment cultural de prim rang la Editura Agata
Ovidiu Portariuc a depus jurământul de consilier municipal
Protestul din Parcul Tineretului, o treabă ţşigănească
Botoşani: CJ şi-a făcut firmă după modelul fostelor economate ale PSD
Brazii se vând anul acesta în Parcarea de la Modarom
Primarul Flutur ne oferă Târg de produse tradiţionale
În loc de subvenţii, Mediu le-a oferit fermierilor agricole amenzi demolatoare
Firmele vor fi constrânse să urmărească sănătatea angajaţilor
Investigaţiile RMN se vor face contra-cost
Sindicatul ia apărarea profesorilor mituiţi la Bac
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog