Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Religie
Pamflet
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5233
De la 07 Ianuarie 2003
122577172
{amflet

Botoşani: Hore, sârbe şi băute ale social-democraţilor prin întreg judeţul

  • Ioan Rotundu
  • 21 August 2015, 23:00
Întreg judeţul răsună de cântecul, jocul şi voia bună a social-democraţilor. Acolo unde nu sunt prilejuri pentru a organiza o distracţie pe motiv de Zilele comunei, se pune de-o chermeză tovărăşească care, precum în poveşti, poate ţine şi mai mult de două zile. Căci chermeza durează o zi cu prostimea satului, după care primarul şi invitaţii săi continuă ospăţul şi distracţia în grup restrâns cu invitaţii şi privilegiaţii PSD-ului.
Ce face acum PSD-ul aduce al dracului de tare cu tema romanului Săptămâna nebunilor a lui Eugen Barbu în care se descrie extrem de reuşit căderea puterii Eteriste şi a fanarioţilor care-şi cumpărau huzmet de domnie de la Poartă pentru scaunul domnesc de la Bucureşti. Beizadeaua fanariotă Hrisani Hrisosceiu care-şi topise averea la Viena pentru a cuceri o domniţă rămasă necucerită vrea să demonstreze fanarioţilor din Bucureşti că nu este falit, aşa că pune de o mare şi grandioasă sărbătoare, împingându-i la cheltuieli nesăbuite pe toţi bogaţii vremii. Sărbătoarea va avea un sfârşit tragic.
Cuprinşi de beţia puterii, baronii PSD-ului, precum fanarioţii lui Barbu, o ţin numai în distracţii, presimţind parcă sfârşitul lor tragic aşa cum s-a întâmplat şi cu beizadeaua fanariotă Hrisani Hrisosceiu.
Ultimele distracţii de amploare au avut loc la Darabani şi la Tudora iar cea mai proaspătă, sâmbătă şi duminica aceasta la Vlăsâneşti. Declarat baron local de săteni, primarul Lucian Trufin (foto 1) este cel care decide ce este voie şi ce nu să se facă prin comună. Iar cei care îndrăznesc să-i mai stea în cale sunt tot mai puţini spre deloc.
Simţind slăbiciunea sătenilor, educaţia lor puţină, mentalitatea comunistă bine conservată de generaţia bătrână şi a cărei flacără o ţine aprinsă cu mult stoicism profesorul pensionar Gheorghe Burac, primarul Lucian Trufin speră să se pensioneze din această funcţie, deşi mai are multe mandate de obţinut până la vârsta pensionării.
Revenind la distracţie, intitulată Zilele comunei Vlăsâneşti, primarul n-a fost deloc zgârcit cu banii. Din bugetul local se spune că a alocat suma de 40 mii lei iar de la sponsori e greu de spus cât pentru distracţie şi cât pentru sufleţelul său.
Dealtfel primarului i-a mers bine în ultima perioadă, prost mergându-le doar sătenilor pe care-i ţine înhămaţi în frâiele sale şi-i mână după cum îi este interesul.
Trufin a negociat cu o societate americană să cumpere terenul agricol de la Gheorghe Portariuc, patronul adus în pragul falimentului de ştiinţa managerială a beizadelei sale Ovidiu Portariuc pe care l-a făcut primar de Botoşani să-i fericească şi pe botoşăneni cu ştiinţa sa în domeniul administrării afacerilor.
Se pare că a negociat fructuos în favoarea lui Portariuc de vreme ce acesta l-a răsplătit cu un comision în valoare de 50 mii lei şi i-a finanţat o deplasare în SUA. Dar, revenind la distracţie, printre marile personalităţi ale PSD-ului la categoria invitaţi invitaţi au putut fi văzute cele două găinuşe ale Babei din poveste, nevasta şoferului, adică senatorul Doina Federovici şi deputatul Ciofu Te Tamara (am renunţat la ligament ca să nu mai fiu acuzat de expresii indecente).
Dar au mai putut fi văzuţi şi baronii locali Costel Nazare de la Darabani şi Sorin Gânga de la Văculeşti. Şi cum să nu fie remarcaţi dacă cei doi au jucat de mama focului, ridicând praful în înaltul cerului pentru a-i face în ciudă secetei care le-a pârlit recoltele sătenilor ce s-au înghesuit şi ei la distracţie, uitând că la iarnă vor mânca doar tartine social-democrate, un fel de felii de pâine din chimicale unse cu răbdări prăjite.
A cântat Irina Loghin, bătrâna dând doar din buze, treaba făcând-o maşinăria adusă special în acest scop. Irinuca a luat bănuţii şi a şters-o din zonă ca nu cumva să dea peste ea Cea cu Coasa şi s-o invite la o cântare eternă.
Şi dacă tot am pomenit de socialistul profesor pensionat Gheorghe Burac, acesta a mai pus de-o Monografie a comunei dedicată măreţiei artei de a conduce a primarului Lucian Trufin. Imediat după ce-ai deschis coperta, dai de fotografia primarului care îţi zâmbeşte cu demnitatea sa de baron local. Îi doresc domnului profesor viaţă lungă şi prilejul de a mai scrie o Monografie şi următorului primar dacă cumva sătenilor le trece prin cap ca la anul să-l trimită pe Trufin într-un concediu fără termen de întoarcere.
Mai rezultă din Monografia profesorului Burac că primarul este un mare iubitor al şcolii din Vlăsâneşti. Cum să nu fie din moment ce atunci când a reabilitat-o şi-a reabilitat acasă la el baia şi bucătăria? Dacă la Darabani, Costel Nazare şi-a ridicat o vilă de zile mari, baronul de la Văculeşti şi-a tras drum privat asfaltat până la poartă, tot pe bani publici, ar fi fost o ruşine pentru baronul de Vlăsâneşti să reabiliteze clădirea şcolii şi el să rămână cu ochii în soarele dogoritor. Seceta este la câmp, nu la banii publici. La banii publici a avut grijă tătucul Victor Ponta să le dea de la guvern sume de bani că şi acum au bătăi de cap în a-i cheltui.
Sunt curios cine va fi următorul baron local PSD care va continua seria distracţiilor gen „Săptămâna nebunilor”. Timpul trece, vin îndată alegerile iar baronii PSD vor ajunge să privească cu jind la cei care vor prelua puterea, aşa cum fac acum liberalii care înghit în sec privind la mesele îmbelşugate ale baronilor PSD.
Precum aţi intuit deja, finalul la „Săptămâna nebunilor” pusă la cale de baronii PSD nu va fi similar celui din romanul lui Eugen Barbu. Faliţii nu vor fi baronii ci alegătorii care acum îşi vând din nou viitorul pe un cârnaţ şi o cinzeacă.
18.08.2015

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Amanta şi nevasta în oglindă
Reţeta săptămânii: Grătar mixt
Horoscop săptămânal 17-23 august 2015
România credincioasă
Meteorologii anunta ploi in toata tara pana marti seara
Legaţi la ochii minţii
Ioan Rotundu
Botoşani: Administrator judiciar care a părăduit contul unei societăţi cercetat penal
Creierul operaţiunii pare a fi doctorul Gabriel Oprişanu
Legaţi-l pe nebun!
Ioan Rotundu
Tupeu de miliţian
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog