Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Horoscop
Umor
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6600
De la 07 Ianuarie 2003
123658586
}n contrabanda cu ţigări,

Peste apa Prutului se fac demiteri, la noi s-a aşternut tăcerea

  • Ioan Rotundu
  • 19 August 2021, 17:11
Recent, am publicat articolul intitulat „Captură uriaşă de ţigări în Vama Stânca”, postat pe site-ul Jurnalului în11 august 2021 prin care am descris un caz de contrabandă cu ţigări descoperit în Vama Stânca de către vameşul Costel Cliveţ şi nu de către poliţiştii de frontieră care s-au situat pe poziţia privitorilor, probabil înjurând vameşul care le-a luat „pâinea” de la gură”, fiind tot mai multe informaţii cum că transportul de ţigări din autocar era un aranjament între poliţiştii de frontieră din Vama Costeşti, Republica Moldova şi ai noştri din Vama Stânca.
În Republica Moldova, şeful Inspectoratului Naţional al Poliţiei de frontieră, Rosian Vasiloi, a acţionat cu promptitudine şi a iniţiat o anchetă care să stabilească cum a fost posibil să treacă prin Vama Costeşti autocarul plin cu ţigări iar poliţiştii de frontieră să nu descopere actul de contrabandă.
„Poate vă amintiţi un caz recent, când pe teritoriul României, la frontiera cu Sectorul Costeşti, a fost depistat un caz de contrabandă cu mii de ţigării. S-au iniţiat anchete de serviciu, am dispus suspendarea din funcţie a conducerii Sectorului Poliţiei de Frontieră Costeşti până nu este o claritate pe caz şi am numit un nou şef interimar al Sectorului. Am toată încrederea în această persoană, este un tânăr specialist şi devotat serviciului bine făcut, calitativ.” – a scris pe pagina sa de Facebook Rosian Vasiloi, actualul şef al INPF al Republicii Moldova.
La noi, autorităţile care au în răspundere Vama Stânca, respectiv Direcţia Regională Vamală Iaşi şi Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, instituţie condusă de dorohoianul nostru Victor Mariniuc în calitate de comisar şef, tac complice. Nicio anchetă declanşată, niciun interes din partea celor de la DIICOT Botoşani iar de la DNA Suceava dezinteresul pentru corupţia din Vama Stânca, care s-a generalizat, a devenit proverbial.
Este ciudat comportamentul celor din conducerea ITPF Iaşi, în mod special al şefului Victor Mariniuc, şi al liderilor de sindicat ai Sindicatului Naţional al Poliţiei de Frontieră care, de câte ori apare un caz de dimensiuni uriaşe privind contrabanda cu ţigări, nu iau atitudine, nu deschid anchete, nu găsesc vinovăţii.
Scriam în 11 mai a.c. despre cazul de contrabandă cu ţigări descoperit de către procurorii Consiliului Naţional Anticorupţie al Republicii Moldova la Şirăuţi, raionul Briceni, în perimetrul vămii noastre de la Rădăuţi Prut. „În aşteptarea orei când vor da socoteală - Infractorii în uniformă din cadrul ITPF Iaşi au motive să se cutremure” era intitulat acel articol.
Acţiunea, conform Comunicatului procurorilor moldoveni, s-a derulat astfel: „Prin urmare, în ziua de vineri, 7 mai curent, procurorii au efectuat percheziții la domiciliile și birourile unor angajați ai Poliției de Frontieră din zona de nord a țării. Drept rezultat, au fost ridicate înscrisuri, acte și telefoane mobile ce ar fi fost folosite în activități ilegale.
În aceeași zi, în baza bănuielii rezonabile de implicare în infracțiunea investigată, a fost reținut un șef de sector al Poliției de Frontieră din acest segment de hotar.”

Ţigările urmau a fi trecute noaptea peste apa Prutului, valoarea lor fiind de 500 mii lei. Nu se puteau trece fără complicitatea poliţiştilor noştri de frontieră. De atunci au trecut mai bine de 3 luni de zile iar de la ITPF Iaşi nu s-a iniţiat nicio anchetă. Nu s-a iniţiat pentru că adevăraţii protectori ai contrabandei cu ţigări trebuie căutaţi la SARI şi Ministerul de Interne. De aici primeşte Mariniuc ordine să stea cuminte în biroul său şi să nu-şi bage nasul unde nu-i fierbe oala.
„Toleranță zero coruției și stop contrabanda! Eu, personal voi munci cot la cot doar cu oameni onești, integri și buni specialiști!” – a afirmat Rosian Vasiloi, şeful INPF al Republicii Moldova.
Probabil că ai noştri rând de strădania lui Vasiloi de a stopa contrabanda cu ţigări, o strădanie a lui Vasiloi pe care o asimilează cu o luptă cu morile de vânt. Contrabanda cu ţigări are dimensiuni europene iar boss-ul cel mare trebuie căutat în România.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii:Deconspirare matrimonială
Horoscopul săptămânii 16 – 23 august 021
Prea multe necunoscute în cazul contrabandei cu ţigări din Vama Stânca
Ioan Rotundu
Soluţie favorabilă în dosarul vameşului Ungureanu
Există suspiciuni rezonabile de judecată părtinitoare
Cum a eşuat ticălosul Şoptică în noua sa ticăloşie
Ioan Rotundu
Fariseismul bolşevic al lui Ludovic Orban
Ioan Rotundu
Iresponsabilitate marca PSD:
Cosmin Andrei vrea să renunțe la finanțarea de zeci de milioane de euro pentru modernizarea transportului local
Cum suntem jefuiţi de către societatea Nova Apaserv
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog