Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
26551
De la 07 Ianuarie 2003
123247619
pnl

Consumul lactatelor cu un continut redus de grasime si riscul dezvoltarii bolii Parkinson

  • 14 June 2017, 23:00
Minim 3 portii de lactate degresate consumate zilnic ar putea creste riscul declansarii bolii degenerative ce afecteaza capacitatea unei persoane de a isi constrola miscarea miscarile, arata un studiu efectuat de cercetatorii americani publicat in “Neurology”, scrie webmd.com.
Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele medicale a aproximativ 130 de mii de barbati si femei si le-au urmarit obiceiurile alimentare o data la patru ani, in special in randul acelora care au dezvoltat boala Parkinson.
In cei 25 de ani de studiu circa 1.000 de persoane au dezvoltat aceasta boala progresiva neurodegenrativa care afecteaza coordonarea si abilitatile de miscare, conform raportului intocmit de cercetatori.
Cei care au consumat cel putin trei portii de lactate ce aveau un continut redus de grasimi in fiecare zi au avut un risc cu 34% mai mare de a suferi de aceasta tulburare, prin comparatie cu cei care obisnuiau sa consume numai o portie de lactate degresate zilnic.
Atunci cand au analizat in special consumul de lapte degresat, cercetatorii au descoperit ca si acest obicei alimentar creste riscul declansarii bolii Parkinson cu 39%.
Aceasta asociere nu a fost prezenta in randul persoanelor ce obisnuiau sa consume produse lactate integrale, nedegresate.
“Este important de remarca faptul ca riscul declansarii bolii Parkinson este in continuare scazut, chiar si in randul persoanelor participante la studiu ce obisuiau sa consume cantitati mari de lactate degresate,” constata Katherine Hughes, cercetatoare in cadrul Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston.
Din cele 5.830 de persoane care consumau cel putin 3 portii de lactate degresate pe zi doar 1% dintre acestia au dezvoltat Parkinson in perioada de verificare a studiului.
Prin contrast, din cele 77 de mii de persoane care au mancat mai putin de o portie de lactate degresate pe zi numai 0,6% au primit acest diagnostic.
Desi aceasta asociere este prezenta, cercetatorii nu au gasit dovezi concludente pentru a sustine prezenta unei relatii de tip cauza-efect.
“Acesta este un studiu observational si, asa cum se intampla in astfel de cazuri, rezultatele nu pot fi concludente. Prin urmare, riscul dezvoltarii bolii ar putea fi datorat si altor factori asociati consumului de lactate. Pentru a excude aceasta posibilitate cercetatorii au luat in considerare si consumul de cafea, asociat unui risc mai mic de dezvoltare a bolii Parkinson,” adauga Katherine Hughes.
O posibila explicatie a aceste asocieri ar putea fi faptul ca proteinele din lapte reduc nivelul de uree serice din sange. Unele cercetari au aratat ca nivlul ridicat de uree (dar nu suficient de mare pentru a declansa guta) a fost asociat unui risc scazut de declansare a bolii Parkinson.
De asemenea, contaminantii din lactatele degresate, precum pesticidele, ar putea juca un rol important in prezenta aceastei asocieri, adauga Katherine Hughes.
“Nu recomand schimbarea dietei in mod drastic in urma descoperirii acestor asocieri. Consumul de lactate degresate aduce o crestere modesca a riscului declansarii acestei boli, iar prezenta lactatelor in alimentatie este importanta atat pentru sanatatea oaselor, cat si pentru reducerea riscului declansarii bolilor cardiace, a diabetului zaharat de tip II, precum si pentru scaderea tensiunii arteriale,” adauga James Beck, directorul Fundatiei Americane Parkinson.
Autor: G.T.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Sindicalistii din educatie si asociatiile de parinti vor o intalnire cu presedintele Romaniei
pentru a discuta despre formarea cadrelor didactice, siguranta in scoala si salariile profesorilor
Cartel Alfa solicita presedintelui Romaniei sa nu promulge Legea salarizarii sa o returneze la Parlament
Grindeanu are programata azi o intalnire cu un partener strategic pe securitatea nationala:
ministrul britanic al Apararii
Catalin Drula, deputat USR si presedintele Comisiei IT: ANCOM, o institutie de profesionisti, este distrusa in acest moment
L-am convocat pe Adrian Dita, presedintele ANCOM pentru a fi audiat pe aceasta tema
DNA cere pedeapsa maxima - 10 ani de inchisoare cu executare - pentru fostul primar Neculai Ontanu,
judecat pentru luare de mita
Horoscopul zilei de 15..66.2017
Bancul zilei: Între medici
Viclenia şi fariseismul stareţului Ioan Harpa (3)
- convorbire înregistrată în biserica Mănăstirii Popăuţi
Tariceanu: ALDE a retras sprijinul politic pentru guvernul Grindeanu
Cum lauda Liviu Dragnea guvernarea Grindeanu, pana de curand,
si cum isi asuma intreaga raspunderea pentru echipa guvernamentala
Neputinţele Lilianei Mincă şi Mirel Rogalschi în faţa Telekomului
Ioan Rotundu
Grindeanu i-ar fi cerut lui Dragnea sa demisioneze de la sefia PSD
PSD a votat excluderea din partid a oricarui membru de partid care accepta sa intre intr-un viitor guvern Grindeanu
Cele patru oferte facute de Dragnea lui Grindeanu ca sa demisioneze:
Doi penalişti duc România spre dezastru lăudând-o
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog