Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21067
De la 07 Ianuarie 2003
123242135
pnl
Editorial

O reformă politică lipsită de suport popular

  • Ioan Rotundu
  • 6 November 2016, 23:00
Ieri, în Bucureşti, s-au adunat liberali din toată ţara pentru a pune de un miting electoral aşa cum au învăţat ei din vremurile lui Ceauşescu. Vreo 20 de mii de participanţi, cu lozinci şi pancarte exact ca la mitingurile organizate la venirea lui Ceauşescu, au agitat materialele propagandistice şi au aplaudat discursurile care, recunosc, n-au fost lipsite de substanţă.
M-am întrebat dacă era necesară organizarea unui asemenea miting după 26 de ani de democraţie şi libertăţi de exprimare, timp în care am putut vedea la ţările civilizate cum se desfăşoară o campanie electorală. Chiar în SUA se desfăşoară o astfel de bătălie politică şi niciunul dintre cei doi candidaţi la Preşedinţia SUA n-a organizat mitinguri la care participanţii să fie mobilizaţi ca pe vremuri rezerviştii când erau chemaţi sub arme.
Răspunsul mi l-am dat singur. În conştiinţa românilor încă mai dăinuie umbra acelor mitinguri ceauşiste, acele demonstraţii muncitoreşti la 1 Mai şi 23 August, iar cei care au trăit acele vremuri sunt şi cei care merg la vot. Un astfel de miting uriaş prin participare îi impresionează mai mult decât programele cu care cu care partidele vor să guverneze ţara.
Nu-mi dau seama cât impact mediatic şi pe câţi i-a determinat PNL-ul să meargă la vot ca să le voteze candidaţii dar cred că efectul este unul pozitiv.
Cei care au luat cuvântul s-au axat mai puţin, unii chiar deloc, pe critici la adresa PSD-ului şi au încercat să transmită alegătorilor un mesaj clar cum că a sosit timpul unei reformări reale a clasei politice şi nu numai declarativ odată la patru ani.
Am urmărit dacă Alina Gorghiu, preşedintele PNL; va vorbi de lupta împotriva corupţiei care macină şi secătuieşte bugetul ţării şi cele locale, ştiind că printre participanţi se află şi doi candidaţi de la Botoşani: Costel Şoptică şi Verginel Gireadă, două simboluri ale corupţiei locale. A avut bunul simţ Gorghiu şi n-a pomenit nimic de lupta împotriva corupţiei.
Echilibrat şi bine articulat în idei a fost discursul premierului Dacian Cioloş, un discurs care confirmă că posesorul are experienţa necesară pentru a gândi la nivel macro-economic şi ştie ce are de făcut ca prim-ministru. Şi cu privire la Dacian Cioloş m-am întrebat dacă prezenţa sa la miting a fost o decizie corectă sau una care-i va eroda din încrederea românilor.
Răspunsul l-am găsit în discursul său: „Sunt aici pentru ca aţi decis să susţineţi platforma România 100 si îmi doresc să nu fie o înşiruire de enunţuri, să nu fie o iluzie, cum ar spune un politician. Ele trebuie să ne modeleze fiecare acţiune în anii care vin. Din punctul meu de vedere, onestitatea, bunul simţ, a munci cinstit, a aştepta o renumeraţie după muncă, nu sunt iluzii. Simt că acest lucru este posibil, să coborâm idealurile in fapte şi in decizii de zi cu zi, nu doar când ne e uşor, dar şi când avem dificultăţi”
Prezenţa la miting şi cu un scurt discurs a marelui regizor de filme Tudor Giurgiu, a eminentului profesor neurolog Leon Dănăilă, dărăbănean de-al nostru, declaraţiile de susţinere venite din partea marelui istoric în viaţă Neagu Djuvara sunt dovezi că marile personalităţi ale României de astăzi au gândire de dreapta şi resping doctrina socialistă atât de păgubitoare pentru ţara noastră. A fost o paradă de personalităţi care nu pot fi comparate cu rapsozii populari puşi pe liste de PSD, model preluat de la Vadim Tudor care a trimis în Parlament pe Irina Loghin şi Ion Dolănescu, doi cântăreţi care doar au ridicat mâna la semnalul dat de către şeful de grup parlamentar.
Desigur, mitingul liberalilor n-a scăpat atenţiei celor din PSD care prin preşedintele Liviu Dragnea a declarat că "România are nevoie de un program de guvernare sănătos, care sa producă creştere economică" si a acuzat Guvernul Cioloş ca este cel mai slab din ultimii ani:
Probabil că Dragnea, ca şef al corupţiei şi corupţilor din troica PSD-ALDE-PRU judecă premierii după priceperea de a fura din banii publici, aşa cum a făcut şi Victor Ponta. Cioloş dacă n-a furat, măsurat de Dragnea după etalonul valoric cu care măsoară promovările în PSD, este cel mai slab.
Vrea Dragnea să înfiinţeze un fond de dezvoltare a ţării. Se vede că PSD-ul duce dorul fostului FNI, pe seama căruia au furat cu toţii. De frica DNA-ului nu mai îndrăznesc să fure din buget şi vor un fond special de unde să se poată fura fără a lăsa urme prea adânci. Dar vreme de trei ani cât a fost premier Victor Ponta, oare de ce Dragnea n-a cerut înfiinţarea acestui fond ca să dezvolte România? Nu era nevoie că puteau fura din banii publici mai uşor.
Cioloş a condus la nivel european, vreme de patru ani, cel mai important sector al economiei: agricultura, li a făcut-o cu mult succes. Dragnea a furat din bugetul Consiliului Judeţean Teleorman şi şi-a făurit un domeniu de baron, a iniţiat un plan de fraudare a voturilor la un referendum pentru care a fost condamnat şi îşi permite cu acest cazier penal şi moral să-l judece pe Cioloş. O manifestare publică specifică socialiştilor.
Cioloş, poate mai puţin liberalii, vrea să reformeze actuala clasă politică şi să dea ţării un guvern credibil, onest şi respectat în afară. Numai că dorinţa sa este aproape imposibil de îndeplinit. Cel puţin în momentul de faţă! Românii nu sunt pregătiţi mintal să se debaraseze de politicienii actuali care ştiu să-i mintă frumos şi să le fure banii. Sunt încă numeroşi cei care suferă după vremurile lui Ceauşescu iar aceştia sunt şi cei care merg la vot.
Între adevărurile rostite de Cioloş şi minciunile lui Dragnea, minciunile sunt mai bine primite şi validate la vot. Numai când tineretul aflat într-o derută totală în ce priveşte viitorul său şi cei ieşiţi pe afară şi au văzut cum se trăieşte fără a aştepta pomana politicienilor, vor merge masiv la vot, abia atunci sunt şanse ca o reformare a clasei politice să aibă loc.
Înclin să cred că mai degrabă Cioloş se pregăteşte ca în următorii patru ani să facă o opoziţie care să-i lumineze pe români unde stă bunăstarea lor decât pentru a mai fi premier în continuare. Cioloş este prea inteligent ca să nu-şi dea seama că şansele ca dreapta să câştige alegerile în România sunt extrem de mici. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Zoolohoree
Horoscopul zilei de 7.11.2016
Deplasarile pe bani europeni, in atentia publica:
O delegatie de europarlamentari a efectuat o vizita de 3 zile in Uruguay care a costat jumatate de milion de euro
Verificari in Germania dupa depistarea a zeci de islamisti infiltrati in armata
Tariceanu: Criticile lui Iohannis si PNL la masurile adoptate de Parlament au un sambure de invidie ca nu au avut ei ideea
Oferta de Evul Mediu:
Este familia formata din barbat si femeie? Doriti sa conduca strainii Romania? Vreti mai multi bani?
Brexit: Guvernul britanic se pregateste pentru alegeri anticipate,
dupa ce un deputat conservator a demisionat
Donn’ prefect, vă mănâncă câinii roşii din traistă!
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 4.11.2016
Golurile create prin moartea profesorului Moroşanu
Ioan Rotundu
Boierii vechi îşi ţineau cuvântul dat, ciocoii noi nu
Ioan Rotundu
Liviu Dragnea: Cea mai mare problema a Romaniei o reprezinta prejudiciile aduse de actualul Guvern.
Plus: Romania are nevoie de un program de guvernare sanatos, care sa produca crestere economica
20.000 de oameni la mitingul PNL din Piata Revolutiei:
Liberalii si-au lansat candidatii la parlamentare. Dacian Ciolos: Cred ca Romania viitorului nu se mai poate construi cu lideri mesianici, fiecare dintre noi trebuie sa se schimbe / Lipsa implicarii naste monstri
Dragos Pislaru: Au fost descoperite cazuri in care 20% din ajutoarele sociale erau acordate fraudulos
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog