Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Horoscop
Umor
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3678
De la 07 Ianuarie 2003
123391125

Biserica romano-catolică „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul”

  • 24 December 2006, 23:00
Prima menţiune documentară despre existenţa catolicilor în Botoşani s-a găsit într-o veche mitrică a parohiei din Horleşti (astăzi judeţul Iaşi), în care se arată că, la 8 decembrie 1781, a avut loc un botez la „Botuszan”- Trei ani mai târziu, la 14 noiembrie, a avut loc, în acelaşi oraş, un nou botez. În aceeaşi mitrică se găseşte menţiunea că, în anul 1748, s-a înfiinţat parohia catolică din Botoşani, fapt pentru care cele două botezuri au fost radiate din evidenţa bisericii.
Deoarece printre catolicii botoşăneni se găseau mulţi veniţi din Polonia, un preot Ieah, Cajetanus, a încercat, la începutul secolului XIX-lea, să construiască o biserică, dar fără rezultat. Dintr-o scrisoare rămasă de la episcopul Paul Sardi, din Iaşi, datată 7 februarie 1846, reiese că în acel an bisericesc era în construcţie. Din cauza unor opozanţi şi a unor neînţelegeri, episcopul Sardi a venit la Botoşani şi cu această ocazie a făcut o slujbă arhierească urmată de o procesiune. Tradiţia orală susţine că înainte de construirea actualei biserici a existat o alta, probabil de lemn, aşa cum se găseau la multe parohii ortodoxe din oraş. Se afla în vechiul cimitir catolic din apropierea barierei „Suliţa”. Actuala biserică cu hramul„Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” s-a ridicat cu ajutorul bănesc al catolicilor localnici şi din alte localităţi, la care s-a adăugat ajutorul substanţial acordat de Francisc I, împăratul Austriei, la cererea parohului misionar din Botoşani, Johann Damseiffer.
După cum se ştie, la Botoşani exista în secolele XVII – XIX un consulat austriac. Consului Eisenbach a raportat cancelarului Austriei date cu privire la această biserică…
(Ştefan Ciubotaru – Istoria bisericii ortodoxe botoşănene)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancuri despre evrei
Colindă
Tradiţii de Crăciun
Săptămâna satirică
Biserica cu hramul „Sfânta Treime”
Biserica Bădărăi din comuna Santa Mare
Biserica din Horodiştea-Crăiniceni, comuna Păltiniş
Biserica satului Ipoteşti
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur
Ultimele articole de pe blog