Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5952
De la 07 Ianuarie 2003
123365524
pnl
Editorial

Destrăbălarea de prin primării

  • Ioan Rotundu
  • 14 November 2006, 23:00
Ori de câte ori am intrat în vreo comună, nevoia mi-a purtat paşii şi prin instituţia primăriei. În perioada comunistă, de exemplu, dacă erai îmbrăcat mai curăţel, cu cravată şi pantalonii la dungă, existau toate şansele să fii confundat cu vreun ştab de la partid, în cel mai rău caz de la judeţ. Funcţionarii deveneau amabili şi linguşitori. Unii, mai creduli şi neinformaţi, chiar încercau să te tragă în vreun colţ şi să-l toarne pe vreun secretar de partid rebel, pe vreun profesor cu verticalitate sau pe oricine avea el pică. Dacă erai neinspirat şi-i spuneai că nu eşti ce credea el, trecea de la linguşeală şi şoşoteli la obrăznicie. Pe astfel de funcţionari îi linişteam repede, lăsând să se înţeleagă că sunt deasupra vreunui trepăduş de activist PCR trimis la ţară s㠄stimuleze” creşterea recoltelor agricole. Mai ales că obişnuiam, înainte de a ajunge la primărie, să-l caut la telefon pe primar şi să-mi anunţ vizita, chiar dacă sunam din biroul cooperativei comunale, de exemplu. Era o strategie care m-a scutit de multe neplăceri şi care m-a ajutat să rezolv operativ anumite probleme de serviciu.
E drept că în acea perioada prin primării era o disciplină de fier, programul era respectat cu sfinţenie şi chiar se lucra până seara târziu în timpul campaniilor agricole. Cică să poată fi servit cu promptitudine cetăţeanul agricultor, aflat ziua la munca câmpului. După 1990 a fost o perioadă de timp, cam până prin 1996, când disciplina din primării era respectată, primarii stăteau la program, ştiind că pot fi căutaţi oricând de prefectul Baltă, cum traduceau ei în democraţie funcţia deţinută de foştii prim-secretari PCR. Odată cu venirea la guvernare a CDR-ului, disputele interne din sânul acesteia au dus la scăderea autorităţii Guvernului faţă de funcţionarii publici din administraţie. Să ne amintim că prefectul de Botoşani a anilor 1996 – 2000 a fost Alexandru Simionovici (Ducu), amator de chiolhanuri şi vânători, ahtiat după femei şi distracţii cu multă destrăbălare. Subprefect i-a fost o perioadă Lucian Feodorov, interesat de controlul puterii şi a afacerilor profitabile. Nu s-a putut manifesta plenar, pentru că prefectul Ducu l-a simţit încotro bate şi i-a luat pârghiile de acţiune. N-avea acces la corespondenţă şi faxurile guvernamentale, la corespondenţa secretă şi la mai toate documentele oficiale. Practic, Feodorov n-avea acces la informaţiile utile decât numai dacă considera Ducu să-i permită.
Lupta dintre prefect şi subprefect le-a subminat autoritatea în teritoriu. Primarii au descoperit că n-au a sta sluj în faţa prefectului sau a preşedintelui CJ şi nici a le da raportul despre activitatea lor. Văzând dezinteresul primarului faţă de treburile instituţiei, practic ale comunităţii, funcţionarii din primării le-au urmat repede exemplul. Au devenit şi ei preocupaţi de treburile familiale, s-au transformat în raportul cu cetăţenii, abordând atitudini arogante, scorţoase, căutând profite de orice. În momentul de faţă, prin unele primării bate vântul încă de la primele ore ale dimineţii. Funcţionarii vin, beau cafeluţa şi se duc să-şi vadă de treburile familiare. Primarii nu pot acţiona în vreun fel pentru că şi ei sunt în păcat. Nu cunosc mersul treburilor prin primărie, deci sunt la cheremul funcţionarilor mai vechi.
Aşa că, dacă vrei să dialoghezi cu primarul, îl cauţi la separeul patronului de bar, dacă nu cumva doarme mort de beat încuiat în birou. Să ne amintim de Dăscăleanu, primarul cu doar trei clase a Vornicenilor, care venit beat la primărie, două femei, care văruiau în biroul său, l-au dezbrăcat de pantaloni şi izmene, după care l-au uns cu unsoare de căruţă. Au chemat, apoi, cetăţenii de pe stradă să-şi vadă primarul. În momentul de faţă, destrăbălarea de prin primării pare să fi scăpat de sub control. La primăria Mihălăşeni, prefectul i-a găsit beţi pe toţi, neavând cu cine se înţelege. Cel de la Vlăsâneşti, Oniciuc, aproape analfabet, rar îi de găsit la serviciu. Stă mai mult prin fel de fel de cotloane, unde pune la cale afaceri necurate. Este cercetat de către Curtea de Conturi, de Poliţie, de Parchet că nici el nu mai ţine minte în câte afaceri de-amboulea s-a implicat. La Mileanca, primarul Maftei are de crescut zeci de vaci, când să mai dea şi pe la primărie. În schimb, este primarul din judeţ cu cele mai multe mandate.
Şirul exemplelor poate continua. Prefectul, preşedintele CJ-ului nu le poate face nimic, pentru că primarii nu le sunt subordonaţi. Cetăţenii din comună sunt atât de marcaţi de indiferenţă, că-i vor vota, pe o parte dintre ei, şi la viitoarele alegeri. Aşadar, în momentul de faţă destrăbălarea de prin primării n-are leac şi nici nu cred că se va găsi până la 1 ianuarie 2007, când vom fi în Uniunea Europeană. UE ne va primi. Au învăţat de la noi c㠄se poate şi aşa”.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Posturi pentru asistenţii medicali comunitari
Părinţii vând pe alcool alimentele primite pentru copii
Campanie HIV/SIDA
Autoturism furat de doi minori
Copil accidentat pe trecerea de pietoni
Posturi de inspector şcolar rămase vacante
Peste învăţământul botoşănean plouă cu fonduri
Începe construcţia locuinţelor ANL Bucovina II
Botoşănenii vor înfrăţire cu o provincie din Lecce
Peremiştii vor epurarea vicelui Ghiorghiţă
Ultimele retuşuri în cartierul ANL Cişmea
Ajutoarele la încălzire vot fi cu o mie mai multe faţă de 2005
Flutur vrea să învingă vechea maladie a românilor
Tinerii liberali luptă pentru combaterea birocraţiei
Tinerii căsătoriţi vor fi premiaţi de municipalitate
Mihai Ştefan a pus gând rău şoferilor ce încurcă circulaţia
Tort de morcovi
Bărbatul de bărbat
Horoscop
Dacă-ţi place, comandă acum!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog