Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Ultima oră
Mondene
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
328
De la 07 Ianuarie 2003
76513127

„Ziua Statisticianului 2009”

  • 10 July 2009, 23:00
A intrat deja în obişnuinţă ca la începutul lunii iulie a fiecărui an să sărbătorim statistica românească în cadrul “Zilei statisticianului”, consacrată ca atare, atât ca urmare a cadrului legal ce consfinţeşte recunoaşterea la nivel naţional a statisticii, cât şi ca expresie a sentimentului statisticienilor de ataşament şi devoţiune faţă de această nobilă profesie căreia predecesorii noştri şi noi înşine am consimţit să-i dăruim eforturile noastre.
Semnificaţia acestui eveniment este dată de două momente esenţiale: primul, cu reverberaţii în istorie, marcat de semnarea la 12 iulie 1859 de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza a actului de naştere a statisticii oficiale din ţara noastră; cel de al doilea, de dată relative recentă, când Guvernul României, printr-o Hotărâre din iunie 2002, a statuat “Ziua Statisticianului”, care se sărbătoreşte anual, la o dată în jurul celei pe care am menţionat-o mai sus, ca punct de pornire în evoluţia statisticii oficiale din România.
Duminică, 12 iulie 2009, statistica oficială românească aniversează 150 de ani de la momentul înfiinţării sale.
Sunt ani în care, efortul generos al generaţiilor, avându-i ca mentori pe iluştrii părinţi fondatori Dionisie Pop Marţian şi Ion Ionescu de la Brad, a făcut din instituţia noastră unul dintre pilonii statului român modern. Modelul lor reverberează în noi, cei de astăzi, într-un sentiment de legitimă mândrie, dar şi de conştientizare a obligaţiilor pe care această tradiţie seculară le incumbă. Cu atât mai mult cu cât retrospectiva parcursului statisticii oficiale româneşti, de la începuturi şi până în prezent, relevă încorporarea sa organică, încă din primul moment, în ceea ce a însemnat şi înseamnă o statistica performantă, întemeiată pe rigoare şi competenţă, dar şi pe abnegaţie şi devoţiune, într-un cuvânt, o statistică demnă de condiţia unei instituţii publice a unei democraţii europene. Iar răspunderea ne este şi mai mare acum, când prin ştiinţa şi munca noastră se măsoară evoluţia socio-economică a unei Românii, nu doar ca spirit, ci şi instituţional în Europa democraţiei, libertăţii şi progresului.
Trăim o perioadă în care ţara, Europa, lumea în ansamblu trec printr-o criză ale cărei efecte ne afectează pe toţi. Cât de repede, cât de mică sau mare va fi suferinţa până la depăşirea acestor momente dificile, depinde şi de modul în care, prin relevanţa şi promptitudinea datelor statistice vom putea ajuta statul, societatea în ansamblu, la identificarea celor mai sigure măsuri de redresare. Nu e nici uşor, nici simplu, dar ştiu, că suntem în măsură să răspundem la nivelul aşteptărilor acestei misiuni.
Gândirea statistică a devenit o componentă de bază a gândirii umane deoarece prin misiunea şi viziunea sa, reprezintă o deschidere spre cunoaştere şi, în consecinţă permite pe termen scurt, îmbunătăţirea calităţii deciziilor la nivel micro şi macro economic, iar , pe termen lung, asigură participarea, într-un cadru democratic, a membrilor societăţii la deciziile hotărâtoare care definesc destinul colectivităţilor umane.
Pentru îndeplinirea misiunii sale şi exercitarea cu succes fie şi numai a funcţiilor amintite, statistica este chemată să asigure conlucrarea, într-un cadrul de interdisciplinaritate şi cooperare, între toţi actorii participanţi la procesul statistic, preocupată fiind de triada trecut – prezent – viitor, de întărirea relaţiilor interinstituţionale pe plan local, naţional şi internaţional, într-un sistem statistic bine alcătuit, organizat pe baze ştiinţifice şi capabil să confere eficienţă, calitate şi promptitudine statisticii oficiale.
Direcţia Judeţeană de statistică Botoşani va marca acest eveniment prin organizarea în data de 16 iulie 2009 a unei ceremonii festive, cuprinzând alocuţiuni şi mesaje din partea unor importante instituţii şi autorităţi publice locale, prin înmânarea de diplome aniversare unor statisticieni care şi-au dedicat cariera slujirii acestei frumoase profesii, prin organizarea zile porţilor deschide şi prin organizarea unei expoziţii cu lucrări din decursul timpului.
Pentru cei care doresc să cunoască, la ea acasă, activitatea statisticii oficiale, Direcţia Judeţeană de Statistică Botoşani îşi deschide porţile în data de 16 iulie 2009, între orele 1000 – 1400.
>b>Director Coordonator
DOINA ELENA FEDEROVICI

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Avertizari hidro destinate Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta
Din cauza crizei, Titi Aur nu vine la Botoşani
Liviu Câmpanu, un cadavru politic
cel puţin aşa-l vede primarul Flutur
Românul şi judecata istoriei
Vin vremuri grele pentru asistenţii maternali
Măsuri severe la examenul de titularizare
Diferenţă de 6,5 puncte în plus la teza de Bac recorectată
cazul poate fi unic pe ţară
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI SÂMBĂTĂ- 11 iulie
Şeful DADR este supăra că primarii nu fac agricultură
2 milioane de Euro pentru Spitalul de Recuperare
Ministrul Blaga vine joi la Botoşani
Fă o poză!
surprinde în imagini ignoranţa care distruge mediul înconjurîtor!
Îndemnul propagandei lui Vladimir Voronin la crimă : „Gâtuiţi-i pe români!”
Sluga regimului Voronin sau de ce va fi judecat Papuc pentru instigare la omor
“Puternica” armată rusă s-a făcut de râs în războiul din Georgia!
şi-a doborât propriile avioane
De ce s-a temut Putin de Obama?
şi de cine ar trebui să le fie acum frică moldovenilor?
Cristina Aida Pavel- povestea unei creatoare de modă românce din Canada
Vin ploile…după un nou week-end canicular
Cel mult 10 tone „pe cap” de autovehicul pe străzile din Flămânzi
Operaţii de rutină: igienizări, decolmatări…
Jurnalista care a acuzat ONU de bioterorism pe tema gripei porcine, concediată mişeleşte
O nouă boacănă a secretarei Florica
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă