Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24962
De la 07 Ianuarie 2003
122885029

Șerban Nicolae: E de discutat serios despre suspendare,

  • dacă Iohannis refuză revocarea șefei DNA
  • 30 May 2018, 23:00
Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat, pentru agenția Mediafax, că în cazul în care președintele Klaus Iohannis va refuza să o demită pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA se poate vorbi „serios” despre o suspendare a șefului statului, din cauza încălcării unei decizii a CCR.
Întrebat dacă s-ar impune suspendarea lui Klaus Iohannis, după deciziei de miercuri a Curții Constituționale a României (CCR) prin care șeful statului urmează să emită decretul de revocare a șefei DNA, Șerban Nicolae a spus că se poate vorbi cu seriozitate despre acest subiect.
"E de discutat foarte serios de data aceasta pentru că practic, în mod evident, președintele României refuză obligativitatea unei decizii a Curții Constituționale și refuză supremația Constituției. La acest lucru se referă textul din Constituție care vorbește de încălcări grave ale Legii fundamentale. În caz de încălcări grave ale Constituției, președintele poate fi suspendat și se organizează referendum pentru demitere. În mod evident, dacă președintele României comite un asemenea gest de sfidare a unei decizii a CCR, a pune sub semnul întrebării autoritatea CCR și practic de negare a supremației Constituției și a obligativității normele, înseamnă că domnul Iohannis nu mai e președintele României de facto și nu ne mai rămâne decât să stabilim acest lucru", a afirmat senatorul PSD.
Cu toate acestea social-democratul a precizat că se îndoiește că președintele Klaus Iohannis nu va ține cont de decizia Curții Constituționale.
"Practic o persoană care încalcă cu bună știință Constituția nu poate să fie apărătorul Constituției și cel care veghează la buna funcționare a autorităților publice. E clar că lucrurile acestea trebuie să revină în sarcina unei alte persoane care să îndeplinească funcția de președinte al României. Dar mă îndoiesc. N-aș vrea să merg cu speculațiile atât de departe. Nu cred că domnul Iohannis se va agăța de funcția de președinte chiar în contra Constituției. Nici mie nu mi-a convenit niște decizii ale CCR, dar asta nu înseamnă că mi-aș permite vreodată, din postura de deținător al unei funcții publice, să sfidez CCR, Constituția și deciziile date de Curte", a completat Nicolae.
Acesta a făcut și o speculație juridică, spunând că judecătorii CCR au spus în mod expres că Iohannis trebuie să semneze decret de revocare, pentru a nu putea fi invocat ca precedent în cazuri similare.
“Este cât se poate de radicală (comunicatul de presă al CCR – n.r.). E prima oară când îi spune cu subiect și predicat «ai de făcut asta». Eu aș face o speculație juridică, în sensul că au particularizat-o foarte precis acum pe Kovesi și de aceea punctul 2 spune că președintele trebuie să emită decretul de revocare al procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, tocmai ca să nu poată fi invocat direct ca precedent pentru situații similare. Adică să poată fi analizate și alte situații individual. Curtea nu a spus «domnule, dacă se cere revocarea atunci președintele să emită decretul de revocare al acelui șef din Parchet a cărui revocare se solicită». Nu. A zis foarte clar «dispensa asta se referă nu la chestiuni de principiul, ci strict la speța Kovesi»”, a conchis Șerban Nicolae.
CCR arată, în comunicatul oficial de miercuri privind decizia de existență a conflictului instituțional între președinte și ministrul Justiției, că șeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruța Kovesi.
Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit, cu majoritate de voturi, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul șefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kövesi.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop zilnic 31.05.2018
Brăila, fără transport public de aproape o săptămână
Șoferii și vatmanii sunt în grevă: Condițiile de muncă sunt ca în Uganda
Bancul zilei: Politeţe nudistă
Dăncilă, despre aprobarea Programului de împrumuturi pentru tineri:
Dacă obţinem toate avizele vom ieşi cu el săptămâna aceasta
Iohannis, despre posibilitatea ca Pilonul II de pensii să devină opțional:
E începutul sfârșitului pentru acest sistem
Tudorel Toader, după decizia Curții Constituționale:
Preşedintele nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor procurorilor de rang înalt
Curtea Constituțională: Există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA
Dăncilă anunţă o evaluare a rezultatelor fiecărui minister la un an şi jumătate de guvernare
De ce a primit România mai mulți bani de la UE pentru bugetul 2021-2027
Siegfried Mureșan: Va urma o negociere foarte dură. Guvernul României trebuie să apere aceste creșteri de alocări
Ghizdeanu: CNSP nu are bani pentru a susține Programul "Investește în tine",
dar va primi
Am depus plângere penală împotriva mai multor ofiţeri ai SRI şi procurori
Ponta: Încă trei parlamentari din PSD vor veni la Pro România
Raluca Turcan: CCR a fost deturnată de la apărarea Constituției
și a fost transformată în avocatul intereselor private ale coaliției PSD-ALDE
Fostele judecătoare Viorica Dinu și Antonela Costache, condamnate la închisoare cu executare.
Decizia este definitivă
Cine sunt judecătorii care îl obligă pe Iohannis să o revoce pe șefa DNA și ce partide i-au susținut
Diabolic sau scelerat? Şi una, şi alta!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog