Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
1556
De la 07 Ianuarie 2003
77640656

„Zilele oraşului Flămânzi – ziua a II-a”

  • Concursuri atractive, recitaluri de ţinută, filmări „la greu” şi mici dispute politice
  • 15 August 2010, 23:00
Ziua de sâmbătă 14 august, cea de-a doua a „Zilelor oraşului Flămânzi” a fost, cel puţin pentru mine, una extrem de plină. A debutat încins, în jurul orelor 9:00, cu dezvelirea oficială a bustului eroinei locale Maria Didiliuc, împuşcată în Bucureşti la timpul Revoluţiei din 1989. La eveniment, doctorul Marius Bogdan, posesor al titlului de revoluţionar, pentru că, pe plan local, a agitat oleacă spiritele la vremea respectivă, a încercat să minimalizeze jertfa şi tributul de sânge al tinerei, lucru amendat, în discursul său, de primarul Constantin Pitorac.
> Cam pe la 10:30, când copii adunaţi în faţa Casei de Cultură se pregăteau să ia startul crosului tradiţional organizat cu acest prilej, la invitaţia ziaristul Ioan Rotundu am început filmările reportajului intitulat „Martirul”, dedicat scriitorului Dimitrie Iov şi manifestărilor din acest an de la Flămânzi. Realizat pe aproape tot parcursul zilei, acesta va fi difuzat de postul de televiziune SOMAX din Botoşani vineri, 20 august, de la ora 17:00. Încet, încet, cu multă muncă, filmându-se exterioare inedite, precum locul în care a existat casa părinţilor lui Dimitrie Iov din Gura Stahnei, a fost reconstituită aproape toată viaţa scriitorului, cu toate satisfacţiile sale personale şi dramaticele sale prăbuşiri.
> Au fost realizate dialoguri şi interviuri cu Constantin Pitorac, primarul oraşului Flămânzi, aşezat strategic în sala Consiliului Local în faţa bustului, recent dezvelit, al scriitorului Dimitrie Iov, şi cu profesorul Constantin Mursa, care, în ambianţa răcoroasă a casei sale, a punctat modul în care actul de la 23 august 1944 a fost confiscat de comuniştii ruşi pentru acapararea puterii din România.
> Au mai fost intervievaţi, despre Dimitrie Iov, Haretina Hăisan, fata primei fine a scriitorului, şi Trifan iftodi, fost deţinut politic şi coleg de celulă cu Dimitrie Iov în închisoarea Gherla. Aproape toate momentele au fost punctate de intervenţiile şi observaţiile mele, făcute pe baza datelor sintetizate în volumul, recent lansat,
> „Fericiri pe margini de prăpastie – In memoriam Dimitrie Iov”. „Se încadrează în statutul de fost militar, deci, implicit, de mare patriot, a primarului Constantin Pitorac, iniţiativa de a-l scoate din uitare pe scriitorul martir Dimitrie Iov”, ne-a spus jurnalistul Ioan Rotundu la finalul filmărilor realizate pentru emisiunea „Lumea lui Rotundu”.
> Nu vreau să trec peste un alt aspect, colateral, dar care a umflat niţel apele liniştite ale politicii locale, scurta vizită făcută la Primăria Flămânzi de senatorul PSD Gheorghe Marcu şi de deputatul Costică Macalaeţi. Nici nu trecuseră două ore de la întâlnirea avută, faţă în faţă, la intrarea în sediul instituţiei cu cei doi, că în anumite cercuri politice locale circula deja zvonul că parlamentarii sosiseră în localitate alertaţi de faptul că primarul Pitorac încerca să-şi facă campanie electorală prin intermediul emisiunii realizate de Ioan Rotundu.
> Cum nici cea mai măruntă aluzie politică nu a marcat desfăşurarea simpozionului şi a Zilelor oraşului Flămânzi din acest an, nu poate fi luată în discuţie decât varianta reală, evidenţa faptului că senatorul Marcu a venit la Flămânzi pentru ca, în calitate de ales al localnicilor în colegiul Dorohoi-Flămânzi, să sponsorizeze cu o sumă de bani premierea câştigătorilor concursului de cros, reparându-şi astfel, onorabil, greşeala de anul trecut, când nu şi-a găsit timp pentru a trece pe la prima ediţie a „Zilelor”.
> Între timp, cam din jurul orelor 17:00, lucrurile au început să se precipite pe scena amplasată la marginea Pădurii Ţiganca. După anunţarea şi premierea câştigătorilor concursului de cros, a avut loc un mic spectacol artistic prezentat de elevii Grupului de dansuri populare „Mlădiţe de stejar” de la Şcoala Cotu. Momentul cel mai aşteptat al după-amiezii a fost concursul „MISS FLĂMÂNZI”, desfăşurat pe două categorii, „senioarele”, cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani, cu 7 participante, şi „junioarele”, cu vârste între 5 şi 12 ani, cu 13 participante. Evoluţiile tinerelor şi foarte tinerelor candidate la titlul de MISS au fost punctate, timp de aproape două ore, de evoluţia, între probe, a copiilor formaţiei de dans modern „Unic Dance”, care au evoluat pe ritmuri tradiţionale de vals, tangou, samba şi cea-cea, precum şi de spectaculoasa apariţie a grupului de majorete a Grupului Şcolar Flămânzi, „Brandy Dance”.
> Remarcabilă mi s-a părut prima apariţie publică a noului grup pop / dance Lory Brand, format din cunoscutele interprete locale de muzică populară Loredana Cuibar şi Brânduşa Codreanu, două voci excepţionale care, iată, dovedesc că pot evolua cu succes, în paralel, şi în muzica tradiţională românească cât şi în cea de divertisment.
> În sfârşit, în jurul orei 19:30 au fost anunţaţi câştigătorii concursurilor de MISS. La „senioare”, titlul de MISS FLĂMÂNZI 2010 a revenit Simonei Dimidenschi (16 ani, elevă în clasa a X-a la Grupul Şcolar Flămânzi), urmată pe podium de Andreea Puşcaşu (18 ani, elevă în clasa a XII la acelaşi liceu) şi de Larisa Borcoi (20 ani, studentă la Facultatea de Farmacie din Botoşani). Considerată o dansatoare cu perspective, Luminiţa Crauciuc Bujor, elevă în clasa a X-a la Liceul Flămânzi, a primit invitaţia de a se perfecţiona la un curs gratuit de dans cu durata de şase luni, în cadrul clubului „Unic Dance” condus de instructoarea Andreea Trufaşu. La „junioare”, titlul MISS FLĂMÂNZI 2010 i-a revenit simpaticei zvârlugi Isabela Elena Negri, elevă în clasa a II-a la Grupul Şcolar „Nicolae Bălcescu”, care, în pofida celor 8 anişori, a demonstrat o înclinaţie deosebită spre interpretare, dans şi tot ceea ce ţine de lumea spectacolului.
> La aceeaşi categorie au mai fost acordate premii participantelor Adnana Nicol Bălăşanu (clasa a IV-a la Şcoala Frumuşica – premiul special al juriului), Simona Maria Cristea (clasa a V-a – fotogenie), Denisa Daniela Andreesei (clasa a IV-a – talent) şi Alondra Borcoi (clasa a II-a – popularitate, toate eleve la grupul Şcolar „Nicolae Bălcescu”).
> În finalul evoluţie artiştilor locali, pe scenă s-a produs grupul de dans modern „Kami Dance”, alcătuit din eleve de liceu din clasele IX-XI, care, sub îndrumarea profesoarei Camelia Negrii, a obţinut recent locul III la Concusul Interjudeţean „Tărâmul Copilăriei” de la Botoşani. Seara a continuat cu recitalul mai multor cunoscute formaţii pop / dance, apreciate de numeroşii tineri prezenţi la manifestare. (BPF)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Perversul „Ţâubleac tace vinovat
Horoscop
Bancul zilei: Cu ce te alegi când munceşti la stat
Program Tv SOMAX, luni, 16 august
Preşedintele Traian Băsescu a fost huiduit la Constanţa
Românii din Bulgaria sunt supuşi unui continuu proces de asimilare
În zonă se produce un abandon al cetăţenilor români de cître propriul stat
Românii din Covasna, Harghita şi Mureş vorbesc doar cu Dumnezeu în limba română, la biserică
Marius Nicoară (PNL) ii cere preşedintelui sî convoace CSAT
pe tema declaraţiilor autonomiste
Bulgaria acordă cetăţenie celor care au făcut donaţii substanţiale pentru cultură
Să învăţăm de la bulgari
Oraşele Flămânzi şi Soroca, înfrăţite cultural
prin numele scriitorului martir D. Iov
Apele Siretului au mai înghiţit un tânăr
Victime ale caniculei, care nu-i iartă pe imprudenţi
S-au finalizat listele cu disponibilizările din învăţământ
Cum să ne ferim pentru a nu deveni victime ale ţânţarilor
Se apropie a doua sesiune de Bac
Unele cadre didactice nu sunt mulţumite de postul obţinut
Au terorizat în noaptea trecută zona centrală a municipiului Botoşani.
„Mulţumesc Cerului că nu au fost probleme mai mari”
a declarat directoreul Apa Grup, Maricel Georgescu
O botoşăneancă face cinste judeţului în Italia
Liberalul Ţurcanu îşi plăteşte ciobanii cu multă generozitate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă