Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Mondene
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6225
De la 07 Ianuarie 2003
123259017
pnl

Au dat banul, dar n-au primi ciolanul

  • 4 June 2008, 23:00
Este ştiut faptul că votul pe liste de partid poate impune electoratului alegerea unor persoane mai puţin onorabile. Iar modul prin care aceste persoane ajung să fie alese este unul cât se poate de simplu. Dai partidului, pe lista căruia urmează să candidezi, suma de bani cerută, ca preţ pentru a accede la viitoarele privilegii de ales al comunităţii şi primeşti în schimb mandatul râvnit. Această metodă a dat rezultate sigure la toate alegerile din 1990 încoace, mai puţin la alegerile locale recent consumate.
„S-a deşteptat electoratul. N-am crezut că nu-l vom prosti şi de această dată” se lamenta un lider politic, care abia face faţă scandalului din partid, pentru că sunt persoane care au dat bani grei pentru a fi aşezaţi pe listă pe un loc eligibil şi n-au obţinut nimic. Altfel spus, socoteala de la partid, la aceste alegeri, nu s-a mai potrivit cu cea a electoratului.
Să trecem în revistă numele câtorva persoane care au încercat să se strecoare spre ciolanul puterii, achiziţionând un loc eligibil pe lista unor partide, locuri care în final s-au dovedit aducătoare de mari necazuri. Cel mai mare scandal s-a iscat în sânul PRM. Mihai Ştefan a candidat la Primăria Botoşanilor formal, pentru că în realitate el urmărea să scoată cât mai mulţi consilieri municipali cu care să poată negocia în alegerea celor doi viceprimari şi să-şi menţină privilegiile din care se înfruptă deja de patru ani. L-a ras electoratul. N-a ieşit nici măcar consilier. Se zvoneşte că ar fi demisionat din toate funcţiile deţinute în PRM. Dacă făcut un astfel de gest, cred că este singurul gest onest din viaţa sa de politician.
Cei din PNG şi-au pus mari speranţa în Florin Egner şi candidatura sa la Primăria Botoşanilor. Nici prin cap nu le-a trecut că nu vor avea trei, patru consilieri municipali. Egner visa să ajungă în turul doi cu Flutur, pe care să-l bată, beneficiind de voturile lui Sorescu şi Macaleţi. Tot timpul i-a alimentat pe cei din PNG că el apare în sondaje acreditat cu 20% din opţiunile botoşănenilor. L-am atenţionat în câteva rânduri pe Val Guraliuc că a făcut o mare prostie de a accepta locul doi pe lista de consilieri, pentru că PNG-ul nu va obţine nimic pe Botoşani. M-a privit cruciş, dar acum mi-a dat dreptate. Egner a ieşit consilier la limită şi s-a ales cu un ruşinos procent, sub 5%, la primărie. Şi în acest partid s-a declanşat scandalul. Doi sunt cei sub Egner care au sperat să ajungă consilieri municipali şi-au pierdut. Cel mai afectat este Val Guraliuc, care după trei mandate consecutive de consilier municipal, nu-i vine a crede că a rămas pe dinafară.
Însă scandalul cel mai mare mocneşte la PNL. Liberalii sperau la cel puţin zece mandate de consilier municipal, dar n-au obţinut decât patru. Nume sonore ca Paul Onişa sau Romulus Eram, care au contribuit financiar la greu, n-au reuşit să primească mult râvnitul mandat. Nici acum nu s-au dezmetecit bine ce li s-a întâmplat şi cum de s-a putut obţine un rezultat atât de nesemnificativ. Omul de afacere, cum l-au considerat liberalii, Gabriel Cârlan şi-a văzut spulberat visul de a participa la gestionarea treburilor în administraţia botoşăneană. Profesoara Roxana Marandiuc, preşedinta organizaţiei de tineret PNL, cea implicată în scandalul de la Rapsodia, mă refer la bătaia cu tinerii PD-L, a rămas siderată. Munca sa din campanie nu a fost recompensată cu nimic.
Jale mare este şi în curtea Partidului Conservator. Candidatul lor la primărie, Dan Andreescu, scos drept „asul” din mânecă, n-a reuşit nici o brânză. Chiar dacă a lucrat la fostele Uzine Textile „Moldova”, foştii colegi de muncă n-au stricat orzul pe gâscan. Mai ruşinos este că partidul n-a prins măcar un mandat de consilier municipal.
Sunt pe creastă de val şi se bucură că n-au dat degeaba banul la partid 23 de aleşi. Iată-i: PD-L – Cătălin Flutur, Florin Ghiorghiţă, Virgul Alexa, Volinaşi Costin, Daniel Humelnicu, Carmen Bălăucă, Lucel Butnariuc, Aristotel Samoilă, Constantin Bidaşcă, Lidia Bucşinescu, Daniel Luca, Mihai Vieriu şi Victor Ivănescu: PSD – Costică Macaleşi, Florentin Petraru, Simion Drelciuc, Gheorghe Vărzdoagă şi Ana Bărculeţ; PNL – Gheorghe Sorescu, Cristian Ostafie, Pavel Rusu şi Petru Tupiluş; PNG – Florin Egner.
Le recomand perdanţilor să înfiinţeze o asociaţie prin care să ceară partidelor banii înapoi. Sau, pentru că în România se practică, să recupereze banii de la guvern şi din bugetul naţional, pe motiv că electoratul, adică plătitorii de taxe şi impozite, le-au crea grave prejudicii de imagine prin a nu le recunoaşte meritele şi a-i vota. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Inspectorul Lăcătuş şi-a dat pe faţă arama de dictator comunist
el este acuzat că a jignit şi umilit mai multe cadre didactice
A murit din incompetenţa medicilor
ITM a dat iama printre agenţii economici aflaţi în neregulă
Mizează pe cartea românismului pentru a câştiga şi alegerile din 2009
Este un primar fericit, are tot ce-i trebuie!
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (CXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Costel Busuioc şi albumul său de debut
Iredentiştii maghiari ameninţă cu acţiuni tip „Kosovo“ în Ardeal
Miza geostrategică a Marii Negre, subiect de dezbatere la Paris
Autorităţile de la Chişinău doresc sa creeze o naţiune de homo sovieticus
Confirmă declaraţiile antiromâneşti ale lui David Kramer
De ziua Mediului, MMDD te invita sa stingi lumina!
Jugaru încheie sezonul cu arestări şi jafuri
Jandarmeria ne informează
Program Tele'M Botoşani joi, 5 iunie
„Eroi au fost, eroi sunt încă”
Câmpanu îl temperează pe Onişa
Un impresar din Petesburg interesat de actorii botoşăneni
Teatrul Vasilache aşteaptă forţe proaspete
PD-L-ul este sfătuit să lase la o parte bocetul să accepte că mai sunt şi alţii
Se anunţă sancţiuni pentru liberalii mai leneşi
Liberalii asigură că Ţurcanu e numai bun de vicepreşedinte pentru CJ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog