Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5074
De la 07 Ianuarie 2003
123286249
pnl

Comuna Tudora pe cale de a se elibera din robia PSD

  • Ioan Rotundu
  • 24 February 2020, 20:28
Un sondaj efectuat, la solicitarea PNL, în unităţile administrative din judeţ de către o firmă specializată a evidenţiat faptul că în comuna Tudora majoritatea cetăţenilor cu drept de vot l-ar prefera primar pe Constantin Cocoreanu, acesta fiind acreditat cu 47,44% din totalul celor care s-ar prezenta la vot.
Cocoreanu este urmat în sondaj de candidatul PSD-ului, Gheorghe Penciuc, acreditat cu un procent de 38,89%.
Comuna Tudora face parte din grupul de comune şi oraşe care după 1990 a avut parte numai de primari socialişti. La Tudora, doar în intervalul 1996 – 2000 comuna a fost condusă de un primar liberal în persoana lui Pârvu. Din anul 2000 PSD-ul şi-a impus voinţa politică profitând de populaţia îmbătrânită şi nostalgică vremurilor comuniste când nu aveau nimic dar li se părea că avea de toate.
Trezindu-se cu pământul pe cap, tudoreanul s-a aflat în situaţia de a-l munci sau a suferi, restrângându-şi privilegiile vieţii cotidiene. Bucuroşi că au apărut în zonă cumpărători, l-au vândut pe sume nesemnificative, numai să scale de grija de a-l lucra. Folosind abil situaţia de derută a sătenilor, cei din PSD le-au oferit din belşug promisiunile care se potriveau de minune cu aşteptările lor. Aşa s-a reuşit ca la cârma comunei să fie numai primari socialişti, ultimul, Mihai Petria, reuşind să-i câştige statutul de baron local.
Ales primar în urma alegerilor din iunie 2012, după trei mandate ale socialistului Aurel Lesuc care n-a reuşit în 12 ani de primar să rezolve principalele probleme ale comunei, Petria a promis tudorenilor că dacă-l vor alege va fi salvatorul lor. Norocul i-a surâs chiar cu câteva zile înaintea alegerilor, când la începutul lunii iunie o rupere de nori a umflat râul Turbata care a generat inundaţii, aducând mari necazuri unor gospodari cu casele în zonă. Petria le-a promis regularizarea cursului râului pentru a nu se mai repeta astfel de nenorociri.
Ales primar, văzându-se cu sacii în căruţă, Petria şi-a dar arama pe faţă, conducând comuna în avantajul său şi al apropiaţilor săi, creând noi nemulţumiri. Norocul tudorenilor a venit de la Agenţia Naţională de Integritate care a constatat că Mihai Petria a fost ales primar în condiţii de incompatibilitate şi conflict de interese. Condamnarea primită şi rămasă definitivă în anul 2015 l-a ejectat din fruntea de primar. Nu şi din primărie unde influenţa sa a rămas la acelaşi nivel pe când era primar.
Doi factori majori par să fi influenţat reorientarea sătenilor către liberalul Constantin Cocoreanu. Primul factor, poate şi cel mai puternic, modul în care primarii PSD Lesuc şi Petria i-a dezamăgit prin a nu-şi onora promisiunile făcute lor în campaniile electorale. Al doilea factor este schimbarea raportului dintre vârstnicii satului, nostalgici ai comunismului, şi generaţiile postdecembriste care au devenit mult mai conştiente de nevoia de a merge la vot şi a produce schimbarea.
Cei plecaţi la muncă în străinătate au început să ridice case arătoase, punând în umbră căsuţele micuţe, gârbovite, cu acoperişul ruginit sau spart ale socialiştilor, dându-le de gândit acestora şi să-i facă să-şi schimbe părerile faţă de capitalismul occidental prezentat lor de socialişti ca principalul vinovat pentru că o duc greu şi trăiesc de la un an la altul tot mai rău.
Constantin Cocoreanu este funcţionar în primărie de mulţi ani şi cunoaşte foarte bine nevoile comunei şi modul în care pot fi ele rezolvate. Deşi mereu şicanat de primarii socialişti, Cocoreanu s-a implicat permanent în viaţa comunităţii., i-a ajutat pe săteni când a avut posibilitatea, i-a îndrumat cu un sfat bun, i-a apărat de abuzurile conducătorilor locali. Toate aceste implicări ale sale i-au făcut viaţa grea în primărie iar soţia sa, învăţătoare, a fost mereu umilită de directorul şcolii, socialista Cornelia Vatavu.
Socialistul Gheorghe Penciuc, aflat pe locul doi în sondaj, este casier la Cooperativa de credit „Răscoala” Botoşani, agenţia Tudora. Se bucură de o anumită popularitate prin activitatea sa de a acorda credite şi a încasa ratele. Dar, dincolo de logoreea prin care preamăreşte faptele guvernărilor PSD, nu are fapte personale care să-l recomande pentru funcţia de primar. N-a demonstrat că dincolo de logoree poate trece şi la fapte.
La Tudora, în alegerile locale din iunie acest an se vor confrunta două categorii sociale, generaţia postdecembristă care s-a deşteptat şi care vor un primar liberal în persoana lui Constantin Cocoreanu şi generaţia lui Ceauşescu, nostalgică după vremurile când aveau bani pentru că nu aveau unde să-i cheltui, când puteau fura din lanurile CAP-ului făcând parte şi miliţianului, când dacă cineva muncea şi prospera în gospodărie era reclamat de vecini şi zdravăn scuturat de „ilicit”, PCR-ul neavând nevoie de bogaţi, ci de cetăţeni care se mulţumeau că au cu ce trăi de azi pe mâine, obişnuiţi cu modestia pe care televiziunea de partid o prezenta ca pe un trai îmbelşugat şi lipsit de4 griji.
Dar nu numai la Tudora se face simţit fenomenul de schimbare prin care postdecembriştii îşi cer dreptul de a-şi hotărî singuri viitorul, cel făcut până acum de nostalgicii comunismului fiind un fiasco.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul săptămânii: Concurenţă neloială între soţi
Centrul de comandă al USR şi penalul Gorgan
Ioan Rotundu
Horoscopul săptămânii 24.02 – 1.03.2020
Presa`n gura lu` Rotundu: Emisiunea din 21.03.2020
Catrenul săptămânii
Ioan mamaische
Mileanca – Şezătoare de partid organizată pe bani publici
Ioan Rotundu
Lumea lu Rotundu Manastirea Petru Voda Schitul Poiana
Calarasi - Sezatoarea din mosi stramosi
Declarația unică se depune până la data de 25 mai 2020
Cine scoate corupţia cuibărită în sediul Anticorupţiei din Suceava?
Ioan Rotundu
11 ani de luptă împotriva mirosului emanat de vacile viceprimarului Trufin
Ioan Rotundu
“Le transmit celor din România că sunt prea alarmaţi”
Presa`n gura lu` Rotundu; Emisiunea din 28.02.2020
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog