Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Aniversări
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16416
De la 07 Ianuarie 2003
122876483
Eurobarometru:

46% din români sunt mulţumiţi de viaţa lor

  • deşi doar 4% cred că economia merge bine
  • 1 March 2011, 23:00
Aproape jumatate dintre romani sunt multumiti de viata lor, desi doar 4% apreciaza ca "buna" situatia actuala a economiei nationale si doar 14% se asteapta la o imbunatatire a acesteia in 2011, potrivit studiului Eurobarometru publicat marti, transmite Mediafax.
Raportul national Eurobarometru 74 a fost prezentat, marti, intr-o conferinta de presa, de catre autorul sau, Horia Domnariu, director de cercetare la Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei. Datele pentru Romania au fost culese in perioada 11 noiembrie - 1 decembrie 2010 pe baza unui esantion national de 1001 de persoane, cu varste de cel putin 15 ani. Marja de eroare a studiului este de +/- 3%.
Studiul arata ca 46% dintre romani sunt satisfacuti de viata lor in general. Nivelul de satisfactie este aproximativ similar cu cel din toamna anului 2009 (47%), insa reprezinta o crestere semnificativa comparativ cu primavara anului 2010, cand acest indicator inregistrase o scadere de peste 10%, ajungand la 36 de procente.
Comparativ, media la nivelul UE a cetatenilor care se declara satisfacuti de propria viata in general este cu aproape 30% mai mare fata de nivelul inregistrat in Romania, ajungand la 78%. Cele mai ridicate valori s-au inregistrat in tarile nordice (Danemarca - 97%, Suedia - 96%, Olanda - 96%, Luxemburg - 95%, Finlanda- 94%). Niveluri mai scazute decat in Romania se inregistreaza doar in Portugalia (45%) si in Bulgaria (38%). In cazul celor 12 noi state membre, nivelul de satisfactie fata de propria viata in general este mai scazut, media fiind de 65%.
In ceea ce priveste nivelul de satisfactie al romanilor cu viata proprie, acesta variaza in functie de gradul de urbanizare. Astfel, 54% din romanii din marile orase sunt multumiti de propria viata, in timp ce procentul in mediul rural este de 39%.
Eurobarometrul arata in schimb ca pe parcursul anului 2010 s-a accentuat aprecierea negativa privind situatia economiei romanesti, procentul celor care o considera "destul de proasta sau foarte proasta" crescand de la 90% in primavara lui 2010 la 94% in toamna lui 2010.
De altfel, la nivelul intregii UE aprecierile negative fata de situatia economica actuala sunt majoritar negative. Astfel, 70% din cetatenii statelor UE au o parere proasta sau foarte proasta fata de situatia actuala a economiei lor nationale. Eurobarometrul arata ca nivelul de apreciere al situatiei economiei in Romania este de 4%, de sapte ori mai mic decat media la nivelul UE 27 (28%).
Exista de asemenea state in care perceptia publica asupra situatiei economiei s-a ameliorat pe parcursul anului 2010. Este vorba despre Belgia (de la 25% la 32%), Cehia (de la 10 la 17%) si Estonia (de la 26 la 32%).
Totodata, Eurobarometrul arata ca la nivelul UE exista si state in care perceptia asupra situatiei economiei nationale este una categoric pozitiva. Este vorba despre Suedia (85%), Luxemburg (79%), Austria si Finlanda (61%). Cazul cel mai spectaculos este cel al Germaniei, unde anul 2010 a marcat o schimbare de opinie semnificativa. Astfel,
Eurobarometrul din primavara lui 2010 arata ca 62% din germani apreciau situatia economiei lor nationale drept proasta sau foarte proasta. In toamna lui 2010 insa, 68% din germani apreciaza drept buna situatia economiei lor nationale.
Studiul prezentat la Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti arata ca, in pofida acestei aprecieri negative asupra situatiei actuale a economiei, optimismul romanilor referitor la evolutia vietii lor a crescut in 2010. Astfel, numarul romanilor care cred ca viata le va fi mai buna in urmatorul an a crescut de la 16 la 22% intre primavara si toamna lui 2010. Paradoxal, studiul arata in schimb ca doar 14% din romani anticipeaza o imbunatatire a situatiei economiei in urmatoarele 12 luni.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Profesorii aşteaptă salariul cu inima strânsă
IŞJ a primit primele dosare de titularizare
Noi reguli pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj
Ministerul Sănătăţii vrea plata suplimentară a medicilor valoroşi
dar pe banii autorităţilor locale
Staţie de hemodializă la Spitalul Mavromati pentru bolnavii netransportabili
Reparaţiile la strada Primăverii vor fi demarate în acest an
Din înţelepciunea gândirii viceprimarului Ghiorghiţă
„Unii dacă cred că munca de primar se compară cu cea de parlamentar sau cu ce au mai fost dumnealor…”
USL Botoşani trece la căpătuială
a început prigoana împotriva viceprimarilor locali PDL
Cine sunt profesorii…?
Ioan Rotundu
Victime ale sistemului
Ioan Rotundu
Tismăneanu nu vrea o lege pentru comemorarea victimelor regimului sovietic în Basarabia
Sorin Oprescu minte că PDL i-a blocat proiectele
el a propus un buget ilegal şi irealist
40% dintre moldoveni vor unire cu Rusia şi doar 5% unire cu România
Ghidul dictatorului în exil - presa elveţiană
Muammar Gaddafi este "mort din punct de vedere politic"
Horoscop
Bancul zilei: Supărarea nevestei
Felicitare Primăria Botoşani - 1 Martie
Caricatura zilei: Fac ce trebuie!
Master Teacher IntelźTeach la Grupul Şcolar de Industrie Uşoar㠖 Botoşani
Comunicat de presă
Ministrul german al apărării, acuzat de plagiat, a demisionat
PSD şi PNL-PC au semnat protocolul de colaborare la nivelul Parlamentului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog