Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11665
De la 07 Ianuarie 2003
123264457
pnl
Duminică, la Editura „Agata”

Un eveniment editorial deosebit, care a stârnit şi dispute

  • Ioan Rotundu
  • 12 June 2022, 20:32
Duminică 12 iunie a.c., la sediul Editurii „Agata” din Botoşani s-a consumat un eveniment editorial deosebit. Profesoara Silvia Lazarovici, care în această zi a împlinit şi o frumoasă vârstă, a lansat o nouă ediţie a lucrării sale intitulată „Scriitori şi publicişti botoşăneniDicţionar bibliografic”
. Organizat de către Ion Istrate, directorul editurii, la eveniment au luat parte persdonalităţi cunoscute ale culturii botoşănene, scriitori şi poeţi (foto 1) care au o bogată experienţă în creaţiile literare.
Această lucrare s-a născut în urmă cu 22 de ani, când profesoara Silvia Lazarovici ( oto 2) a editat „Dicţionarul scriitorilor botoşăneni”, lucrare apărută la Editura Geea Botoşani în anul 20000, cuprinzând 229 de pagini.
Cu timpul, s-a constatat că această lucrare, care devenise un instrument de lucru pentru profesorii de limbă română şi a celor interesaţi de biografia unor scriitori botoşăneni sau de opera acestora, se cerea actualizată şi completată la zi.
În colaborare cu Biblioteca Naţională a României, Lazarovici adună noi informaţii despre numele şi operele unor scriitori botoşăneni, adăugându-i de această dată şi pe publicişti. În anul 2013, la Editura Agata Botoşani, apare prima ediţie a ceea ce profesoara a numit „Scriitori şi publicişti botoşăneni”. De atunci au mai apărut ediţii actualizate în anii 2015, 2017, 2018 şi ediţia de astăzi, 12 iunie 2022. De remarcat că aceste ediţii îmbunătăţite substanţial au sporit în numărul de pagini, cea de acum cuprinzând 580 de pagini.
Deschis cu urarea „La mulţi ani!”, adresată profesoarei, evenimentul a fost coordonat de către directorul editurii Ion Istrate care, în semn de preţuire, i-a înmânat profesoarei o diplomă de excelenţă. Au mai luat cuvântul poeta Dorina Rodu, cea care editează Revista literară „AC”, adică Arena Cărţii, profesoara Cornelia Vizitiu, profesoara Maria Bucătaru, istoricul Gheorghe Median, scriitorul Mircea Iordache, Ovidiu Chelaru – preşedintele Societăţii Scriitorilor Botoşăneni etc.
Directorul Ion Istrate a ridicat problema că sunt voci care critică faptul că lucrarea profesoarei este intitulată Dicţionar bibliografic şi un Istoria literaturi botoşănene. Ca o opinie personală, lucrarea e4ste corect intitulată şi exprimă prin conţinut definiţia unui dicţionar. O Istorie a literaturii necesită o altă abordare, un alt concept şi trebuie să înceapă cu primele scrieri literare ale botoşănenilor. De asemenea, o astfel de lucrare nu trebuie să-i cuprindă pe toţi scriitorii şi publiciştii, precum dicţionarul, ci numai pe cei valoroşi, operele lor fiind încadrate în curente literare sau epoci sociale.
Preşedintele Ovidiu Chelaru a criticat faptul că în dicţionar apar şi nume de scriitori şi poeţi a căror operă nu are valoare. O critică, în opinia mea nejustificată, pentru că lucrarea, fiind un dicţionar, nu are la bază principiul valoric al creaţiei, ci inventarierea tuturor celor care au publicat opere şi creaţii literare.
Corectă remarca profesoarei Maria Bucătaru care a afirmat că „Cultura nu trebuie să dezbine, ci să unească!”. În finalul întruniri a fost şi un moment liric susţinut la chitară de către tânăra poetă Marilena Demetrescu şi rapsodul Vasile Tănase (foto 3) , dorohoianul care a făcut parte din Cenaclul lui Adrian Păunescu. Acţiunea s-a cântat profesoarei „Mulţi ani trăiască” şi i s-au adresat felicitări.
Accentuez pe faptul că lucrarea profesoarei Silvia Lazarovici este una de tip monumental şi va dăinui zeci, poate sute de ani, de acum înainte, fiind de perpetuă necesitate în orice documentare pe teme literare privind istora culturii botoşănene şi înfăptuitorii ei.
Miercuri, 15 iunie a.c., profesoara Lazarovici şi directorul Istrate sunt invitaţii mei în emisiunea „Dosarul zilei” care se va difuza pe Tele’M Botoşani începând cu ora 18.30.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 13 – 19.06.2022
Bancul săptămânii: Cum deosebeşti un comisar şef de un bou
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Cultura botoşăneană, încotro?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog