Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5342
De la 07 Ianuarie 2003
123272898
pnl
Editorial

În loc de salarii majorate, profesorii vor fi amendaţi

  • Ioan Rotundu
  • 20 November 2013, 23:00
Ministerul Muncii, condus de bătrâna cea ramolită Mariana Câmpanu, a decis ca profesorii care umilesc elevii să fie amendaţi cu sume cuprinse între 1000 şi 2500 de lei. Iată cum a rezolvat Guvernul Ponta mult promisa majorare de salarii pentru profesori!
Dacă un profesor va pune la colţul clasei un elev, îl va da afară de la ore sau îi va scăpa o scatoalcă, la prima sa astfel de abatere va fi doar sancţionat în scris. Dacă abaterea se repetă cu acelaşi elev, profesorul va fi amendat cu sumele arătate.
Aşadar, orice elev poate fi umilit de profesor o singură dată, fără ca profesorului să i se întâmple mare lucru, după care, dacă profesorul va repeta umilinţa urmând să-şi piardă salariul pe o lună de zile. Asta în caz fericit, pentru că-l poate pierde şi pe 2,5 luni. Avem aici dovada unei gândiri net superioare celei din perioada când ministrul Învăţământului era Suzana Gâdea. Pentru că şi Guvernul Ponta, ca şi cele din vremurile lui Ceauşescu, vede în profesor doar o fiinţă care nu pot fi educată decât numai prin sancţiuni.
În perioada lui Ceauşescu, dacă era pocnit un copil de mahăr în structurile care apărau cauza partidului şi reclamai la tovarăşul secretar al PCR pe comună, profesorul era sancţionat disciplinar şi pierdea gratificaţia anuală. Iar dacă era în situaţia de a-şi mai lua un grad didactic, era amânat până va dovedi că s-a îndreptat.
Iată că nepoţii comunismului au inventat amenda. Motiv pentru elevul umilit să ţipe la profesor şi să-i spună verde în faţă: Dai în mine, dai în leafa ta de mâine!
Problema cu aplicarea de amenzi este oarecum ciudată şi sună mai mult a pârghie de umilire a profesorilor de către partidul aflat vremelnic la putere. Profesorul n-are voie să umilească elevul care-şi bate joc de el sau de ora sa dar elevul poate face ce-i trece prin cap fără teama că va fi sancţionat. Dimpotrivă, dacă va fi unul isteţ, se va duce el primul cu jalba-n proţap postând în victimă.
De vreme ce sunt regulamente şcolare pentru elevi şi pentru cadrele didactice, oare na-r fi fost mai corect să fie aplicate aceste regulamente ad literam şi elevilor şi profesorilor, fără a se recurge la amenzi? A da directorului de şcoală, inspectorilor şcolari posibilitatea de a pedepsi pe un profesor cu amendă, deja s-a deschis calea spre abuzuri şi răfuieli personale. Orice director de şcoală îl va amenda pe profesorul care i-ar pune în pericol funcţia de şef şi orice inspector, pentru a se pune bine cu şeful numit politic, va acţiona cu zel în a-i amenda pe profesorii care au alt crez politic decât al inspectorului şcolar general
Sunt împotriva umilirii elevului de către profesor prin fel de fel de pedepse cu suferinţă fizică dar nici să se ajungă la aplicarea de amenzi aşa mari profesorilor nu pot fi de acord. Profesorii sunt deja umiliţi de stat prin nivelul scăzut de salarizare, prin lefurile care nu le ajung nici să-şi plătească utilităţile lunare şi mâncarea. Sunt umiliţi de stat pentru că nu li se decontează cheltuielile de transport iart acea sumă simbolică acordată anual pentru a-şi cumpăra o carte le-a fost tăiată definitiv. Minţiţi în privinţa salariilor, a decontărilor cheltuielilor de transport, lipsiţi de materialul didactic necesar predării lecţiilor, obligaţi să devină slujitorii unui partid sau altuia iată că supliciile profesorilor au fost completate şi cu aplicarea de amenzi.
N-am auzit ca Ministerul Muncii, Guvernul să fi comandat vreun studiu prin care să se stabilească din ce cauză profesorii umilesc elevii şi din ce cauze elevii umilesc profesorii. Firesc ar fi fost să se facă o astfel de cercetare şi să se stabilească reguli de comportament pentru ambele părţi implicate.
Măsura amenzii nu va rezolva starea de conflict dintre elevi şi rpofesori. Cum nici hăituirea elevilor prin baruri n-a îmbunătăţit prezenţa la ore. Zilele trecute IŞJ Botoşani a recunoscut că de la începutul anului şcolar, la nivelul elevilor de gimnaziu şi liceu s-au înregistrat peste 100 mii de absenţe. Enorm de multe în numai două luni de şcoală. Iar nivelul absenţelor este în creştere şi nu în scădere. Însă nici pentru absenteismul şcolar nu s-a făcut vreo cercetare pentru a se stabili ce anume îi determină pe elevi să nu mai meargă la şcoală.
Când vom cunoaşte cu obiectivitate şi realism cauzele pentru care profesorii umilesc elevii, elevii îi umilesc pe profesori şi absentează de la ore, abia atunci vom şti şi ce măsuri trebuie luate pentru a se îmbunătăţi situaţia. Numai că nici un guvern nu vrea un astfel de studiu pentru că, în mare, se cunosc cauzele. Iar aceste cauze depind de nivelul de trai, de perspectivele în viaţă, de siguranţa unui loc de muncă şi a unui venit care să-ţi permită să trăieşti în demnitate şi nu în umilinţă. În schimb, la umilinţe guvernul răspunde cu umilinţa amendării şi nu a respectării regulamentelor şcolare. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Malpraxis
Gastronomie: Morcovi muraţi şi conopidă
Marea Britanie: Împrumuturile pentru studenţii români şi bulgari au fost îngheţate
Noi surprize la librăria Alexandria din Uvertura Mall
Târg de nunţi la Uvertura Mall, 21 – 24 noiembrie
Drumul spre Vilnius, presărat cu deziluzii, bucurii, adversităţi şi lacrimi
UE a avertizat Ucraina cu privire la semnarea acordului de asociere
Prognoza meteo pentru joi si vineri
Guvernul deschide robinetul cu numirile politice în AGA de la companiile de stat
DNA a ridicat documente de la sediul CJ Prahova
Peste 80% dintre elevii din Bucureşti cu vârste intre 14 si 16 ani au consumat alcool, iar 8,9% au consumat canabis
Cei care vor avea dreptul de la 1 ianuarie să cumpere terenuri sunt cetăţenii UE
cetăţenii arabi şi chinezi nu sunt membri UE
Crin Antonescu are probleme de comunicare cu Ponta
Ponta nu m-a sunat ieri, nu am discutat despre comisia de ancheta privind "cazul Călăraşi
Judecătoarea Veronica Cirstoiu a fost trimisa în judecată în stare de arest preventiv
Achitaţi în dosarul "Mita la PSD"
Ioan Rotundu, subiect de editorial în revista Luceafărul.net
Botoşani: Împăratul Ţurcanu va da lecţii de istorie primarului Portariuc
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog