Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1502
De la 07 Ianuarie 2003
123269058
pnl

Botoşani: Ce s-ar întâmpla la o reducere cu 70% a preţului alimentelor

  • gluma cu instalaţiile de biogaz
  • 5 June 2013, 23:00
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat că anual, în medie, cam cinci milioane de tone de alimente ajung să fie aruncate la gunoi pentru că li se expiră termenul de garanţie sau de valabilitate.
Ca o soluţie, ea propune înfiinţarea în fiecare judeţ a cel puţin unei instalaţii de biogaz, urmând ca alimentele retrase de la vânzare să fie folosite mai întâi pentru obţinerea biogazului şi apoi compost pentru agricultură.
Sună frumos şi extrem de tentant aceste modalităţi de valorificare a deşeurilor de produse alimentare. În România, şi Ceauşescu a visat să rezolve problema alimentării cu gaz a locuinţelor prin înfiinţarea de instalaţii de produs biogaz.
La Botoşani, sarcina de a realiza o instalaţie de biogaz, primul secretar al PCR de atunci, olteanul Iulian Ploştinaru, a încredinţat-o UJCC Botoşani, a cărei preşedinte era inginera Aneta Feodorov, proaspăt demisă din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Control Muncitoresc al Activităţii Economice şi Sociale din cadrul Comitetului judeţean al PCR, preşedinte fiind inginerul Floareş.
Ca meşter în realizarea instalaţiei a fost ales maistrul Gheorghe Hobjilă iar locaţia pe un teren de pe strada Puşkin, unde UJCC avea depozite de materiale. S-a săpat groapa, s-a umplut cu gunoaiele menite să emane gaz prin descompunere şi s-a raportat la Centrocoop că la Botoşani avem instalaţie de biogaz funcţională.
Preşedinte al Centrocoop era Paul Niculescu – Mizil, şi el căzut în dizgraţiile lui Ceauşescu şi ale celebrului Bobu. Mizil a venit la Botoşani să vadă minunea. Împreună cu primul secretar Ploştinaru, întreaga delegaţie oficială s-a deplasat pe strada Puşkin să vadă minunea.
În ziua cu pricina, dimineaţa, Hobjilă a verificat dacă la gura ţşevii se aprinde flacăra. Cum nu era suficient gaz să ardă, şi ca să nu iasă prost afacerea, a băgat în groapă o butelie de aragaz şi a conectat ţeava de la instalaţie. Ardea o flacără de toată frumuseţea.
Delegaţia s-a aşezat în semicerc în jurul gropii, iar Hobjilă, cu gesturi ceremonioase, a răsucit robinetul şi a aprins flacăra. S-a aplaudat şi primul secretar Ploştinaru a felicita-o pe preşedinta Feodorov faţă de Mizil, ca să crească cota.
După ce delegaţia oficială s-a retras, grijuliu, Mizil i-a şoptit lui Feodorov să pună muncitorul să oprească gazul de la butelia ascunsă în groapă să nu se întâmple vreun accident de muncă prin explozie. Din acea zi nimeni n-a mai pomenit de instalaţii de biogaz şi nici prin ţară nu s-a mai auzit să existe vreo una.
Iată că după atâtea zeci de ani, vine ministrul PSD Rovana Plumb să reia ceea ce lui Ceauşescu nu i-a ieşit: producerea de biogaz prin descompunerea resturilor de alimente. Nu va ieşi nimic, doar se vor cheltui nişte bani în mod inutil şi cineva va scoate şi un comision din toată afacerea.
A mai anunţat ministrul Rovana Plumb că va lua legătura cu conducerile marilor lanţuri de magazine alimentare şi le va cere ca la produsele alimentare care se apropie expirarea termenului de garanţie să li se reducă preţul cu b70% pentru a putea fi vândute repede şi astfel să se evite adunarea munţilor de gunoaie alimentare.
Nu cred că aceste lanţuri de magazine vor accepta o astfel de soluţie pentru că românii noştri vor aştepta ca alimentelor din rafuri să li se apropie limita de garanţie şi, atunci, să le cumpere cu doar 30% din preţ. Asta ar duce la o scădere alarmantă a vânzărilor la preţul normal, ceea ce nu va fi acceptat de conducerea marilor reţele de magazine alimentare.
Constatăm că miniştrii Guvernului Ponta caută în disperare măsuri care să conducă la ieftinirea vieţii, pentru că în momentul de faţă costul de viaţă este extrem de ridicat şi sărăcia s-a adâncit.
Numai că nu reducerile forţate de preţ şi producerea de biogaz nu va conduce la scăderea costului vieţii. Investiţiile aducătoare de locuri de muncă şi reducerea evaziunii fiscale prin producţia şi comerţul cu produse alimentare la negru, echilibrarea raportului dintre salariaţii la stat şi cei din mediul privat sunt doar câteva soluţii viabile şi în măsură să îmbunătăţească nivelul de viaţă.
Numai că astfel de măsuri nu vor fi luate niciodată de Guvernul Ponta, care după un an de zile de guvernare nici acum nu are un program de dezvoltare economică dat publicităţii ca să ştim la ce să ne aşteptăm.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Dragoste… oarbă
Lecţia Becali
Ioan Rotundu
Salariul mediu net din aprilie
cCele mai mari salarii au fost in bănci iar cele mai mici în turism
Alimentele si băuturile nealcoolice au deţinut, anul trecut, 41,9% din consumul gospodăriilor
pentru educaţie, cheltuielile au reprezentat 0,6%
Producătorii de energie eoliană se gândesc să acţioneze în judecată statul român
Fost premier sloven condamnat la închisoare cu executare
Ponta recunoaşte că are de învăţat de la Polonia
COMUNICAT DE PRESĂ – primnarul Ovidiu Portariuc
Uvertura Mall anunţă inaugurarea clubului de bowling
Lucrarea mult aşteptată a ieşit de sub tipar
lansarea volumului, vineri, ora v12.00, la Biblioteca judeţeană
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog