Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12641
De la 07 Ianuarie 2003
122898290
Editorial

Primitivismul credinţei şi paradoxurile ei la români

  • Ioan Rotundu
  • 15 October 2017, 23:00
Ce s-a petrecut în Iaşi, centrul cultural al Moldovei, în aceste zile când creştinii ortodocşi au sărbătorit-o pe Sf. Parascheva nu mai uimeşte nici măcar lumea. Europa s-a obişnuit să-i vadă pe români pupând nişte racle luxoase în care pot fi sau nu fi bucăţi ale unor cadavre pe care nimeni vreodată nu le-a atestat ştiinţific că sunt resturi omeneşti şi că au aparţinut celor invocaţi.
Spunea un fost preot că românii de astăzi i-au întrecut în primitivismul credinţei şi pe românii din Evul Mediu. Ciudat, dar istoria noastră n-a consemnat multe cazuri de veneraţie a moaştelor cu atât mai puţin minuni ale acestor resturi de oseminte fără origine atestată.
Puţinele minuni ale perioadei întunecate în civilizaţia noastră moldovenească şi chiar românească, precum cea a ciobanului de la Maglavit, nu au avut un impact deosebit asupra credinţei autohtone, mai degrabă au stârnit ironii.
Ca un paradox al acelor vremuri, acum, când ţara se vrea a fi considerată parte a civilizaţiei europene, credinţa în moaşte, în minunile lor, a luat proporţii alarmante. Toate aceste într-un lung şir de paradoxuri.
În România postdecembristă s-au construit biserici în toate satele şi mai toate cătunele şi nu biserici modeste, ci hardughii de dimensiuni uriaşe, vopsite în culori spălăcite şi cu imagini de sfinţi pictate după modele stas din carton că nu mai ştii care-i Sf. Ioan, Grigore, Sisoe, Ilie etc. În schimb, nu avem la nivel de comune, de sate nu mai vorbim, şcoli şi grădiniţe care să ofere copiilor noştri condiţii civilizate de învăţat carte. Nu avem dispensare pentru primul ajutor, nu avem căi de acces la vreme de iarnă.
Un alt paradox este cel al introducerii religiei în şcoală. De când s-a introdus ora de religie, şi sunt câţiva ani buni, profesorii n-au devenit mai competenţi, mai pedagogi cu elevii, mai toleranţi şi iubitori. Elevii n-au devenit mai respectuoşi faţă de profesori, faţă de părinţi, au deprinderi de vagabondaj, au legat şcoala de gard cu tot cu ora de religie şi s-au dedat la etnobotanice şi alte droguri.
Preoţii, care în urmă cu câteva zeci de ani erau simbolul cinstei, modele de viaţă pentru creştini, modele de urmat pentru tinerele generaţii, au devenit robi ai banului, nişte avari după averi imobiliare. S-au spurcat cu mizeriile politicii şi s-au înhăitat cu politicienii ticăloşi, nu pentru a-i ajuta să redevină oameni normali, ci pentru a se înfrupta şi ei din banii pe care politicienii îi fură de la noi.
Ajunse oi rătăcite, creştinii, câţi au mai rămas, aduşi la sapă de lemn de politicieni, îşi caută salvarea frustrărilor vieţii în a pupa racle cu moaşte, fără ca habar să aibă cine au fost sfinţii pe care-i consideră că-i vor salva de la sărăcie, le vor da sănătatea luată de politicieni, le va asigura viitor luminos copiilor care nu mai învaţă carte.
Tristă privelişte privită din cerul albastru al atmosferei, dincolo de care se află infinitul necunoscut nouă încă. Ţara pe care mulţi o consideră ca paradis dăruit de Dumnezeu locuitorilor ca răsplată pentru bunătatea sufletului lor este de fapt una a nenorocirilor care se ţin lanţ. Iar paradoxul este că slujitorii Domnului, în loc să-i apere paradisul dăruit cu atâta generozitate divină locuitorilor săi, îi afundă în păcat şi mizerie morală.
Peste 200 mii de creştini au pupat racla Sf. Parascheva, îngrămădindu-se, stând ore în şir în picioare, chinuindu-i pe copii ca să pupe racla pentru a deveni oameni deştepţi. Nimănui din cei care s-au autopedepsit la lunga aşteptare pentru câteva secunde de speranţă nu i-a trecut prin cap să caute prosperitatea în muncă, sănătatea în a cere socoteală politicienilor ce fac cu banii strânşi în acest scop, deşteptăciunea prin a pune mâna pe carte.
La Iaşi, în coloana lungă de kilometri n-au fost creştini ortodocşi, au fost pomanagii, cerşetori de privilegii ale divinităţii. Speranţe deşarte, amăgiri! Am privit cum îşi alimentau imaginaţia susţinând că Sf. Parascheva face minuni, fără a indica vreo minune, fără a indica vreo persoană care a beneficiat de minunea sfintei, minune confirmată şi nu inventată.
La Iaşi, zoaia societăţii româneşti, scufundată în ignoranţă, manipulată de preoţi şi dresată de politicieni, s-a arătat lumii întregi. Iar politicienii de marcă trecuţi pe acolo pentru a mai stoarce ceva câştig electoral, trebuie priviţi ca impostori ai credinţei şi ai societăţii.
Din toată această demonstraţie a ignoranţei, a educaţiei de tip medieval, au avut de câştiga preoţii. Saci întregi de bani s-au strâns. Anul trecut s-au strâns peste 3 milioane de lei, Anul acesta cu mult mai mult. Adevărul îl ştiu doar câţiva preoţi din Mitropolie. Cifra dată publicităţii n-a fost niciodată ceas reală.
Şi ultimul paradox. Racla cu presupusele moaşte ale Sf. Paraschiva stă la vedere tot anul, fiind expusă în biserica Mitropoliei. În tot acest timp nu consideră nimeni să vină ca să i se închine şi să-i ceară favoruri. Vin în preajma zilei de 14 octombrie a fiecărui an ca să se calce pe picioare, ca să arate lumii că la români efectul de turmă al Evului Mediu este mai viu decât în acele vremuri întunecate. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 16.10.2017
Bancul zilei: A nu se confunda mita cu porcul
Lumea lu' Rotundu: Scurtcircuite educaţionale
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 13.10.2017
O statie spatiala chineza de 8,5 tone se va prabusi pe Pamant
Voi bloca schimbarea limbii de stat din Constitutie din moldoveneasca in romana
Elevul craiovean acuzat de propaganda pro-Statul Islamic, condamnat definitiv la 3 ani si 4 luni de inchisoare
Fost preot, pe Facebook: ”În România, moaștele sunt venerate cum n-a văzut tot Evul Mediu”
Grupul de la Visegrad: "Nicio reforma a UE fara noi"
Proiect semnat de 30 de parlamentari PSD:
Cei ce vor permis de conducere sa promoveze si un curs de prim ajutor "Masurile de prin ajutor trebuie cunoscute precum tabla inmultirii"
Cataniciu, vicepresedinte ALDE: Presedintele Klaus Iohannis a incalcat grav Constitutia
Ciolos: Exista doua Romanii, folosite politic prin antagonizare,
spunandu-se ca una e conservatoare si cealalta progresista, ca una este retrograda, ca cealalata este TeFeL-ista, ca una e religioasa, cealalta seculara
Adevăratele cauze ale violenţei fizice din şcoala de la Tudora
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog